Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στα πρακτορεία Reuters, Associated Press and Agence France-Presse, δήλωσε ότι θέλει να ακούσει ένα καθαρό «ναι» ή ένα καθαρό «όχι» από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι, ανέφερε στη συνέντεξη του,  ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να στηρίξουν οικονομικά την Ουκρανία.  Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία κωλυσιεργεί χωρίς σαφή λόγο για μια συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του προέδρου Πούτιν, όπως και ότι το μεγαλύτερο τμήμα των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν συγκεντρωθεί κατά την άνοιξη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν έχει αποχωρήσει.

Η Ουκρανία έχει εκφράσει την επιθυμία να ενταχθεί στους κόλπους της Βορειοαντλατικής Συμμαχίας από το 2008. Ο  Ζελένσκι είχε ζητήσει τον Απρίλιο από το ΝΑΤΟ να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης της χώρας του, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο μόνος τρόπος για τον τερματισμό του πολέμου που μαίνεται από το 2014 μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Eίχε απευθύνει αυτό το αίτημα την ώρα που η Μόσχα είχε αναπτύξει σχεδόν 100.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας και στην προσαρτημένη Κριμαία, επισήμως για στρατιωτικές ασκήσεις. ‘Εκτοτε, οι δυνάμεις αυτές αποσύρθηκαν. Ωστόσο, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι απρόθυμες να δεχτούν την Ουκρανία στη Συμμαχία, της οποίας η ένταξη μπορεί να εκληφθεί από τη Ρωσία ως σοβαρή απειλή στα σύνορά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων