Ο υψηλός πληθωρισμός προκαλεί έντονο προβληματισμό στις κεντρικές τράπεζες, με την Federal Reserve να έχει ήδη ανοίξει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, και να έχει προαναγγείλει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τόσο του Ιουνίου όσο και του Ιουλίου.

Και με την αγορά να έχει προεξοφλήσει την επιθετική αυτή πολιτική, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Το ρεκόρ των δύο δεκαετιών

Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια με ταχείς ρυθμούς στην πιο εκτεταμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times που αποκαλύπτει την αντιστροφή της προηγούμενης ιστορικά χαλαρής στάσης τους.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει περισσότερες από 60 αυξήσεις στα τρέχοντα βασικά επιτόκια τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων των κεντρικών τραπεζών από τους FT – είναι ο μεγαλύτερος αριθμός τουλάχιστον από την αρχή του 2000.

Το δεκαήμερο των αποφάσεων

Το επόμενη δεκαήμερο αναμένεται πλούσιο σε ειδήσεις αναφορικά με τις δράσεις των κεντρικών τραπεζών, αλλά και την ανακοίνωση των στοιχείων για τον  πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αλλαγή πλεύσης στην Ευρώπη

Κοινός τόπος μεταξύ των εκτιμήσεων των αναλυτών είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που συνεδριάζει την  Πέμπτη πρόκειται να αλλάξει τη ρητορική της.

Σχεδόν τρεις μήνες από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, η ομόλογή της στην ευρωζώνη θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα το τέλος των αγορών ομολόγων και θα ξεκινήσει επίσημα την αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κόστους δανεισμού τον Ιούλιο.

Η ΕΚΤ εμφανιζόταν μέχρι τώρα διστακτική, σε αντίθεση με τις περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που έχουν ήδη ανοίξει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο και με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τώρα στο 8,1%, υπάρχει σαφής συναίνεση στην ΕΚΤ για την ανάγκη να ξεκινήσει. Το επιχείρημα τώρα εντός του Διοικητικού Συμβουλίου επικεντρώνεται στο εάν οι αυξήσεις κατά τρίμηνο είναι αρκετές και στο πόσο υψηλά θα διαμορφωθούν τα επιτόκια.

«Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου φαίνεται να υποστηρίζει μια μικρότερη κίνηση, αλλά οι συμμετέχοντες στην αγορά θα παρακολουθούν στενά τις παρατηρήσεις μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Ιουνίου για υπαινιγμούς ότι τα γεράκια κερδίζουν και πάλι το πάνω χέρι», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg Economics.

Οι άλλες κεντρικές τράπεζες

Τον «χορό» των συνεδριάσεων ανοίγει η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας, η οποία εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων , καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να ξεπερνά τις προβλέψεις και η οικονομία διατηρείται καλύτερα από τις προβλέψεις.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αναμένεται επίσης να αυξήσει ξανά τα επιτόκια την Τετάρτη.

Την ίδια ημέρα Ιαπωνία και Νότια Κορέα θα αναθεωρήσουν τα στοιχεία του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο. Τα στοιχεία για τις δαπάνες και τους μισθούς των νοικοκυριών της Ιαπωνίας για τον Απρίλιο θα δείξουν πώς εξελίσσεται η ανάκαμψη από τη συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου, με την άνοδο των τιμών της ενέργειας και το αδύναμο γεν να αναμένεται να περιορίσουν την απελευθέρωση της ζήτησης.

Οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα αναλυθούν προσεκτικά για τυχόν σημάδια αλλαγής, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται και το γεν παρουσιάζει εκ νέου αδυναμία.

Στην Κίνα

Τα κινεζικά εμπορικά στοιχεία την Πέμπτη και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Παρασκευή θα εξεταστούν προσεκτικά αφού οι εκθέσεις των διαχειριστών αγορών για τον Μάιο έδειξαν κάποια βελτίωση καθώς τα lockdowns χαλάρωσαν.

Αντίστροφη πορεία στη Ρωσία

Η Ρωσία ακολουθεί αντίστροφη πορεία. Η κυβερνήτης Ελβίρα Ναμπιουλίνα αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια την Παρασκευή, καταργώντας περισσότερες από τις οικονομικές άμυνες που δημιούργησε μετά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Στις 26 Μαΐου η ρωσική τράπεζα προχώρησε στην τρίτη μείωση των επιτοκίων σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, σε έκτακτη συνεδρίαση, διαμορφώνοντας το επιτόκιο στο 11%.

Η Ναμπιουλίνα,  η οποία υπερδιπλασίασε το βασικό επιτόκιο στο 20% μετά την έναρξη της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, δήλωσε μετά την τελευταία μείωση ότι διαβλέπει περαιτέρω περιθώρια χαλάρωσης στις επόμενες συναντήσεις.

Τι θα κάνει η Federal Reserve

To δεκαήμερα κλείνει επί της ουσία με τη συνεδρίαση  της αμερικανικής Fed την επόμενη εβδομάδα, 14-15 Ιουνίου, όπου δεν είναι λίγοι οι αναλυτές πιο αναμένουν μια πιο «επιθετική έκπληξη».

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η ING, ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Fed θα πρέπει να συνεχίσει με αυξήσεις 50 μονάδων βάσης, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο -υπογραμμίζει η έκθεση- αυτό αυξάνει τις πιθανότητες ύφεσης.

Παύση τον Σεπτέμβριο;

Άλλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις αποδυνάμωσης των προοπτικών για την ανάπτυξη και οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, γεγονός που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια παύση στην αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Οι αναλυτές της ING, εμφανίζονται «αισιόδοξοι για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη με ισχυρές καταναλωτικές επιδόσεις και θετικές προοπτικές για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες που δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ άνω του 4% το δεύτερο τρίμηνο».

Πιστεύουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα είναι σταθερός λόγω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών συγκρούσεων, των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και των ελλείψεων στην αγορά εργασίας.

Έρχονται μειώσεις;

Και τονίζουν ότι το βασικό τους σενάριο προβλέπει μία ακόμα αύξηση κατά 50μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, με αυξημένες πιθανότητες να ακολουθήσουν μειώσεις κατά 25 bp στις επόμενες συναντήσεις.

Αναμένουν δε, ότι το επιτόκιο της Fed θα κορυφωθεί γύρω στο 3%, αλλά η αποδυνάμωση της στεγαστικής αγοράς, η πιο ήπια ανάπτυξη και ο φθίνων πληθωρισμός θα ανοίξουν το δρόμο για μειώσεις επιτοκίων στα τέλη του 2023.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ING τονίζει ότι έχει ξεφύγει από τη σκέψη για το αν και πότε πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια.

«Η μόνη συζήτηση φαίνεται να είναι αν η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει με αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο ή να προχωρήσει ταχύτερα με αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης» αναφέρει η έκθεση.

Μάλιστα τονίζει ότι ο λόγος που η ΕΚΤ δεν προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων ήδη από την επόμενη εβδομάδα, είναι το ότι η ίδια έχει προκαθορίσει ότι πρώτα θα ολοκληρωθούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων και μετά θα παρέμβει στα επιτόκια. Η συνεδρίαση της 21ης ​​Ιουλίου θα είναι η κρίσιμη συνάντηση για την αύξηση των επιτοκίων.

Υπενθυμίζουν επίσης, ότι τόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν προανήγγειλαν αυξήσεις, παραβιάζοντας την παραδοσιακή επικοινωνιακή στρατηγική της ΕΚΤ να μην δεσμεύεται ποτέ εκ των προτέρων.

Στο πλευρό των γερακιών η Deutsche Bank

Κόντρα στην πλειονότητα των αναλυτών που εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί προσεκτικά προχωρώντας σε μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι, επέλεξε να πάει η Deutsche Bank AG προβλέποντας δυναμική αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Η ομάδα αναλυτών της γερμανικής τράπεζας, με επικεφαλής τον Μαρκ Γουολ, θεωρεί πως τα «γεράκια» θα επιβληθούν των «περιστεριών» απαιτώντας επιθετική δράση απέναντι στον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό.

Γεράκια «βλέπει» και η BofA

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο, προβλέπει η Bank of America, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

Η πρόβλεψη της BofA, η οποία είναι πολύ πιο επιθετική από αυτό που προβλέπει η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, θα φέρει το επιτόκιο συνολικά κατά 150 μονάδες βάσης υψηλότερα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επίσης ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα σταματήσουν το 2023. Η προηγούμενη πρόβλεψη της Bank of America ήταν για τέσσερις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος και δύο το επόμενο έτος.

Στην τελευταία έκθεσή τους, οι οικονομολόγοι ανέφεραν την ανησυχία ότι η ΕΚΤ «κάνει πάρα πολλά/πολύ γρήγορα και δημιουργεί προβλήματα είτε με την ανάπτυξη, είτε με τα spread είτε και τα δύο».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να παρουσιάσουν ένα σχέδιο που θα τερματίσει τα μέτρα τόνωσης, πριν από την αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]