Με το λιανεμπόριο να ανεβάζει και πάλι ρολά, η κυβέρνηση ανοίγει νέα ομπρέλα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών χορηγώντας ενέσεις ρευστότητας άνω των 2 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες για την επανεκκίνηση της αγοράς.

Η αρχή γίνεται με τον έβδομο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής 7, ο οποίος θα μοιράσει 1 δισ. ευρώ σε περίπου 300.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ακολουθούν το πρόγραμμα για την εστίαση που δίνει «ζεστό» χρήμα 330 εκατ. ευρώ σε περίπου 34.000 επιχειρήσεις για να καλύψουν τα πρώτα έξοδα της επαναλειτουργίας τους, η Γέφυρα 2 ύψους 300 εκατ. ευρώ που θα επιδοτήσει έως και το 90% των μηνιαίων δόσεων επιχειρηματικών δανείων περίπου 100.000 – 150.000 επιχειρήσεων και επαγγελματιών για διάστημα 8 μηνών, το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων εξόδων 500 εκατ. ευρώ που αφορά περίπου 30.000 – 50.000 ζημιογόνες επιχειρήσεις ενώ έως τις 20 Απριλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εισπράξουν 180 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε αποζημιώσεις δύο μηνών για τα κουρεμένα ενοίκια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης – αντίστοιχο με αυτό της εστίασης – και για τον τουρισμό με προϋπολογισμό επιπλέον 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα η επιχείρηση «ζεστό χρήμα» για να στηριχθεί όρθια η αγορά περιλαμβάνει:

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusinessSupport άνοιξε και θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων έως τις 19 Απριλίου. Το ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης για τους επαγγελματίες που εκτιμάται ότι θα λάβουν χρηματοδότηση θα φτάσει στα 1.000 ευρώ, ενώ το μέγιστο θα ανέλθει στα 100.000 ευρώ. Τα χρήματα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το Πάσχα.

Επιχειρηματικά δάνεια: Σήμερα αναμένεται να ανοίξουν οι πύλες της ηλεκτρονικής πατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στο Γέφυρα 2. Το πρόγραμμα παρέχει κρατική συνεισφορά, με διάρκεια 8 μηνών, στη μηνιαία δόση των επιχειρηματικών δανείων η οποία θα φτάνει έως το 90% για πράσινα δάνεια, το 80% για κόκκινα δάνεια και 50% για καταγγελμένες οφειλές.

«Κουρεμένα» ενοίκια: Το ποσό των 180 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν πριν από το Πάσχα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν διπλή αποζημίωση για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου 2021.

Πάγιες δαπάνες: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών που αφορά επιχειρήσεις με σημαντική πτώση τζίρου το 2020, οι δαπάνες των οποίων δεν καλύφθηκαν πλήρως από τα μέτρα ενίσχυσης. Μεγάλο μέρος των ακάλυπτων παγίων δαπανών, θα καλυφθεί από το υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή κουπονιών συμψηφισμού με φόρους και εισφορές έως το τέλος του έτους.

Ανεργοι: Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ η έκτακτη αποζημίωση 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για καθέναν από τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, στους ανέργους από τον κλάδο τουρισμού – επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης. Το μέτρο  εκτιμάται στα 18 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι αφορά σε 20.000 περίπου εργαζομένους.

Πληρωμές από e – ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 97 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν εντός της εβδομάδας ενώ η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, θα γίνει την Παρασκευή 9 Απριλίου είτε τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες