Δεν υπάρχει αναλυτής εγχώριος ή από τις μεγάλες ξένες αγορές, που να μη θεωρεί ότι βάση της ανησυχίας που απλώθηκε παγκοσμίως ήταν η κυριαρχία της άποψης ότι, οι αυξήσεις των τιμών βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε πληθωρισμό με πιο μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά. Η δημιουργία της επιφύλαξης συνεχίζεται παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Έτσι σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η Wall Street την Τρίτη καθώς από χθες το βλέμμα των επενδυτών βρίσκεται στραμμένο στα στοιχεία του πληθωρισμού, στις τιμές καταναλωτή, που θα ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν από τα υψηλά όλων των εποχών χθες, με τους τομείς των ταξιδιών, του λιανικού εμπορίου και της τεχνολογίας μεταξύ των πλέον πιεσμένων από την παγκόσμια μεταστροφή του κλίματος.

Η δυναμική στην παγκόσμια χρηματιστηριακή σκηνή μπορεί να έχει σοβαρές δικαιολογίες και ίσως είναι δίκαιη. Η εικόνα της μαζικής φυγής που αποτύπωσε το αθηναϊκό ταμπλό, έδειξε μια ξεκάθαρη δυσκολία στην ανεύρεση κουράγιου για μια σημαντική μείωση των απωλειών μετά το πρώτο δίωρο. Προφανώς οι ιδιώτες συναλλασσόμενοι διαπιστώνοντας πως οι ισχυροί θεσμικοί ακολούθησαν το κοπάδι των ομοίων τους παγκόσμια, δεν αποφάσισαν να πάνε κόντρα και αφέθηκαν στη θέση του παρατηρητή με ψήφο εμπιστοσύνης στους ισχυρούς και ας ήταν υπέρ πτώσης.

Από την άλλη όμως δεν πρέπει να πέρασε απαρατήρητο το μέγεθος του rebound που υπήρξε στο ΧΑ μετά τις 12:05 δηλαδή αφού ο ΓΔ έφθασε στο κατώτερο των 887 μονάδων χονδρικά. Από τότε το μάζεμα της προσφοράς έγινε χωρίς ουσιαστικά διαλλείματα και έτσι στο κλείσιμο ο ΓΔ από το -2,15% έφθασε στο -1,11% και ο μέσος όρος στις 896 μονάδες. Αυτό ήταν η βάση για την ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης από την πλευρά των εγχώριων παραγόντων που συμφωνούν ότι η πτώση είχε άμεση σχέση με το διεθνές κλίμα και μόνο.

Η Eurobank Eq. αναφέρει: «Υποχώρηση σήμερα στο Χ.Α., καθώς η ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές έχει επηρεαστεί από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, με τους Επενδυτές να δείχνουν επιφυλακτικοί, ενόψει των αυριανών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ».

Η Beta Sec. εκτιμά: «Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις Μεγάλες Κεφαλαιαγορές, θα επηρεάσουν την εγχώρια επενδυτική ψυχολογία, κάνοντάς την πιο επιφυλακτική».

Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: «Στο εξωτερικό, αυξημένες πιέσεις κατέγραψε χθες ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό, εφόσον οι τιμές των commodities συνεχίζουν το ανοδικό ράλι. Δεν διαφοροποιούμε την στρατηγική μας για την πορεία της Αγοράς μεσοπρόθεσμα, καθώς οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις (και με τις αποκοπές για πολλές Εισηγμένες να πραγματοποιούνται το επόμενο τρίμηνο) και τα αναμενόμενα κεφάλαια από το Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης, συντηρούν την διάθεση για αύξηση του ρίσκου. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, η μεταβλητότητα εκτός Συνόρων δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο τον ΓΔΧΑ..

Το βράδυ είχαμε τις ανακοινώσεις μετοχικών αναδιαρθρώσεων στους δείκτες της MSCI. Αναβαθμίστηκε, στον δείκτη Morgan Stanley Capital International GlobalStandard η μετοχή της Eurobank, με ημερομηνία εφαρμογής της αναβάθμισης αυτής στις 27 Μαίου 2021. Κατά συνέπεια διαγράφεται από τον δείκτη Small Cap και όπως ανακοίνωσε ο οίκος από τον Small Cap διαγράφεται η μετοχή της Πειραιώς. Στον MSCI Standard βρίσκονται ήδη οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΜΠΕΛΑ και κατά συνέπεια οι ελληνικές συμμετοχές αυξάνονται σε τέσσερις. Από αυτά συνάγεται ότι παρά τις προσδοκίες τελικά δεν εντάχθηκε στον δείκτη η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Μυτιληναίος για τις οποίες ορισμένοι οίκοι έδιναν πιθανότητες εισόδου. Επιβεβαιώθηκε δηλαδή το βασικό σενάριο της μιας μόνο εισαγωγής. Η Société Générale έχει εκτιμήσει ότι οι εισροές θα είναι σημαντικές, στα 119 εκατ. δολάρια για τον τίτλο της Eurobank».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες