Ακόμη και το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας ενδέχεται να ανοίξει μέχρι τις 31 Μαΐου. Σε αυτό το στόχο τουλάχιστον προσανατολίζεται η κυβέρνηση, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και με την προϋπόθεση ότι θα δώσει το «πράσινο φως» η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Άλλωστε, ο τουρισμός θα εκκινήσει και επίσημα στις 14 Μαΐου, μαζί με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, κάτι το οποίο δίνει «σήμα» και για τις επόμενες κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου.

Παράλληλα, ήδη το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να καταργήσει το μέτρο του «κουρέματος» ή μηδενικού ενοικίου για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για το μήνα Ιούνιο, προϊδέζοντας για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» η εκτίμησή του είναι πως «η πλειοψηφία των δραστηριοτήτων θα έχει ανοίξει μέχρι τέλος του μήνα», ενώ μάλιστα πρόσθεσε πως «ίσως την εβδομάδα που έρχεται να έχουμε πιο αναλυτικά δεδομένα».

Χρονοδιάγραμμα

Την άλλη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα ανοίξουν και άλλες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως τα κτήματα όπου διοργανώνονται γάμοι και άλλες εκδηλώσεις (όπως οι εκθέσεις), καθώς και τα γυμναστήρια, ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Open σημείωσε έχει βγει το πρωτόκολλο για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα γυμναστήρια, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και χρονοδιάγραμμα. Διευκρίνισε, δε, ότι σε κλειστούς χώρους γυμναστηρίων θα επιτραπεί πρώτα η εκγύμναση εμβολιασθέντων ακόμη και με τη μία δόση του εμβολίου.

Ως προς τα ραντεβού στο λιανεμπόριο, ανέφερε ότι ισχύει έως τις 14 Μαΐου. Παραδέχθηκε, δε, πως το ραντεβού δυσκολεύει τον καταναλωτή και ανέφερε ότι «πετύχαμε να πάρουμε την έγκριση να καταργηθεί από τις 15 Μαΐου και μετά».

Ερωτηθείς για τη μουσική στα καταστήματα εστίασης, είπε ότι από τις 15 Μαΐου, που ανοίγει και ο τουρισμός, «θα ήταν καλό να υπάρχει και η μουσική». Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό θα συζητηθεί με τους γιατρούς και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ τόνισε πως έχει εξηγηθεί επαρκώς γιατί επί του παρόντος τα καταστήματα λειτουργούν χωρίς μουσική.

Φροντιστήρια, νηπιαγωγεία παιδικοί σταθμοί

Από αύριο 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Παράλληλα από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια. Tα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό) καλούνται να προσέλθουν στο σχολείο έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα self-tests διατίθενται δωρεάν και διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, δρώντας έτσι συμπληρωματικά στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

Ακόμη, στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί προκειμένου, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ενημέρωσης, να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.

Δικαστήρια, μουσεία και θερινά σινεμά

Αύριο 10 Μαΐου επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Εν τω μεταξύ, στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, ενώ στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1.

Επιπλέον στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Πώς θα λειτουργήσει ο αθλητισμός

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό η επιτροπή λοιμωξιολόγων έδωσε τη συγκατάθεσή της για την επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αποδεχόμενη το πλάνο που κατέθεσε το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Έτσι, από τις 10/5/2021 θα ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

Την ίδια ημέρα, θα μπορούν να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

Επιπλέον:

– Από 15/05/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

– Από 17/5 να ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων για 3 εβδομάδες.

– Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

– Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

– Από 07/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

– Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου, καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

– Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.

Το πρωτόκολλο

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω με χρήση self-test στις προπονήσεις, που θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους.

Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο.

Για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια. Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.

Από εκεί και πέρα, στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων όπου είναι δυνατό.

Η ΓΓΑ θα συμπεριλάβει στις νέες διευκρινιστικές οδηγίες ειδική μνεία για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τη χρήση του κλιματισμού/εξαερισμού στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ θα εκδίδει διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των γενικών αρχών που περιγράφονται στις αντίστοιχες ΚΥΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα