Οξύνεται ο ανταγωνισμός των καθετοποιημένων ενεργειακών ομίλων για την κατασκευή της νέας γενιάς μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Μετά τη Mytilineos, την Elpedison, τη ΔΕΗ και τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου πήρε το «ΟΚ» από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αύξηση της ισχύος του σχεδιαζόμενου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στα 840 MW από 662 MW.

Η σχετική απόφαση της ΡΑΕ, κατόπιν αιτήματος της Damco Energy που αφορά στον CCGT της Αλεξανδρούπολης, αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Η τελευταία μάλιστα έλαβε και έγκριση για τη μεταβίβαση της άδειας παραγωγής στην εταιρία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», η οποία αποτελεί και εταιρία ειδικού σκοπού. Σε αυτήν, όπως έχει αναγγείλει ο όμιλος Κοπελούζου θα εισέλθει με ποσοστό 25% η Εταιρία Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής της Β. Μακεδονίας «AD ESM». Και η επενδυτική απόφαση τόσο για τη νέα μονάδα όσο και για το κλείσιμο της συμφωνίας με την εταιρία της γειτονικής χώρας, αναμένεται να ληφθεί, λένε οι πληροφορίες, εντός του καλοκαιριού.

Όπως προαναφέρθηκε, οι ενεργειακοί όμιλοι που προχωρούν τα επενδυτικά σχέδια για τα νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής προχώρησαν στην αύξηση της ισχύος τους σε πάνω από 800 MW.

Η Mytilineos, που κατασκευάζει το νέο CCGT στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας και θα τον έχει ολοκληρώσει στο τέλος του χρόνου, θα έχει ισχύ 826 MW. Ο αρχικός σχεδιασμός όταν είχε ανακοινωθεί το 2018 προέβλεπε ο σταθμός να είναι ισχύος 650 MW.

Η Elpedison, έχει ώριμη αδειοδοτικά την κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη, με ισχύ επίσης στα 826 MW.

Πρόσφατα οι δύο εταιρίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil ανακοίνωσαν την απόφαση τους για την κοινή επένδυση κατασκευής σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κομοτηνή ισχύος στα 877 MW, ενώ αρχικά η άδεια που είχε εκδοθεί για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ ήταν στα 665 MW.

Η ΔΕΗ επίσης ανήγγειλε τη μετατροπή της υπό κατασκευή λιγνιτικής «Πτολεμαϊδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου με ισχύ άνω των 1.000 MW. Η ισχύς της είναι στα 660 MW και πρόκειται έως το 2025 να έχει μετατραπεί ώστε να καταναλώνει καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η κούρσα…

Οι καθετοποιημένοι όμιλοι, σύμφωνα με αναλυτές και έμπειρα στελέχη της αγοράς ηλεκτρισμού, προχώρησαν στην αύξηση της ισχύος των μονάδων τους διαβλέποντας αφενός το έλλειμμα της ηλεκτροπαραγωγής που θα αφήσουν πίσω τους οι λιγνιτικές. Μετά το κλείσιμο τους το κενό διαμορφώνεται στα 3,3 GW, ενώ οι νέοι σταθμοί έχουν συνολική ισχύ άνω των 4,3 GW.

Αφετέρου, βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και ιδίως στις βαλκανικές αγορές μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Συνεπώς οι ηλεκτροπαραγωγοί σπεύδουν να πιάσουν θέση στην αγορά και ιδίως στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης, όπου όπως όλα δείχνουν τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από τις ΑΠΕ δεν θα έχουν ακόμη αναπτυχθεί.

Έτσι, το φυσικό αέριο θα παίζει το ρόλο του μεταβατικού καυσίμου προς την κλιματική ουδετερότητα με τις μονάδες υψηλής απόδοσης να βγαίνουν κερδισμένες. Επιπλέον, οι ηλεκτροπαραγωγοί ποντάρουν πολλά και στη θέσπιση του μηχανισμού αποζημίωσης διαθέσιμης ισχύος (CRM), για τον οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ετοιμάσει και να κοινοποιήσει προς έγκριση στις Βρυξέλλες. Ο δρόμος, βέβαια, είναι μακρύς ωστόσο οι εταιρίες θεωρούν ότι γύρω στο 2022 θα έχουν στη διάθεση τους και αυτό το εργαλείο για τη στήριξη των επενδύσεων τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης