Η Κροατία ανακοίνωσε επίσημα ότι το επόμενο μαχητικό της αεροσκάφος θα είναι το γαλλικό Dassault Rafale, που θα αντιπροσωπεύει μια τεράστια πρόοδο όσον αφορά τις αεροπορικές της δυνατότητες. Μέχρι τώρα η χώρα η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟχρησιμοποιούσε τα σοβιετικής εποχής MiG-21 Fishbed. Η επιβεβαίωση των σχεδίων για μια αγορά 12-jet Rafale θα βάλει τέλος σε μια μακροχρόνια αναζήτηση για την προμήθεια νέων μαχητικών για τη χώρα, η οποία είδε μια προηγούμενη συμφωνία για πρώην ισραηλινά αεροσκάφη F-16C / D Barak.

Ένα tweet από τον επίσημο λογαριασμό της κυβέρνησης της Κροατίας στον ιστότοπο κοινωνικών μέσων ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι η προσφορά του γαλλικού Rafale επιλέχθηκε αφού προσέφερε την καλύτερη τιμή και ότι «η Κροατία παίρνει τα καλύτερα αεροσκάφη όσον αφορά την βαθμολογία και τον εξοπλισμό”. Το tweet πρόσθεσε ότι η συμφωνία σημαίνει ότι η Κροατία θα έχει «τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη σε αυτό το μέρος της Ευρώπης».

Σίγουρα, το Rafale θα προσφέρει ένα τεράστιο άλμα στις δυνατότητες της Κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα αναβαθμίσει τς δυνατότητες της από ένα μαχητικό δεύτερης γενιάς οπλισμένο με πυραύλους αέρα-αέρος μικρής εμβέλειας, σε ένα προηγμένο τζετ τέταρτης γενιάς που προσφέρει ραντάρ συστοιχίας ενεργούς ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), πύραυλους αέρος-αέρος πέραν οπτικής εμβέλειας, επίθεση ακριβείας και πολλές άλλες νέες δυνατότητες.

Το Reuters ανέφερε ότι τα 12 Rafale θα αγοραστούν με κόστος $1,22 δις για να αντικαταστήσουν τον τρέχοντα στόλο της Κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αν και το ΑΕΠ της Κροατίας αυξάνεται αργά, μόνο το 1,83 τοις εκατό αυτού διατέθηκε για αμυντικές δαπάνες το 2020, ή μόλις πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την κάλυψη των απαιτήσεων των ενόπλων δυνάμεων – κανένα άλλο κράτος του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιεί μαχητικά αεροσκάφη δεν έχει μικρότερο αμυντικό προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...