Σε εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω συμφωνίας με την Gazprom πρόκειται να προχωρήσει για πρώτη φορά το Ουζμπεκιστάν, καθώς η πλούσια σε φυσικούς πόρους χώρα της κεντρικής Ασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή ενεργειακή κρίση.

Ενεργειακή κρίση: Πόσο χαμήλωσαν τους θερμοστάτες στην Ευρώπη

«Προβλέπουμε να ξεκινήσουμε τις παραδόσεις ρωσικού αερίου προς το Ουζμπεκιστάν από την 1η Μαρτίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας.

Η ουζμπεκική εταιρία αερίου Ouztransgaz επιβεβαίωσε από την πλευρά της στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το Ουζμπεκιστάν δεν εισήγαγε ποτέ αέριο από τη Ρωσία και πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το κάνει.

Τα δύο μέρη δεν ανακοίνωσαν ωστόσο δημόσια τον όγκο του αερίου που θα παραδοθεί ούτε το ύψος της συναλλαγής.

Οδικός χάρτης

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την επομένη της υπογραφής ενός οδικού χάρτη ανάμεσα στον ρωσικό κολοσσό Gazprom και το Ουζμπεκιστάν σχετικά με τα «απαραίτητα τεχνικά μέτρα για τη διέλευση μέσω του αγωγού ‘Κεντρική Ασία-Κέντρο’ που διασχίζει το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν».

Και οι δύο χώρες είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείμματα. Στα μέσα Ιανουαρίου, υπογράφηκε επίσης ένας οδικός χάρτης ανάμεσα στην Gazprom και το Καζακστάν.

Με το βλέμμα στην Ασία

Έπειτα από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από μεγάλη μείωση των παραδόσεων ρωσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία θέλει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της προς την Ασία, κυρίως μέσω των υποδομών χωρών της κεντρικής Ασίας.

Η ρωσοουζμπεκική συμφωνία σημειώνεται μερικές εβδομάδες μετά την ιδέα που παρουσίασε η Μόσχα για μια «ένωση αερίου]» με το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν.

Η Τασκένδη απέρριψε την ιδέα μιας πολιτικής συμμαχίας και διαβεβαίωσε πως αυτή η συμφωνία με την Gazprom «δεν απειλεί την ουζμπεκική κυριαρχία».

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία των περίπου 35 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μία από τις κύριες χώρες παραγωγής αερίου στον κόσμο με 51,7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου να έχουν παραχθεί το 2022.

Όμως τώρα αντιμετωπίζει ενεργειακές ελλείψεις λόγω μεγάλης αύξησης της ζήτησης, σε συνδυασμό με έναν χειμώνα με ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, και τις πεπαλαιωμένες υποδομές.

Προκειμένου να αντισταθμίσει τις διακοπές ηλεκτρισμού και θέρμανσης παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που φθάνουν κατά τόπους μέχρι και τους τριάντα βαθμούς υπό το μηδέν, το Ουζμπεκιστάν αναγκάστηκε να σταματήσει τον Δεκέμβριο τις εξαγωγές αερίου και κατέληξε σε συμφωνία με το γειτονικό Τουρκμενιστάν, που επίσης διαθέτει μεγάλους πόρους αερίου.

Ως συνέπεια της κρίσης αυτής, πολλοί πολιτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αποπεμφθεί.

Σύμφωνα με τον Ουζμπέκο πρωθυπουργό Αμπντούλα Αρίποφ, «περίπου το 42% όλων των ενεργειακών δικτύων, εκ των οποίων το 39% των γραμμών υψηλής τάσης, το 51% των ηλεκτρικών υποσταθμών και το 35% των μετασχηματιστών είναι άνω των 40 ετών» καθώς κατασκευάστηκαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή