Σίγουρα και ο πιο ευφάνταστος μυθιστοριογράφος θρίλερ δεν θα διανοούνταν να συλλάβει ως πλοκή αυτό που πραγματικά συνέβη μεταξύ 2004 και 2014 με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και Δανία και θύματα τέσσερις χώρες της Ευρώπης. Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), σε συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία ασφαλείας της Δανίας, έστησε δίκτυο υποκλοπής σε βάρος των πολιτικών ηγεσιών Γερμανίας, Γαλλίας, Σουηδίας και Νορβηγίας. Δηλαδή υπέκλεπταν απόρρητα τηλεφωνήματα και πληροφορίες, ακόμα και άκρως απόρρητες, που αφορούσαν την ασφάλεια αυτών των χωρών. Πρωταγωνιστής του σκανδάλου η κυβέρνηση Ομπάμα και υπεύθυνος χειριστής του εγχειρήματος ο τότε αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δηλαδή ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ!
Ποια εθνική ανάγκη επέβαλε αυτή την παράνομη επιχείρηση και μάλιστα σε βάρος φίλων και συμμάχων χωρών; Και πώς ήταν δυνατόν να προσφερθεί ως επίκουρος αυτής της επαίσχυντης πρωτοβουλίας η Δανία, ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε βάρος τριών άλλων κορυφαίων χωρών-μελών της; Ηδη τα σημαντικότερα μέσα δημοσιότητας στην ΕΕ οργιάζουν σε περιγραφές και επικριτικά σχόλια σε βάρος των πρωταγωνιστών του κατασκοπευτικού αυτού σκανδάλου, το οποίο μάλιστα ξέσπασε σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς αναμενόταν η επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν στην Ευρώπη για το G7, για τις χώρες του ΝΑΤΟ και επ’ ευκαιρία για συναντήσεις με κορυφαίους ηγέτες της Ευρώπης. Ποιες εξηγήσεις θα μπορέσει να παράσχει, όταν μάλιστα έχει αναμειχθεί και προσωπικά σε αυτό το σκάνδαλο ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ; Και πόσο αξιόπιστες θα κριθούν οι προτάσεις του για αναβάθμιση της δυτικής συμμαχίας για κοινή αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας;
Οσο κι αν έχουν υποβαθμίσει το θέμα τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, ορισμένα ευρωπαϊκά έχουν ξεσπαθώσει και εύκολα τροφοδοτείται ο πάντα υπολανθάνων αντιαμερικανισμός προς μεγάλη αγαλλίαση των εχθρών της δημοκρατίας και δικαίωση ανάλογων πρακτικών των ηγετών Ρωσίας και Κίνας, που ευλόγως θεωρούν αναγκαίο να χρησιμοποιούν και παράνομες μεθόδους προκειμένου να εξασφαλίζουν πληροφορίες που ενδιαφέρουν την ασφάλειά τους. Ας σημειωθεί ότι το νέο αυτό τεράστιο σκάνδαλο έρχεται να αναζωογονήσει τις καταγγελίες του πρώην πράκτορα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν, που το 2013 είχε διοχετεύσει στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες σχετικές με προγράμματα μαζικής παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του. Ο Σνόουντεν είχε τότε κατηγορηθεί για τις αποκαλύψεις αυτές και προκειμένου να δικαστεί και καταδικαστεί ως προδότης κατέφυγε στη Ρωσία, όπου έκτοτε ζει (βλ. «Βήμα» 6/6).
Ποιες άραγε εξηγήσεις θα ψελλίσει ο Μπάιντεν στην κυρία Μέρκελ; Και αν το αποφύγει, δεν θα ζητήσει εξηγήσεις η «σιδηρά κυρία», όπως άλλωστε και ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν; Πώς άραγε θα αντιμετωπιστεί επίσης η προδοτική εμπλοκή της Δανίας, η οποία αντί σύμπλευσης προσφέρθηκε ως συνωμότης σε βάρος αδελφών χωρών της ΕΕ; Και η πιο σκανδαλώδης ίσως πτυχή: οι αμερικανοί κατάσκοποι υπέκλεψαν τεχνολογικής φύσεως πληροφορίες χάρη στις οποίες η Λόκχιντ τελειοποίησε το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Και η κατάληξη: ένα μεγάλο συμβόλαιο πώλησης αεροσκαφών στη Δανία. Αυτήν που πρόδωσε τα μυστικά της γερμανικής Eurofighter. Ομορφος κόσμος ανήθικος διαβολικά πλασμένος. Το πιθανότερο πάντως είναι να καταβληθεί από κοινού προσπάθεια αποσιώπησης του σκανδάλου.
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.