Χειροτερεύει διαρκώς η κατάσταση λόγω της παγκόσμιας έλλειψης επεξεργαστών, με αυτοκινητοβιομηχανίες από τρεις διαφορετικές ηπείρους να ακολουθούν το παράδειγμα των Apple και Samsung Electronics ανακοινώνοντας περικοπές παραγωγής και μείωση τζίρου.

Σε διάστημα μόλις 12 ωρών, η Honda Motor ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή σε τρία εργοστάσια στην Ιαπωνία για περίοδο πέντε έως έξι ημερών τον επόμενο μήνα, η BMW ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή των αυτοκινήτων Mini στο εργοστάσιό της στην Οξφόρδη για τρείς ημέρες, ενώ η Ford Motor μείωσε την πρόβλεψη για τα κέρδη του έτους λόγω της έλλειψης επεξεργαστών, τάση που προβλέπεται να συνεχιστεί το 2022.

Οι εταιρείες που επωφελήθηκαν από την έξαρση ζήτησης κινητών τηλεφώνων, laptop και ηλεκτρονικών στη διάρκεια της πανδημίας, και η οποία προκάλεσε την έλλειψη επεξεργαστών, νιώθουν τώρα τον αντίκτυπο. Επειτα από ένα εντυπωσιακό δεύτερο τρίμηνο, ο οικονομικός διευθυντής της Apple, Λούκα Μαέστρι, προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί στις προμήθειες πιέζουν τις πωλήσεις iPads και Macs, δύο προϊόντα που είχαν πολύ καλές επιδόσεις στη διάρκεια των lockdowns. Ο Μαέστρι δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή θα μειώσει τον τζίρο της εταιρείας κατά 3-4 δις δολάρια στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η Samsung, που είναι ταυτόχρονα παραγωγός και χρήστης επεξεργαστών, ανακοίνωσε ότι ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη του τμήματος κινητών θα υποχωρήσουν στη διάρκεια του τριμήνου λόγω των ελλείψεων σε εξαρτήματα και της ασθενούς ζήτησης.

Λιγότερα αυτοκίνητα στην αγορά

Η έλλειψη επεξεργαστών ανάγκασε την αυτοκινητοβιομηχανία στο σύνολό της να μειώσει την παραγωγή, αφήνοντας σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα στην αγορά την ώρα που οι καταναλωτές απελευθερώνονται από τους περιορισμούς της πανδημίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Jaguar Land Rover, Volvo Group, Mitsubishi Motors, προχώρησαν στο πάγωμα των δραστηριοτήτων τους, με την εταιρεία συμβούλων AlixPartners να υποστηρίζει ότι η έλλειψη επεξεργαστών μπορεί να κοστίσει στις αυτοκινητοβιομηχανίες 61 δις δολάρια σε χαμένες πωλήσεις φέτος.

«Το δεύτερο τρίμηνο πρόκειται να είναι χειρότερο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες απ’ ότι το πρώτο τρίμηνο,» δήλωσε ο Σονγκ Σουν-γιάε, αναλυτής στην Hana Daetoo Securities στη Σεούλ, προσθέτοντας ότι «η έλλειψη επεξεργαστών μπορεί να κρατήσει περισσότερο χρόνο, ίσως και το 2022».

Εκτός της Apple, το πρόβλημα με τις ελλείψεις απειλεί να σταματήσει την πορεία ανάκαμψης ολόκληρης της αγοράς smartphone. Οι παραδόσεις εκτινάχθηκαν κατά 27% στις 347 εκατ συσκευές στο πρώτο τρίμηνο, υποστηριζόμενες από την πληθώρα νέων μοντέλων και την γρήγορη ανάκαμψη της Κίνας- όμως η έλλειψη εξαρτημάτων όπως επεξεργαστές εφαρμογών μπορεί να υπονομεύσουν αυτή τη θετική συγκυρία.

Στην Ford, η έλλειψη πιθανότατα θα μειώσει την παραγωγή κατά 1,1 εκατ οχήματα φέτος, όπως δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Τζον Λόουλερ.

Ο CEO της Tesla, Ιλον Μάσκ, χαρακτήρισε την έλλειψη επεξεργαστών «τεράστιο πρόβλημα», ενώ η NXP Semiconductors ανακοίνωσε ότι περιμένει την προμήθεια να είναι σφικτή όλο το χρόνο και προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί για την αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να επεκταθούν στο 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή