Βαθιές πληγές στον παραγωγικό πλούτο της χώρας και τα εισοδήματα των νοικοκυριών που θα απαιτηθούν δεκαετίες για να επουλωθούν προκάλεσαν τα Μνημόνια και η πανδημία καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 το 2030 ενώ ήδη έχουν χαθεί 67 δις. ευρώ.

Μετά τα προγράμματα άγριας δημοσιονομικής προσαρμογής με αλυσιδωτές οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και αυξήσεις φόρων που βύθισαν την οικονομία στην ύφεση και έπληξαν εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ήρθαν τα πλήγματα της υγειονομικής κρίσης όταν όλα έδειχναν ότι τελείωσε η τραγωδία των Μνημονίων.

Οι ισχυροί κραδασμοί στην οικονομία αποτυπώνονται σε μελέτη των αναλυτών της Eurobank και στους πίνακες της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την εξέλιξη των βασικών δεικτών.

Στο οικονομικό δελτίο της Eurobank με τίτλο «Πότε θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία στο 2007;» αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια με σχετικά υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης για να ανακτηθούν οι απώλειες παραγωγής και εισοδήματος επισημαίνοντας ότι «η επιστροφή του πραγματικού ΑΕΠ σε ορίζοντα δεκαετίας στα επίπεδα του 2007 ισοδυναμεί με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 3,6%. Με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας (μακροπρόθεσμα αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση), η επίτευξη τέτοιου επιπέδου ρυθμών μεγέθυνσης προϋποθέτει μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων» Με βάση την εκτίμηση αυτή σε περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος για να γυρίσει το ρολόι της οικονομίας στο 2007 θα πρέπει να κυλήσουν περισσότερα χρόνια.

Οι μελετητές της Eurobank τονίζουν ότι «βάσει της πρώτης εκτίμησης των ετήσιων εθνικών λογαριασμών, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2020 ήταν κατά 29,8% ή 66,9 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος το 2007» σημειώνοντας ότι « το 2020, η ελληνική οικονομία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό. Το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά 8,2% (από τα 183,4 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές το 2019 στα 165,8 δισ. ευρώ το 2020) με τις εξαγωγές υπηρεσιών να έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική συνεισφορά σε αυτή την επίδοση. Η ύφεση στην Ελλάδα το 2020 ήταν η 4η βαθύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 (1η η Ισπανία με -11,0%, 2η η Ιταλία με -8,9% και 3η η Κροατία με -8,4%) εντούτοις αποδείχτηκε ηπιότερη από τις επίσημες προβλέψεις διεθνών οργανισμών και του μέσου όρου της αγοράς.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι οι απώλειες στο ΑΕΠ το 2020 συγκριτικά με το 2007 ανήλθαν σε 67,053 δισ. ευρώ ή σε ποσοστά χάθηκε το 28,8%. Για το τρέχον έτος και εφόσον δεν υπάρξει υποτροπή της πανδημίας και επιτευχθεί ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 4,8% η αιμορραγία στο ΑΕΠ θα είναι της τάξης των 60,949 δισ. ευρώ ή 26% συγκριτικά με το 2007 καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί στα 171,934 δισ. ευρώ έναντι 232,883 δισ. ευρώ που ήταν 14 χρόνια πριν.

Τη ραγδαία επιδείνωση της εισοδηματικής κατάστασης των νοικοκυριών αποκαλύπτει η εξέλιξη του κατά κεφαλή ΑΕΠ. Το 2007 αντιστοιχούσε σε 21.061 ευρώ και το 2020 προσγειώθηκε στα 15.708 ευρώ δηλαδή συρρικνώθηκε κατά 5.353 ευρώ ενώ φέτος με βάση το ευνοϊκό σενάριο του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 16.049 ευρώ, πράγμα που σημαίνει «κατά κεφαλή» απώλειες ύψους 5.012 ευρώ. Αν και ο δείκτης δεν αντικατοπτρίζει πραγματικά εισοδήματα ωστόσο είναι ενδεικτικός της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών.

Η ταχεία αναπλήρωση του χαμένου χρόνου στην οικονομία αποτελεί ιστορική πρόκληση για την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion