Το παράδειγμα της αμερικανικής Fed θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΚΤ απέναντι στο ζήτημα του πληθωρισμού υποστηρίζει σε συνέντευξη του στους «Financial Times», ο νυν διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν.

Μάλιστα, αν θυμηθούμε πως ο κ. Ρεν πέρασε μια δεκαετία στους κόλπους της Κομισιόν, διαχειριζόμενος την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ως επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, η παρέμβαση του έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ο κύριος Ρεν ουσιαστικά υποστηρίζει πως τόσο με οικονομικούς όσο και κοινωνικούς όρους έχει νόημα για την κεντρική τράπεζα να δεχτεί για μια συγκεκριμένη περίοδο την υπέρβαση του στόχου του πληθωρισμού (ήτοι πάνω από το όριο ασφαλείας του 2%), προκειμένου να αντισταθμίσει την πολύχρονη αργή ανοδική τάση των τιμών. Άλλωστε, εκτός από τη σταθερότητα των τιμών, έχει νόημα να δίδεται έμφαση στην πλήρη απασχόληση και οι αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και την αγορά εργασίας της Ευρωζώνης έχουν επιβραδύνει τις πληθωριστικές πιέσεις στα επίπεδα των μισθών.

Μάλιστα, ο Φινλανδός τραπεζίτης τολμά να ισχυριστεί πως ο τρόπος που διατυπώθηκε ο στόχος για τον πληθωρισμό «έχει δημιουργήσει μια αντίληψη για ασυμμετρία και κάποια ασάφεια». Η Τράπεζα της Φινλανδίας εκτιμά ότι ο de facto στόχος του πληθωρισμού της ΕΚΤ τοποθετείται στο 1,6% με 1,8%. Οπότε σύμφωνα με τον κύριο Ρεν «το χειρότερο είναι ότι το 2% έχει θεωρηθεί ως ανώτατο όριο και αυτό μειώνει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Η παρέμβαση Ρεν δεν πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία, δεδομένου πως και η ίδια η ΕΚΤ προσανατολίζεται να αλλάξει το όριο-στόχο της για τον πληθωρισμό μέσα στο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της πρώτης ριζικής αναθεώρησης των στρατηγικών της στόχων εδώ και 18 χρόνια. Ο αρχικός στόχος για τον πληθωρισμό είχε οριστεί κάτω από το 2%, αλλά αργότερα τροποποιήθηκε ελαφρά ώστε να αναφέρεται κοντά, αλλά κάτω, από το 2%.

Αν η ΕΚΤ δεχτεί υπέρβαση του στόχου, θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ώστε να υποστηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης από τις συνέπειες της πανδημίας. Κι αυτό με δεδομένο πως τα στοιχεία δείχνουν πως η Ευρωζώνη δεν ανακάμπτει από την κρίση με την ταχύτητα έτερων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, που οδεύουν προς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε επίπεδα ρεκόρ.

Υπέρ της αναθεώρησης του στόχου της ΕΚΤ έχουν εμφανιστεί και άλλα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ. Ανάμεσα τους, ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, όπως και η ίδια η πρόεδρος Κρίστιν Λαγκάρντ. Πιο επιφυλακτικός κυρίως στην προοπτική μιας ριζικής επανεξέτασης της πολιτικής της ΕΚΤ έχει εμφανιστεί ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Η Federal Reserve, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής της πέρυσι, δεσμεύτηκε να είναι πιο ευέλικτη στην υπέρβαση του ορίου ασφαλείας, μια γραμμή που ήδη δοκιμάζεται πρακτικά δεδομένου πως η αναζωπύρωση της αμερικανικής οικονομίας εκτιμάται πως θα πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις που θα ανεβάσουν τον δείκτη πάνω από το 2% φέτος. Όμως, σε αντίθεση με την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ο ρόλος της οποίας δεν περιορίζεται στην προστασία της σταθερότητας των τιμών αλλά επεκτείνεται και στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής απασχόλησης, η μοναδική ευθύνη της ΕΚΤ είναι επισήμως η προστασία της σταθερότητας των τιμών.

Θυμίζουμε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανέβηκε στο 1,6% τον Απρίλιο, με τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ να κάνουν λόγο για ενίσχυση του δείκτη πάνω από το 2% προς τα τέλη της χρονιάς, πριν υποχωρήσει και πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα από την επόμενη χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή