Λιανεμπόριο: Γιατί ο τζίρος δεν λέει την αλήθεια για το ταμείο των επιχειρήσεων

Τα μηνύματα που εκπέμπει το λιανεμπόριο και οι άνθρωποί του, απέχει από την πραγματικότητα που αποτυπώνουν οι αριθμοί – Ανησυχία για τον τουρισμό

Λιανεμπόριο: Γιατί ο τζίρος δεν λέει την αλήθεια για το ταμείο των επιχειρήσεων

Τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων τον Μάιο λένε μια ωραία ιστορία, που δημιουργεί θετικές προοπτικές για την αγορά. Η αύξηση του τζίρου δείχνει ότι οι επιχειρήσεις κερδίζουν πάλι μέρος από τη χαμένη δυναμική τους και απομακρύνονται από τις δύσκολες εποχές των διαδοχικών κρίσεων.

Η αύξηση 5,4% στον συνολικό κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων τον Μάιο, όπως καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύει την εικόνα μιας οικονομίας που διατηρείται σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης. Ο τζίρος των 33 δισ. ευρώ μοιάζει ικανοποιητικός, ειδικά σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο, που είχε κινηθεί στα 31,3 δισ. ευρώ.

Το λιανεμπόριο και οι πληθωριστικές πιέσεις

Οι αριθμοί όμως δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια. Σε περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων, η αύξηση του τζίρου δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με αύξηση της ζήτησης. Με δεδομένο ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή βρέθηκε στο 3,6% τον Ιούνιο, η πραγματική αύξηση περιορίζεται περίπου στο 2%. Και αυτή όμως η άνοδος δεν αφορά το σύνολο της αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ιδιαίτερα στους τομείς που δεν έχουν να κάνουν με τρόφιμα και καύσιμα, κατέγραψαν πτώση τζίρου στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στην πραγματικότητα οι όγκοι πωλήσεων μειώνονται σταθερά, με αποτέλεσμα η αύξηση του τζίρου να προκύπτει κυρίως από την άνοδο των τιμών.

Η αντίφαση επιτείνεται από τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ΙΟΒΕ, που τον Ιούνιο διατηρήθηκε στα -46,9, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Το πρόβλημα βέβαια είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

Για παράδειγμα, παρά την υποχώρηση της ανεργίας στο 7,9%, η μερική απασχόληση και οι βραχυχρόνιες μορφές εργασίας συνεχίζουν να περιορίζουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό ποσοστό από το καταναλωτικό κοινό να ξοδεύει με φειδώ, ακόμη και για τις βασικές ανάγκες.

Καμπανάκι για το τουριστικά έσοδα

Η ακρίβεια αποτελεί πλέον διαρθρωτικό πρόβλημα της αγοράς. Η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει από τους υψηλότερους δείκτες πληθωρισμού σε βασικά είδη διατροφής στην ευρωζώνη, με ετήσιες αυξήσεις έως και 7% σε κατηγορίες όπως γαλακτοκομικά, άλευρα και επεξεργασμένα προϊόντα.

Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές, τους χαμηλούς μισθούς και το αυξημένο κόστος ζωής, δεν επιτρέπουν στους καταναλωτές να διαθέσουν μεγάλα ποσά σε υπηρεσίες ή προϊόντα που δεν έχουν να κάνουν με τις βασικές ανάγκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να εμφανίζουν υψηλότερους τζίρους, όχι όμως ως αποτέλεσμα της αυξημένης πελατείας, αλλά εξαιτίας της αύξησης των τιμών.

Η κατά κεφαλήν δαπάνη

Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών που επισκέπτονται την χώρα. Στελέχη της τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι ο απόλυτος αριθμός των τουριστών θα αυξηθεί και φέτος, ωστόσο υπάρχει έντονος προβληματισμός εάν στο τέλος της σεζόν θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι για τα συνολικά έσοδα.

Προς το παρόν η τουριστική αγορά αισιοδοξεί καθώς ακόμα υπάρχουν περιθώρια προκειμένου να αντιστραφεί η τάση, ειδικά εάν δεν υπάρξουν νέες γεωπολιτικές εντάσεις.

Ωστόσο για την εσωτερική ζήτηση, ο προβληματισμός παραμένει. Τα στοιχεία των αυξημένων τζίρων, που δεν γεμίζουν αντίστοιχα και τα ταμεία, διατηρούν την αγορά σε εγρήγορση. Οι επιχειρήσεις στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ, περιμένοντας μέτρα που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα, θα μειώσουν τα κόστη και θα τονώσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

OT Originals
Περισσότερα από Business

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο