H αγορά διαμερισμάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής  καταγράφει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, σύμφωνα με έρευνα του GEOAXIS Παρατηρητήριο Αξιών, αποδεικνύοντας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της ευνόησαν τον κλάδο. Η χρονική περίοδος της έρευνας αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι περιοχές μελέτης είναι: Αμπελόκηποι( Κέντρο), Μαρούσι(Βόρεια), Παλαιό Φάληρο(Νότια), Περιστέρι (Δυτικά) και Χολαργός (Ανατολικά).

Οι σταθεροποιητικές τάσεις της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με την έρευνα,  καταγράφονται πλέον ως σαφείς αυξητικές προοπτικές, καθώς σε σχέση με 12 μήνες πριν και στις 5 περιοχές μελέτης σημειώνεται μέση άνοδος των πιθανών τιμών πώλησης άνω του 2% (1,86% στα νεόδμητα και 2,25% στα παλαιότερα διαμερίσματα).  Generation Rent (γενιά του ενοικίου), εργασία από το σπίτι και ευ ζην, αποτελούν τις κυρίαρχες τάσεις της αγοράς στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Σύμφωνα με τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη του GEOAXIS η τρέχουσα ανάκαμψη θα συνεχιστεί αμείωτη με μεγαλύτερη ένταση σε ενοικιαζόμενα, παλαιότερα, μεγαλύτερα και αποκεντρωμένα διαμερίσματα.

Κυρίαρχες τάσεις

Generation Rent

Το διαχρονικό άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ αύξησης βασικού μισθού και αξίας ακινήτων είναι αποκαλυπτικό και εξηγεί πλήρως με χρηματοοικονομικούς όρους την στροφή στην ενοικίαση. Χαρακτηριστικό είναι για την χώρα μας το γεγονός ότι μεταξύ 1998 και 2019 ο βασικός μισθός προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό έχει ελαφριά μειωθεί, όταν οι αξίες διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί κατά 57% με βάση τους δείκτες της Τραπέζης της Ελλάδος. Επιπρόσθετα, οι διαδοχικές οικονομικές κρίσεις, η αυστηροποίηση των κριτηρίων τραπεζικής δανειοδότησης, η εργασιακή ανασφάλεια, η παραμονή στην οικογενειακή εστία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μείωση των γάμων/γεννήσεων και η αδυναμία του κράτους να ρυθμίσει την αγορά μέσω προγραμμάτων ανέγερσης φθηνών κατοικιών, δημιουργούν το ιδανικό πλαίσιο για την πλήρη αποφυγή ανάληψης ρίσκου αγοράς κατοικίας, από τους σημερινούς νέους.

Εργασία από το σπίτι

Η αβεβαιότητα αναφορικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις της πανδημίας  στη ζωή μας διαμορφώνει νέες συνθήκες, μια από τις οποίες είναι η τάση της εργασία από το σπίτι, με ενδεχομένως σημαντικές και μόνιμες επιδράσεις στην αγορά ακινήτων. Αν και είναι πολύ νωρίς να προβλεφθεί το τελικό αποτύπωμα, όλες οι μέχρι τώρα μελέτες σε Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο συγκλίνουν στην εφαρμογή ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας, με βασικό στοιχείο την δυνατότητα τηλε-εργασίας. Η υιοθέτηση ενός τέτοιου μοντέλου όπου για 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα ο εργαζόμενος θα βρίσκεται σπίτι, θα δημιουργήσει αναμφίβολα την ανάγκη για μεγαλύτερα σπίτια, έτσι ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για απομόνωση. Ως εκ τούτου, αναμένεται αύξηση της ζήτησης για μεγαλύτερα και παλαιότερα διαμερίσματα, όχι κατ’ ανάγκη κοντά στηνεργασία αφού αθροιστικά οι ημέρες και οι ώρες μετακίνησης θα μειωθούν σημαντικά σχετικά με την προ covid πενθήμερη ανάγκη καθημερινής μετακίνησης.

Νέες κατασκευές

Η υιοθέτηση στοιχείων ESG (περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση), η ανάδειξη πρωτοκόλλων υγειονομικής φύσης, η ανάγκη νέων έξυπνων τεχνολογιών και ευέλικτων χώρων και η στροφή στο ευ ζην αναμένεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στις μελλοντικές κατασκευές με σημαντική όμως αύξηση στο κόστος ανέγερσης, άρα και στην τελική τιμή πώλησης, προσθέτοντας με την σειρά τους επιπλέον δυσκολίες στην απόκτηση στέγης από τις νέες γενιές, ευνοώντας σαφώς την στροφή στην ενοικίαση.

Συμπεράσματα έρευνας 1ου τριμήνου 2021

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, μεταξύ του 1ου τριμήνου 2021 και του 1ου τριμήνου 2020 καταγράφεται μέση ετήσια άνοδος 1,86% για τα νεόδμητα και 2,25% για τα παλαιότερα διαμερίσματα.

Νεόδμητα διαμερίσματα

Στα νέα σε ηλικία διαμερίσματα η έρευνα αγοράς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (2.589ευρώ/τμ από 2.566 με ετήσια άνοδο 0,90%) και εν συνεχεία κατά σειρά στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου (2.217ευρώ/τμ από 2.190 με ετήσια άνοδο 1,23%), στο Μαρούσι (2.000 ευρώ/τμ από 1.951 με ετήσια άνοδο 2,51%), στους Αμπελόκηπους (1.822ευρώ/τμ από 1.788 με ετήσια άνοδο 1,90%) και τέλος στο Περιστέρι (1.520ευρώ/τμ από 1.479 με ετήσια άνοδο 2,77%). Συμπερασματικά, το Περιστέρι κατέγραψε την υψηλότερη (2,77%) και ο Χολαργός την μικρότερη (0,90%) ετήσια αύξηση.

Παλαιότερα διαμερίσματα

Όσον αφορά στα διαμερίσματα παλαιότητας άνω της 15ετίας, η έρευνα κατάδειξε ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στο Χολαργό (1.368 ευρώ/τμ από 1309 με ετήσια άνοδο 4,51%) και εν συνεχεία κατά σειρά στο Π.Φάληρο (1.124 ευρώ/τμ από 1.081 με ετήσια άνοδο 3,98%), στο Μαρούσι (1.114 ευρώ/τμ από 1.111 με ετήσια άνοδο 0,27%),στην περιοχή των Αμπελοκήπων (990 ευρώ/τμ από 981 με ετήσια άνοδο 0,92%) και τέλος στο Περιστέρι (911 ευρώ/τμ από 897 με ετήσια άνοδο 1,56%).Συμπερασματικά, ο Χολαργός κατέγραψε την υψηλότερη (4,51%) και το Μαρούσι την μικρότερη (0,27%) ετήσια αύξηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα