Απότομη μείωση σημείωσαν οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών χονδρικής στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ)  υποχώρησε κατά 0,5%, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση από τον Απρίλιο του 2020 και θεωρείται ακόμα μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί, αν και παραμένει υψηλός. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μείωση 0,1%.

Σε ετήσια βάση ο ΔΤΠ σημείωσε άνοδο της τάξης του 6,2%, σημαντικά χαμηλότερα από την ετήσια αύξηση του 10% το 2021.Ο δομικός πληθωρισμός χονδρικής αυξήθηκε μόλις κατά 0,1%.

ΗΠΑ: Χαμηλότερα από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο

Η απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας συνέβαλε στην υποχώρηση του πληθωρισμού χονδρικής. Ο δείκτης ενέργειας του ΔΤΠ σημείωσε βουτιά 7,9% τον μήνα με τις τιμές χονδρικής της βενζίνης να υποχωρούν κατά 13,4%. Ο δείκτης τελικής ζήτησης τροφίμων μειώθηκε επίσης, σημειώνοντας πτώση 1,2%.

Πτωτική τάση του πληθωρισμού

Παρόλα αυτά, η γενική τάση του πληθωρισμού είναι ελαφρώς πτωτική. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,1% τον Δεκέμβριο, αν και εξακολουθούσε να είναι αυξημένος κατά 6,5% σε σχέση με ένα χρόνο. Ο ΔΤΚ μετρά τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές στην αγορά, ενώ ο ΔΤΠ μετρά τι πληρώνουν οι επιχειρήσεις για αγαθά και υπηρεσίες.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,1% τον Δεκέμβριο, ελαφρώς υψηλότερα από το 1% που προβλεπόταν. Η τελευταία μέτρηση αντανακλά τόσο την υποχώρηση του πληθωρισμού όσο και τη υποτονική ζήτηση των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου αγορών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]