Μετά από μια συνεδρίαση που η απουσία των ξένων θεσμικών έγινε σαφής μέσα από την συρρίκνωση του τζίρου, σήμερα η επιστροφή τους θα επηρεάσει τους ρυθμούς των συναλλαγών και οι επιλογές τους την τάση. Η κυριαρχία των εγχώριων επενδυτών χθες, έφερε ως χαμηλό ημέρας των βασικών δεικτών την τιμή ανοίγματος, ενώ το κλείσιμο έγινε στο ανώτερο επίπεδο για τη μέρα που σημειώθηκε στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος. Ήταν δηλαδή μια ξεκάθαρα ανοδική διαπραγμάτευση,  το αποτέλεσμα της οποίας θα “ελεγχθεί” από τους ξένους θεσμικούς, μέσω των παρεμβάσεων τους στις συναλλαγές.

Από χθες με τις συναλλαγές των τραπεζικών blue chip η ΑΛΦΑ (+2,09%), με κλείσιμο υψηλότερα των 1,083 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) έδειξε ότι υπάρχουν περιθώρια ανόδου προς τα 1,144 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Η εγγύτερη στήριξη αν κυριαρχήσουν πιέσεις εντοπίζεται στο 1 ευρώ. Η μετοχή δεν πέρασε σε αρνητικό πεδίο χθες.  Μόνιμα με θετικό πρόσημο διαπραγματεύθηκαν οι ΕΤΕ (+4,19%) και ΠΕΙΡ (+1,80%), ενώ ταλάντωση πάνω και κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής είχε η ΕΥΡΩΒ (-0,31%). Από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, μόνο η ΕΕΕ (-0,57%).

Η Citigroup παραμένει ουδέτερη για τις Ελληνικές Τράπεζες και χαρακτηρίζει υψηλού κινδύνου τις μετοχές τους. Η τιμή – στόχος για τη ΕΥΡΩΒ διατηρείται στα 0,80 ευρώ (Neutral/High Risk). Για την ΕΤΕ, η τιμή – στόχος είναι τα 2,50 ευρώ (Neutral/High Risk). Η Citigroup δεν δίνει τιμή – στόχο για την ΠΕΙΡ, αλλά η σύσταση είναι (Neutral), ενώ για την ΑΛΦΑ δεν καλύπτει πλέον τη μετοχή και δεν δίνει τιμή – στόχο, ή σύσταση. Ωστόσο το κλίμα που μεταφέρεται από την πλευρά των επενδυτών ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΑΛΦΑ, ύψους 800 εκατ. ευρώ, είναι ιδιαίτερα θετικό. Τη στήριξή τους δίνουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της τράπεζας όπως ο Τζον Πόλσον, που κατέχει το 6,50% των μετοχών της τράπεζας, η BlackRock, η Fidelity, το Capital και οι Νορβηγοί της Norges Bank. Ενώ ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση έχουν εκδηλώσει αρκετοί ξένοι επενδυτές και funds χωρίς συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Για τις Τράπεζες αυτή την εποχή στην εγχώρια αγορά υπάρχουν οι προσεγγίσεις δύο σχολών επενδυτικής σκέψης οι αισιόδοξοι όπως οι Μάνος Χατζηδάκης που ανέφερε “Ενθαρρυντικά”. Η λέξη αυτή συνοψίζει, ίσως με τον καλύτερο τρόπο, το χαρακτηρισμό του α’ τριμήνου για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες. Από τα 126 δισ. ευρώ συνολικής χρηματοδότησης από ΕΚΤ και ELA τον Ιούλιο του 2015, οι Ελληνικές Τράπεζες βρίσκονται πλέον με πλεονασματική ρευστότητα. Από τα 112 δισ. ευρώ (NPEs 50%) εγχώρια Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στο τέλος του 2015, βρίσκονται στα 31,4 δισ. ευρώ (NPEs 26,1%) με προοπτική να πέσουν στα 7,6 δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς και μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ. Το ταξίδι στην “Ιθάκη” της κανονικότητας, για της Ελληνικές Τράπεζες φθάνει στο τέλος του φέτος, η πανδημία πιθανόν να καθυστέρησε την διάρκεια “του ταξιδιού”, ωστόσο η ευκαιρία που προέκυψε από αυτή τη νέα παράκαμψη, φαίνεται να γίνεται καταλύτης για την ανάπτυξη και την αύξηση των μελλοντικών κερδών τους: Τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μοχλευθούν με Τραπεζικά κεφάλαια, δίνοντας νέα έσοδα από δάνεια με χαμηλότερο προφίλ ρίσκου. Οι απαισιόδοξοι τονίζουν πως η σύγκριση, από τους ξένους θεσμικούς, των ελληνικών τραπεζών με τις υπόλοιπες της ευρωζώνης  δεν τις ευνοεί.

Βέβαια τα ανωτέρω αφορούν την μεσοπρόθεσμη δυναμική των αποτιμήσεων ενώ για τη βραχυπρόθεσμη τάση οι απόψεις των εγχώριων αναλυτών έχουν ως ακολούθως: Η Beta Sec. εκτιμά: “Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον και οι μετακυλίσεις θέσεων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, θα στηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Η συναλλακτική κόπωση, μετά την ολοκλήρωση του rebalancing, δεν διαμορφώνει προϋποθέσεις για μια γρήγορη επάνοδο στην περιοχή των 900 μονάδων του ΓΔ. Το σενάριο της συσσώρευσης προβάλει ως το πιθανότερο ενδεχόμενο, προσώρας, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες δυνάμεις για το εγχείρημα”. Leon Depolas Sec. παρατηρούσε: “Υφίστανται οι προϋποθέσεις για μια ανοδική εκτόνωση το επόμενο διάστημα, ειδικότερα στην περίπτωση που το επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό παραμείνει ευνοϊκό. Σε μια τέτοια κίνηση, ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν τίτλοι που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, όπως το Λιανεμπόριο. Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένουμε στον Τραπεζικό κλάδο, εν όψει και της Α.Μ.Κ. της ΑΛΦΑ”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών