Χρηματιστήριο Αθηνών: Πού αποδίδεται η ανθεκτικότητα του Γενικού Δείκτη στους κραδασμούς 

Παρά τις πιέσεις και τη τάση διόρθωσης το Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζει ανθεκτικότητα και απουσία πανικού 

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πού αποδίδεται η ανθεκτικότητα του Γενικού Δείκτη στους κραδασμούς 

Σε μια περίοδο όπου η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είχε ήδη αρχίσει να ευνοεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, οι τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης – μετά και τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου για δασμούς 30%– ήρθαν να εντείνουν τη διάθεση για διόρθωση, δημιουργώντας ένα σκηνικό ιδανικό για μια ελεγχόμενη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη.

Παρά τις πιέσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο διήμερο, το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει προς ώρας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή του βάση και την απουσία πανικού στις τάξεις των επενδυτών.

Όπως είχε σημειώσει πρόσφατα και η Optima Bank, η υπεραπόδοση και η αντοχή στις αναταράξεις της αγοράς δεν είναι συγκυριακή, αλλά βασίζεται σε ένα ισχυρό μείγμα θεμελιωδών παραγόντων που δημιουργούν προσδοκίες για διατηρήσιμη πορεία.

Πρωτίστως, το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας παραμένει θετικό. Η ελληνική οικονομία κινείται για πέμπτη διαδοχική χρονιά με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτό το σταθερό υπόβαθρο λειτουργεί ως καταλύτης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Κλειδί η κερδοφορία

Επίσης, οι εγχώριες εισηγμένες παρουσιάζουν θετικά μεγέθη και προσδοκίες για σημαντική αύξηση της κερδοφορίας τα επόμενα έτη. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα ενισχυθούν κατά 7,1% το 2025 και κατά 12,1% το 2026, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Optima Bank, ενώ και η Goldman Sachs βλέπει άνοδο 6% στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) φέτος, και 5% το 2026. Η εικόνα της αγοράς ενισχύεται και από τη σαφή παρουσία των ξένων επενδυτών. Τον Ιούνιο, ο συνολικός τζίρος στο Χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 76,8% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2024, με τους ξένους να συμμετέχουν στο 61,9% της δραστηριότητας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, αρκετοί επενδυτές παραμένουν εκτός αγοράς, διατηρώντας ρευστότητα και περιμένοντας ευκαιρίες εισόδου. Όμως η αγορά «τραβά» ξανά κεφάλαια μέσα, ανατροφοδοτώντας την κίνηση. Τα short στοιχήματα εξανεμίζονται εύκολα σε μια τόσο ισχυρή ανοδική τάση, ενώ παρότι η κίνηση αυτή δεν έχει φτάσει σε επίπεδα «short squeeze» που θα δημιουργούσαν ανησυχία, ενισχύει την εικόνα ελέγχου και ομαλότητας.

Οι 5 καταλύτες

  1. Η θετική εικόνα της αγοράς έχει πάντως τα ερείσματα να συνεχίσει και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς συνυπάρχουν:
  2. Ελκυστικές αποτιμήσεις: Παρά τη θεαματική άνοδο από την αρχή του έτους, το ΧΑ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σημαντικό discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές. Κατά την Optima Bank, το discount σε όρους P/E για το 2025 διαμορφώνεται στο 35% (από 40% τον Ιανουάριο). Επιπλέον, το ΧΑ διαπραγματεύεται περίπου 30% χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο 20ετίας (P/E 13,2x).
  3. Ισχυρή οικονομία: Η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, με επενδύσεις που στηρίζονται τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) όσο και από το Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.
  4. Νομισματική διευκόλυνση: Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης, γεγονός που ενισχύει την ρευστότητα.
  5. Υγιές τραπεζικό σύστημα: Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων 10 ετών. Η πρόθεση της UniCredit να ενισχύσει τη συμμετοχή της στην Alpha Bank ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο και σε άλλους ξένους στρατηγικούς επενδυτές.
  6. Διεθνοποίηση μέσω Euronext: Κατά την Optima Bank, η ενδεχόμενη εξαγορά του ΧΑ από τον όμιλο Euronext θα προσφέρει πρόσβαση των ελληνικών εταιρειών σε ευρύτερη επενδυτική βάση, βελτιώνοντας τη ρευστότητα και τις αποτιμήσεις.

Οι 5 κίνδυνοι

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι το χρηματιστηριακό τοπίο θα παραμείνει ανέφελο για τους επόμενους μήνες, ενώ ήδη ο περασμένος Απρίλιος έδειξε ότι ένα ισχυρό pullback δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πέντε αρνητικοί καταλύτες που μπορεί να επηρεάσουν την εγχώρια αγορά, όπως τους συνοψίζει η Optima BankQ

  1. Διόρθωση στις διεθνείς αγορές
  2. Επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, λόγω αμερικανικών δασμών
  3. Γεωπολιτικό ρίσκο
  4. Μετα-RRF εποχή, δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης στο τέλος του 2026, εάν δεν υπάρξει επέκταση.
  5. Ενίσχυση του ευρώ, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό από τρίτες χώρες και να μειώσει τα κέρδη εταιρειών με πωλήσεις σε δολάρια (π.χ. διυλιστήρια, Titan America).

OT Originals
Περισσότερα από Xρηματιστήριο Αθηνών

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο