Αυξάνεται η λίστα των διεθνών οίκων και επενδυτικών τραπεζών που προειδοποιούν για τις δυσμενείς επιπτώσεις της αναζωπύρωσης της πανδημίας με σημείο αιχμής τη μετάλλαξη Δέλτα στην αμερικανική οικονομία, γεγονός που εύλογα θα επηρεάσει και την παγκόσμια οικονομία και το ρυθμό ανάκαμψης της.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται, αν μη τι άλλο, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος σε περσινές δηλώσεις του είχε επισημάνει πως «η διάρκεια της καθίζησης όπως και ο ρυθμός της ανάκαμψης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ασαφή και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία μας να περιορίσουμε τον ιό». Έτσι, λοιπόν όπως ο περιορισμός της πανδημίας και η έναρξη των εμβολιασμών επέτρεψαν την άρση των περιοριστικών μέτρων ωθώντας τις οικονομίες διεθνώς σε ραγδαία ανάκαμψη, τώρα το λίαν επικίνδυνο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα οδηγεί σε… μείωση της ταχύτητας.

Goldman Sachs: Από το 9,5%… τελικά στο 5,5%

H Goldman Sachs σε νέο σημείωμα της προειδοποίησε πως το νέο κύμα κορωνοϊού λόγω Δέλτα επιβραδύνει την αμερικανική ανάπτυξη, καθώς επηρεάζει τις καταναλωτικές δαπάνες σε όλους τους τομείς, από την εστίαση έως τα ταξίδια.

«Ο αντίκτυπος της μετάλλαξης Δέλτα στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό αποδεικνύεται μεγαλύτερος από ότι περιμέναμε» σχολιάσει η αμερικανική τράπεζα. Για το λόγο αυτό προχώρησε σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, μόλις στο 5,5% από το 8,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη της. Μάλιστα, το τελευταίο ποσοστό είχε επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση της που ήταν στο 9,5% για το γ’ τρίμηνο.

Βεβαίως, το παρήγορο είναι πως η τράπεζα επέμεινε στην θετική της εκτίμηση για το τέταρτο τρίμηνο, το οποίο μάλιστα αναβάθμισε από το 5,5% στο 6,5%. Όμως, για το σύνολο της χρονιάς η πρόβλεψη της υποχώρησε στο 6% από το 6,4% προηγουμένως και το ίδιο ισχύει για το 2022, όπου πλέον οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης τοποθετούνται στο 4,5%.

BofA: Με σήμα το λιανεμπόριο

Μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, που υποχώρησαν κατά 1,1% σε σχέση με το πολύ χαμηλότερο 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές και τα οποία ήρθαν σε συνέχεια της καθίζησης σε χαμηλό δεκαετίας του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους προχώρησαν και οι αναλυτές της Bank of America. Συγκεκριμένα υποστήριξαν πως οι ρυθμοί ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο θα «προσγειωθούν» μόλις στο 4,5%, ήτοι πολύ κάνω από την αρχική πρόβλεψη του 7% που είχε κάνει η τράπεζα.

Pantheon Macroeconomics: Το καμπανάκι της Δέλτα

Τη σκυτάλη πήρε και ο κορυφαίος οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, Ιαν Σέπερντσον, ο οποίος έδειξε να συμμερίζεται απόλυτα τον προβληματισμό της αγοράς για τον αντίκτυπο της αναζωπύρωσης της πανδημίας στις καταναλωτικές δαπάνες. Για το λόγο αυτό προχώρησε επίσης σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων του για τους ρυθμούς ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου από το 10% στο 7%!

«Η καθοδική στροφή που προβλέπουμε είναι πρωταρχικά απάντηση στον αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα σε πραγματικούς δείκτες (της αγοράς) όπως οι δαπάνες στα εστιατόρια, τα επιβατικά νούμερα στις ταξιδιωτικές εταιρείες και οι μεταφορές, όμως και τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής των Ιούλιο έπαιξαν σημαντικό ρόλο» τόνισε χαρακτηριστικά, σε σημείωμα τους προς τους πελάτες της Pantheon Macroeconomics.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, «αν και συνήθως είμαστε διστακτικοί στο να αλλάζουμε τις τριμηνιαίες προβλέψεις μας τόσο γρήγορα, κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ο αντίκτυπος της μετάλλαξης Δέλτας δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο στη συνήθης ροή του φυσιολογικού επιχειρηματικού κύκλου, οπότε πρέπει να τον λάβουμε υπόψη μας από τώρα». Πάντως, το ενθαρρυντικό μήνυμα του ήταν πως, τουλάχιστον, «το πλήγμα της Δέλτα δεν θα είναι ατελείωτο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]