Η  ανάκαμψη του ιού στην Ινδία ανησυχεί σχεδόν όλους εκτός από τους ξένους επενδυτές. Καθώς τα νοσοκομεία στο Νέο Δελχί ξεμένουν από οξυγόνο, οι πυρές των αποτεφρώσεων καίνε σε όλη την πρωτεύουσα και οι κάτοικοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη πόλη που θα καταβληθεί, οι τοπικές αγορές κινούνται με την προσδοκία ελκυστικών απολαβών.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν μετατραπεί σε καθαρούς πωλητές τοπικών μετοχών μετά από έξι μήνες εισροών. Το σημείο αναφοράς Nifty 50 μόλις είχε την καλύτερη μέρα εδώ και σχεδόν έναν μήνα, ωστόσο, και ο δείκτης MSCI India σημείωσε άνοδο κατά την ίδια περίοδο. Το “καλάθι” της Ινδίας διαπραγματεύεται με πολλαπλάσιο σχεδόν 21 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το έτος, αποτελώντας προσαύξηση για τον δείκτη MSCI Emerging Markets. Αφού υποτιμήθηκε νωρίτερα τον μήνα, η ρουπία επίσης ανακάμπτει.

Πολλοί παράγοντες στηρίζουν την αισιοδοξία παρά τις περισσότερες από 360.000 νέες μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες την Τετάρτη. Η οικονομία της Ινδίας επιβραδύνεται αλλά λιγότερο σκληρά από ό, τι κατά το κλείσιμο του περασμένου έτους. Υπάρχει επίσης αισιοδοξία για ταχύτερη διάθεση εμβολίων. Η μισή χώρα θα μπορούσε να εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του έτους. Περίπου το 9% του πληθυσμού έχει ήδη κάνει μία δόση, σύμφωνα με το Reuters, υψηλότερο ποσοστό από ό, τι στην Ιαπωνία και την Αυστραλία. Το ποσοστό είναι διπλό σε μεγάλες πόλεις όπως η Βομβάη.

Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού επίσης στηρίζει μακροπρόθεσμες προοπτικές. Η κρίση ανάγκασε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να μπουν στο διαδίκτυο, θέτοντας την Ινδία σε θέση να αναπτυχθεί τεχνολογικά πιο γρήγορα από ό, τι διαφορετικά. Ένα ισχυρό μαξιλάρι κεφαλαίου παρέχει επιπλέον άνεση. Τα συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι περίπου διπλάσια από το επίπεδο του 2013, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και προκάλεσε αστάθεια στην ρουπία. Η ατζέντα πολιτικής του πρωθυπουργού Narendra Modi από τα κίνητρα για κατασκευαστές έως τις ιδιωτικοποιήσεις είναι επίσης ισοσκελισμένη.

Η υπόθεση είναι ότι οι αποδόσεις των αναδυόμενων αγορών θα ξεπεράσουν εκείνες των ανεπτυγμένων όπου τα επιτόκια είναι χαμηλά ή αρνητικά. Ένα άλλο είναι ότι το μικρό ποσοστό του πληθυσμού με πλούτο, του οποίου η κατανάλωση έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο, δεν θα επηρεαστεί πολύ, επιτρέποντας στα βαρύτερα ονόματα του δείκτη από τη Reliance Industries έως την HDFC Bank να ευδοκιμήσουν ακόμη και όταν οι μικρότεροι αντίπαλοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν. Όμως, οι οικονομολόγοι αρχίζουν να μειώνουν τις προβλέψεις ανάπτυξης για την Ινδία, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός μπορεί ακόμη να αποδειχθεί αρνητικός καταλύτης, και τελικά η εξασθενημένη αγοραστική δύναμη των μαζών που θα λάβουν λίγη επίσημη υποστήριξη θα κάνει κακό. Η υποτίμηση της τραγωδίας φαίνεται να τέθηκε πολύ χαμηλά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners