Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι η επόμενη κρίσιμη μεταρρύθμιση που «ζεσταίνει» το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά το εργασιακό.

Ο στόχος είναι να έχει κλείσει κι αυτό το μέτωπο πριν από το τέλος Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά και πάλι στο εργασιακό, να σας ενημερώσω ότι μάλλον με ειδικό νομοσχέδιο «θα περάσει» το κεφαλαιοποιητικό σύστημα για την επικουρική ασφάλιση. Που θα δημιουργήσει (αναπόφευκτα) νέα ένταση.

———————————–

Και η παραδοσιακή επιχείρηση της οικογένειας Βασιλάκη, η Autohellas έσπευσε με επίσημη ανακοίνωσή της να τοποθετηθεί θετικά για τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «Aegean», ασκώντας πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στο ποσοστό που κατέχει ( 11,836%, συνολικής αξίας 7.101.685,73 ευρώ), προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής της στην Aegean. Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις βασικών μετόχων και μελών ΔΣ που είναι ταυτόχρονα με μέτοχοι  όπως του Ευτύχη Βασιλάκη που κατέχει άμεσα και έμμεσα το 37,4% του μετοχικού κεφαλαίου, του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου που έχει άμεσα και έμμεσα το περίπου 5,5% του μετοχικού κεφαλαίου και των εταιρειών Alnesco Enterprises και Siana Enterprises (συμφερόντων Π. και Αθ. Λασκαρίδη) που είναι μέτοχοι με περίπου 8,56% η κάθε μία. Πέραν αυτών, δεσμευτικές δηλώσεις είχαμε και από τον Χρήστο Ιωάννου και Αναστάσιο Δαυίδ που εκτός από μέτοχοι με ποσοστό 1,33% και 0,94% αντίστοιχα είναι και μέλη του ΔΣ της Aegean.

————————————

Στην ενίσχυση του κομματικού επιτελείου της ΝΔ προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός. Τα σχέδιά του για το κόμμα και τη μετεξέλιξή του είναι μεγάλα. Μια πρώτη, έμμεση πλην σαφή, αναφορά έκανε στο όλο θέμα κατά την πρόσφατη ομιλία του στο φόρουμ των Δελφών.

————————————

Πόσα είναι τα λεφτά της προκαταβολής που περιμένει η Ελλάδα μέσα στο 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης; Περί τα 7,9 δισ. ευρώ, αντί των 4 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά. Μέσω των ωριμάνσεων και όχι μόνο. Η εξέλιξη κρίνεται κάτι παραπάνω από θετική. Αρκεί να υλοποιηθεί.

————————————

Μην σας κάνει εντύπωση όταν γράφω – και επιμένω- πως η βαριά βιομηχανία αυτής της χώρας είναι στα εργαστήρια των ερευνητικών κέντρων και στα πανεπιστήμια. Αφορμή για να θυμηθώ και να επικαιροποιήσω αυτήν τη διαπίστωση ήταν η πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Βασικής Έρευνας (ΠΕΒΕ) 2021 (https://peve.elke.ntua.gr/).

Μάλιστα, ο πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Α. Μπουντουβής, είχε την ευκαιρία να επισημάνει ότι το ΕΜΠ συνεισφέρει εξ ιδίων πόρων στη χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας, ενισχύοντας την αξιοποίηση του πολύτιμου ερευνητικού δυναμικού του, ειδικά τους νέους ερευνητές.

Ως γνωστόν η Βασική Έρευνα είναι το διερευνητικό μέρος της εφαρμοσμένης/τεχνολογικής έρευνας και επομένως είναι απαραίτητη για την καινοτομία. Και οι δύο τύποι έρευνας είναι αναπόσπαστα μέρη της ίδιας δημιουργικής και αναπτυξιακής διαδικασίας.

Το ΠΕΒΕ 2021 θα χρηματοδοτήσει την εκτέλεση 20 ερευνητικών έργων με διετή διάρκεια. Το ύψος της χρηματοδότησης θα ανέλθει στο ποσό των 360.000 ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τα διαθέσιμα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του ΕΜΠ, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΕΜΠ, καθηγητής Ι. Χατζηγεωργίου.

————————————–

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσίασε, ως γνωστόν,  ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Με αναφορές στο οικονομικό πρόγραμμα Μπάιντεν. Το πιο ενδιαφέρον σημείο του; Κάτι που δεν το αφορά άμεσα.

Ότι δηλαδή σε αντίθεση με την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά το παρόν έδωσαν και οι πρώην υπουργοί – πυλώνες του οικονομικού επιτελείου – Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης. Ο Τσίπρας δεν έκανε το ίδιο λάθος να μην προσκαλέσει (τουλάχιστον) τον Ευκλείδη, αυτή τη φορά. Συμβιβασμοί!

——————————————

Από Παρασκευή και Κυριακή αντίστοιχα, τα νοσοκομεία Θριάσειο και Ερρίκος Ντυνάν επιστρέφουν στην κανονικότητά τους. Οπερ σημαίνει ότι παύουν να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή με τον πόλεμο κατά του COVID-19. Ενδείξεις ότι σιγά-σιγά επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα.

—————————————–

Για τις 31 Μαΐου έχει οριστεί η καταρχήν ημερομηνία επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει από τουρκικής πλευράς. Η οριστικοποίηση της θα γίνει έως το τέλος της εβδομάδας. Δεν έμειναν και πολλές μέρες άλλωστε. Η επίσκεψη θα έχει ως βασικό αντικείμενο την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, πιθανότατα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Όλα δείχνουν στο μεταξύ ότι το επεισόδιο που δημιουργήθηκε από την λεκτική αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα θεωρείται λήξαν. Δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις στη συνάντηση της Γενεύης για το κυπριακό

Επίσης, προχωρούν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών για μια σειρά από επιμέρους θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος (πχ η λειτουργία δεύτερης γέφυρας στο συνοριακό σταθμό των Κήπων).

———————————————–

Ένας από τους ρεαλιστικούς στόχους του Geoffrey Pyatt  για το επόμενο πόστο του – μετά την Αθήνα – χάθηκε. Ο λόγος αφορά στην αμερικανική πρεσβεία στην Ινδία. Εκεί πάει τελικά από την Ουάσιγκτον ο Daniel Smith, που επίσης έχει υπηρετήσει στην Αθήνα. Σιγά – σιγά, τα πραγματικά καλά διαθέσιμα πόστα μειώνονται και το θέμα είναι που θα πάει (όταν φύγει από την Αθήνα) ο Pyatt.

—————————————-

Για μια υπογραφή ενός υπηρεσιακού παράγοντα και παρά το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου κοντεύει να τιναχθεί στο αέρα ένα έργο που δίνει ψηφιακή αναπνοή και αναπτυξιακή προοπτική στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Πιο συγκεκριμένα, μαθαίνω πως το i-mareArchaeoGame, ένα σοβαρό παιχνίδι προσομοίωσης υποβρύχιας εξερεύνησης σε κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, προϊόν επίπονης ερευνητικής προσπάθειας αρκετών φορέων με επικεφαλής το δημόσιο ΕΚΕΤΑ αλλά και την συμμετοχή της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού κινδυνεύει να δει την πόρτα της εξόδου και να απωλέσει την χρηματοδότηση που είχε εξασφαλίσει από την ένταξη του στο πρόγραμμα «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ».

Και όλα αυτά γιατί υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Πολιτισμού παρά την αντίθεση της πολιτικής ηγεσίας σφυρίζει αδιάφορα μην θέλοντας να βάλει μια τυπική υπογραφή. Ελληνική γραφειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο!

Αλλά, για να δούμε τι είναι το i-mareArchaeoGame. Διαβάζω από σχετικό ενημερωτικό σημείωμα: «Το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα των υποβρύχιων αρχαιολογικών ερευνών έχει επιφέρει ως αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την προστασία της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού, προτείνεται η δημιουργία ενός παιχνιδιού σοβαρού σκοπού το οποίο με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών προσομοιώνει με διασκεδαστικό τρόπο μια υποβρύχια αρχαιολογική εξερεύνηση.

Η προσέγγιση του i-mareArchaeoGame περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την δημιουργία 3Δ μοντέλων του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάπτυξη αλγορίθμων για τη ρεαλιστική κίνηση αυτών σε επιλεγμένες πιλοτικές τοποθεσίες.

Η υλοποίηση της μηχανής παιχνιδοποίησης αποτελεί τον πυρήνα του παιχνιδιού μέσω του οποίου θα ελέγχονται οι χρήστες, τα επίπεδα, οι βαθμολογίες κτλ. Παράλληλα, θα σχεδιαστούν τα σενάρια αρχαιολογικής έρευνας του παιχνιδιού έτσι ώστε να παρουσιάζουν διαβαθμισμένη δυσκολία. Στη συνέχεια, θα αναπτυχθούν οι διεπαφές του χρήστη με το παιχνίδι, με τρόπο ευέλικτο, ώστε να δίνεται η εντύπωση μιας ρεαλιστικής εμπειρίας εξερεύνησης.

Τελικό στάδιο αποτελεί η ενοποίηση των παραπάνω υποσυστημάτων και η εξασφάλιση της σωστής μεταξύ τους επικοινωνίας.

Πραγματικοί χρήστες θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή του παιχνιδιού σε πιλοτικές δοκιμές πραγματικών συνθηκών οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την αξιολόγηση του παιχνιδιού σε σχέση με τα σενάρια χρήσης, τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις των χρηστών».

Προς γνώση και… συμμόρφωση σε μια περίοδο όπου η χώρα μας έχει ανάγκη τον ποιοτικό εξειδικευμένο θεματικό τουρισμό.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories