Η επιτάχυνση του τιμάριθμου ενισχύει τις προβλέψεις ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση φέτος θα έρθει από την ανατολική της πτέρυγα.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις στην Ουγγαρία και την Τσεχία τον Απρίλιο και ενώ οι διαμορφωτές πολιτικής στη Βουδαπέστη είδαν τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει σε υψηλά 9ετίας, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι συνάδελφοί τους στην Πράγα θα ηγηθούν στην κούρσα της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Τα δύο έθνη με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων έκαστο, ήταν ανάμεσα στις χώρες που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού, σε όρους θανάτων ανά κάτοικο.

Ωστόσο, κατάφεραν να διατηρήσουν από τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ευρώπη και να βρούν στηρίγματα από γενναίες δημοσιονομικές δαπάνες που τόνωσαν την καταναλωτική ζήτηση. Παρόμοιες τάσεις επικρατούν σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, με την αύξηση των τιμών εμπορευμάτων και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να ωθούν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό ψηλότερα.

Η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας, την προηγούμενη εβδομάδα, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον τιμάριθμο και τόνισε ότι οι εξασθενημένοι κίνδυνοι για την οικονομία θα της επιτρέψουν να αυξήσει τα επιτόκια, πιθανότατα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η αγορά παραγώγων δείχνει ότι η αγορά προεξοφλεί αύξηση των επιτοκίων σε διάστημα τριών μηνών και τουλάχιστον άλλη μια αύξηση στο επόμενο εξάμηνο. «Οι τρέχουσες εξελίξεις στον πληθωρισμό και τις προοπτικές θα ενισχύσουν την άποψη της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης επιτοκίων,» δήλωσε ο Ράντομιρ Γιακ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Generali Investments CEE στην Πράγα, ενώ προβλέπει ότι η πρώτη αύξηση θα γίνει τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός στην Ουγγαρία ήταν ο ταχύτερος στην Ευρώπη και ο υψηλότερος από το 2012, παρότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε μόλις 3% τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο της διετίας. Διαμορφωτές πολιτικής διατηρούν επιφυλακτική στάση, προβλέποντας ότι η επιτάχυνση του τιμαρίθμου θα κορυφωθεί προσωρινά στα επίπεδα του Απριλίου προτού επιβραδυνθεί στα επίπεδα ανοχής του 2-4% το καλοκαίρι.

Χρηματιστές της αγοράς χρήματος αύξησαν τα στοιχήματά τους υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων στο επόμενο τρίμηνο, εκτιμώντας πως η αύξηση θα είναι της τάξης των 15 μονάδων βάσης. Το φιορίνι υποχώρησε 0,1% στα 358,67 έναντι του ευρώ, παραμένοντας μακριά από το επίπεδο των 370 το οποίο αναλυτές θεωρούν κρίσιμο για τη λήψη απόφασης νομισματικής παρέμβασης.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας ίσως χρειαστεί να περιμένει καθώς το 2022 είναι χρονιά εκλογών και η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση των δημοσιονομικών προγραμμάτων στήριξης.

Ανησυχία για την αύξηση του πληθωρισμού υπάρχει και στην Πολωνία, αν και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας πρόσφατα δεσμεύθηκε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους ώστε να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή