Προσπαθώ να ανασύρω στη μνήμη μια περίοδο που τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου να μην τα παρακολουθεί και λαμβάνει υπόψιν ο κόσμος.
Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια περίοδος που να συνέβη τον τελευταίο αιώνα, αλλά ομολογώ δεν μου έρχεται κάτι στη μνήμη.
Όπως για παράδειγμα να «μοιράζει» δασμούς και απειλές και διάφορα… διαπραγματευτικά (;) χαρτιά και οι πρώτοι που να τον προσπερνούν είναι οι επενδυτές.
Δηλαδή αυτοί που παίρνουν αμέσως «χαρτί και μολύβι» (που λέει ο λόγος δηλαδή) και αρχίζουν τα buy και τα sell εν ριπή οφθαλμού.
Δεν εξηγείται αλλιώς η χθεσινή επίδοση των αγορών της Ευρώπης, μόλις δηλαδή ο Ντόναλντ Τραμπ είχε «μοιράσει», μάλλον δωρεάν που λένε και στις αγορές, επιπλέον δασμούς στην Ευρώπη.
——————————–
Ανεβαίνει το θερμόμετρο…
Η στήλη δεν συμφωνεί, προφανώς, με τις τακτικές του Αμερικανού προέδρου, αλλά δεν τις βλέπει και εντελώς αρνητικά.
Και αυτό διότι ίσως «ξυπνήσει» την Ευρώπη και κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς.
Και μεταξύ μας, ουδείς θα είναι ευτυχής με το ότι θα μείνει η Ένωση ουσιαστικά σε ομηρία μέχρι την 1η Αυγούστου, δηλαδή την προθεσμία που έδωσε ο Τραμπ για τον δασμό 30% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες βέβαια αντέδρασαν, δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν να επιδιώκουν συμφωνία με την Ουάσιγκτον, ενώ ταυτόχρονα πάγωσαν προσωρινά τα αντίμετρα που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα — προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι προετοιμάζονται και για σκληρότερη απάντηση.

Ξεκάθαρο…
Τι επιλογές υπάρχουν
Οι επιλογές πάντως της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν εξαντληθεί, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μια πιθανή διέξοδος θα μπορούσε να είναι η αύξηση των ευρωπαϊκών εισαγωγών από τις ΗΠΑ — από σόγια έως στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η Κομισιόν θα μπορούσε επίσης να μειώσει δασμούς και εμπόδια σε προϊόντα όπως τα αμερικανικά αυτοκίνητα ή, στον αντίποδα, να επιβάλει εξαγωγικές απαγορεύσεις σε κρίσιμα για τις ΗΠΑ ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως τα φάρμακα.
Το πιο σκληρό ενδεχόμενο είναι η άμεση αντεπίθεση με αύξηση των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα ή ακόμη και η «πυρηνική» επιλογή του εμπορικού πολέμου.
——————–
Νέες προειδοποιήσεις
Πέραν αυτών όμως, η στήλη προσυπογράφει τα όσα είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και CEO της METLEN, με νέα του ανάρτηση στο LinkedIn.
Με καυστική κριτική, αναφέρεται στην αναποτελεσματικότητα της Ευρώπης στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας.
Ειδικότερα, υπογραμμίζει την απογοητευτική καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις για μια αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, κάτι που προκαλεί την απογοήτευση των ευρωπαϊκών επιχειρηματιών.
«Η Ευρώπη αδυνατεί να κατανοήσει τις πραγματικές γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες, καθώς οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος εξελίσσονται ραγδαία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Metlen
————————
Μεγάλη γιορτή
Θυμίζω ότι προ ημερών ο κ. Μυτιληναίος είχε θίξει και το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης, το οποίο την καθιστά μη ανταγωνιστική.
Ίσως και να είναι ευκαιρία η επερχόμενη σύναξη ισχυρών προσωπικοτήτων που θα έχουμε στο ιστορικό Ζάππειο την Πέμπτη, 17 Ιουλίου, στο ίδιο μέρος όπου υπογράφηκε η Συνθήκη της Ενεργειακής Κοινότητας, να συζητηθεί καλύτερα το ζήτημα.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και θα φέρει κοντά ηγέτες, εταίρους και παλιούς φίλους για να γιορτάσουν αυτό το σημαντικό ορόσημο.
Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενώ στην εκδήλωση αναμένεται να παραστεί και ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Γιόργκενσεν.
Επιπλέον, φημολογείται ότι την επόμενη ημέρα, 18 Ιουλίου, ο κ. Γιόργκενσεν ενδέχεται να επισκεφθεί το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο, το οποίο υπάγεται στον ΑΔΜΗΕ.
———————
Ακριτικές παρεμβάσεις
Για να μείνω όμως στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο, σε μια ουσιαστική παρέμβαση προχώρησε η HELLENiQ ENERGY, μέσω της ΕΚΟ, επιδοτώντας τις τιμές των καυσίμων σε 12 απομακρυσμένα και ακριτικά νησιά, τα οποία χτυπήθηκαν από ανατιμήσεις που ξεπέρασαν ακόμα και το 27% σε σχέση με Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στόχος της πρωτοβουλίας — που υλοποιείται χωρίς τυμπανοκρουσίες — είναι η ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών και η στήριξη του τουρισμού εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, με τον έλεγχο των τιμών να γίνεται καθημερινά ώστε να διασφαλίζεται η μετακύλιση της επιδότησης στον τελικό καταναλωτή.

Το πρόγραμμα καλύπτει το δίμηνο Ιουλίου–Αυγούστου και αφορά 13 πρατήρια καυσίμων σε Καστελόριζο, Νίσυρο, Φούρνους, Ψαρά, Σύμη, Κάσο, Αλόννησο, Σέριφο, Σίκινο, Αμοργό, Κάρπαθο και Αντίπαρο.
Σε αρκετές περιπτώσεις, η τιμή της βενζίνης πέφτει κάτω ακόμη και από τα 2 ευρώ το λίτρο — κάτι σχεδόν αδιανόητο μέχρι πρότινος για τις συγκεκριμένες περιοχές.
Μάλιστα, ο έλεγχος τιμών θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από τα στελέχη πωλήσεων, ώστε να διαπιστώνεται η μετακύλιση των χαμηλότερων τιμών στον τελικό καταναλωτή.
——————————
Χωρίς… πλαφόν
Για να μείνω στη λιανική όμως, η κατάργηση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους δεν άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για τις τιμές στο λιανεμπόριο τροφίμων όπως πολλοί φοβόντουσαν.
Αυτό μεταφέρουν στη στήλη παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας πως καμία εταιρεία δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει σοβαρές ανατιμήσεις τη δεδομένη στιγμή. Το εισόδημα των νοικοκυριών, σημειώνουν, εξακολουθεί να πιέζεται σημαντικά παρότι υπήρξαν αυξήσεις στους μισθούς τα τελευταία χρόνια.
Δεν αποκλείεται ωστόσο τους επόμενους μήνες να προχωρήσουν σε κάποιες «διορθώσεις», τις οποίες δεν μπορούσαν να κάνουν λόγω του πλαφόν.
Αναφέρουν πάντως πως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ συνεχίζουν τις προωθητικές ενέργειες και τις προσφορές, ώστε να διατηρήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Σημαντική έμφαση δίνουν και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στο καλάθι του νοικοκυριού.

————————–
Οι βίλες… ξεφουσκώνουν
Αρνητικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο της βραχυχρόνιας μίσθωσης πολυτελών καταλυμάτων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Εκτός από την Μύκονο και τη Σαντορίνη, όπου η κάμψη υπερβαίνει το 20% παρότι διανύουμε τον δεύτερο καλύτερο μήνα της σεζόν, μείωση παρατηρείται και σε νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρας.
Ειδικά στο νησί των Φαιάκων, όπως μαθαίνουμε τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά, με την πορεία των κρατήσεων να εμφανίζεται κατώτερη του αναμενόμενου ακόμη και τον Αύγουστο. Όλοι πλέον εύχονται και ταυτόχρονα προσδοκούν σε επιμήκυνση της σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο, προκειμένου να σώσουν ότι μπορούν.
Κανείς ωστόσο δεν κάνει ακόμη λόγο για χαμένη χρονιά…