
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά τη γεωργική παραγωγή. Η ξηρασία και η θερμική πίεση που ασκείται σε φυτά και ζώα, οι αλλαγές στη φαινολογία των καλλιεργειών και η επέκταση των παρασίτων και των φυτών, καθώς και οι ασθένειες θα επηρεάσουν αρνητικά την αγροτική παραγωγή.
Για παράδειγμα, μπορεί οι αποδόσεις των καλλιεργειών στη Βόρεια Ευρώπη να αυξηθούν ως αποτέλεσμα των υψηλότερων θερμοκρασιών, ενώ κάποιες καλλιέργειες μπορεί να επεκταθούν πιο βόρεια.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με έρευνα, η κλιματική αλλαγή που έχει μπει για τα καλά στην ζωή όλων, θα αναγκάσει τους αγρότες προχωρήσουν είτε σε τροποποίηση -ακόμα και σε αντικατάσταση- των καλλιεργειών τους ή ακόμα και να «προσαρμόσουν» τις φυλές των ζώων τους, προκειμένου να «ταιριάζουν» και να αντέχουν στις μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες.
Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο κίνδυνος μιας πυρκαγιές καθώς και οι ξαφνικές και δυνατές βροχοπτώσεις, θα μπορούσαν, επίσης, να επηρεάσουν τον τύπο των δέντρων στα δάση, με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέες ποικιλίες και είδη δέντρων, που θα είναι πιο ανθεκτικά τόσο στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά ακόμα και στα …εύφλεκτα είδη.
Συνολικά, η κλιματική αλλαγή είναι απρόβλεπτη προκαλώντας αυξημένους κινδύνους στις καλλιέργειες, τα ζώα και αλλά και τους ίδιους τους αγρότες. Ακραία καιρικά φαινόμενα, ζέστη και έκθεση στον ήλιο, ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα, σκόνη και έκθεση σε φυτοφάρμακα, αυξημένη χρήση φυτοφάρμακα για την καταπολέμηση της ανάπτυξης εντόμων είναι απλά μερικοί από τους κινδύνους.
Για τις περιβαλλοντικές πιέσεις, που επηρεάζουν τον γεωργικό τομέα, υπάρχει η δέσμευση της ΕΕ να μειώσει την χρήση των φυτοφαρμάκων μέσω της οδηγίας για την αειφόρο χρήση, αλλά και γενική πορεία προς μια ολοκληρωμένη πρακτική διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (IPM).
Μάλιστα, στους φιλόδοξους στόχους της στρατηγικής «Farm to Fork» της ΕΕ, αποτελεί και η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% πριν από το 2030.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα αποτελέσει έναν επιπρόσθετο λόγο προκειμένου να πιεστούν οι αγρότες να στραφούν σε γεωργικές πρακτικές, που να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες