Τα εμβόλια για την Covid-19 δημιούργησαν τουλάχιστον εννέα νέους δισεκατομμυριούχους, μετά την αύξηση στις τιμές των μετοχών των εταιριών που τα παράγουν.

Στην κορυφή των νέων δισεκατομμυριούχοι είναι ο CEO της Moderna, Stéphane Bancel και ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ugur Sahin. Και οι δύο κατέχουν τώρα περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της People’s Vaccine Alliance.

Ανώτερα στελέχη της κινεζικής CanSino Biologics, επενδυτές στη Moderna έχουν γίνει επίσης δισεκατομμυριούχοι , καθώς οι μετοχές τους αυξήθηκαν στα ύψη.

Η έκθεση αυτή συντάχθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους.

Η τιμή της μετοχής της Moderna έχει αυξηθεί περισσότερο από 700% από τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ της BioNTech αυξήθηκε κατά 600%. Το απόθεμα της CanSino Biologics σημείωσε άνοδο περίπου 440% την ίδια περίοδο.

Οι εννέα νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν στην κατοχή τους συνολικά 19,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αρκετά για να εμβολιάσουν πλήρως περίπου 780 εκατομμύρια ανθρώπους σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, ανέφερε ηPeople’s Vaccine Alliance.

«Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι είναι το ανθρώπινο πρόσωπο των τεράστιων κερδών που αποκτούν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες από το μονοπώλιο που κατέχουν σε αυτά τα εμβόλια» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Αυτά τα εμβόλια χρηματοδοτήθηκαν με δημόσιο χρήμα και θα έπρεπε να είναι πρώτα απ ‘όλα ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, όχι μια ιδιωτική ευκαιρία κέρδους

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το 87% των δόσεων εμβολίου έχουν πάει σε χώρες μεσαίου ή υψηλού εισοδήματος, ενώ οι χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν λάβει μόλις 0,2%.
Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκοπινάθ, δήλωσε ότι ο εμβολιασμός του 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022 θα κόστιζε μόλις 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή