Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάκαμψης καταγράφει η κινεζική οικονομία, ωθούμενη από την ισχυρή ζήτηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό και τη συνεχιζόμενη κρατική υποστήριξη σε μικρότερες επιχειρήσεις.

Το ακαθάριστο εγχώριο προιόν της Κίνας εκτινάχθηκε 18,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οριακά κάτω από την πρόβλεψη της αγοράς να ανάπτυξη 19%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί σε τριμηνιαία περίοδο από το 1992 και ακολουθεί την ανάπτυξη του 6,5% που σημειώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Οικονομολόγοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στη διάρκεια του έτους καθώς η κυβέρνηση σταδιακά θα στρέφει την προσοχή της στην προσπάθεια ελέγχου των χρηματοοικονομικών κινδύνων από την υπερθέρμανση κάποιων τομέων της οικονομίας. «Με την οικονομία ήδη να έχει βρεθεί πάνω από τα προ-κρίσης επίπεδα και με τα μέτρα στήριξης να αποσύρονται, η μετά-κορονοϊό ανάκαμψη της Κίνας σταθεροποιείται. Περιμένουμε μέτρια ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση στο υπόλοιπο του έτους,» δήλωσε ο Τζούλιαν Εβανς-Πρίτσαρντ, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Υποστηριζόμενη από αυστηρά περιοριστικά μέτρα και την έκτακτη βοήθεια στις επιχειρήσεις, η οικονομία ανέκαμψε από την βαθιά ύφεση του 6,8% που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν το ξέσπασμα του Covid-19 στην πόλη Γιουχάν γρήγορα εξελίχθηκε σε πανδημία η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 3 εκατ. ανθρώπων σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.

Η ανάκαμψη βασίστηκε στις εξαγωγές καθώς τα εργοστάσια έσπευσαν να καλύψουν τις παραγγελίες από το εξωτερικό αρχικά και πιο πρόσφατα τη σταθερή αύξηση της κατανάλωσης στο εσωτερικό καθώς οι καταναλωτές επέστρεψαν στα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και στις εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 34,2% τον Μάρτιο, έπειτα από άνοδο 33,8% στο πρώτο δίμηνο του 2021. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 14,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, έπειτα από το εντυπωσιακό 35,1% του πρώτου διμήνου.

Ο Λιού Αϊχούα, εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας δήλωσε πρόσφατα ότι παρότι η οικονομία ξεκίνησε το 2021 με το δεξί, ο τομέας υπηρεσιών και οι μικρότερες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις, ενώ ο τιμάριθμος θα παραμείνει σε μέτρια επίπεδα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 8,6% φέτος, υπερβαίνοντας τον ετήσιο στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη άνω του 6%. Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 2,3% το 2020, καταγράφοντας τη μικρότερη ανάπτυξη των τελευταίων 44 ετών, ωστόσο, παρέμεινε η μοναδική μεγάλη οικονομία που δεν έπεσε σε ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση