Κόντρα μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου προκάλεσε η απόφαση της Γερμανίας να επιβάλει σκληρή πολυήμερη καραντίνα σε όσους φτάνουν στο έδαφος της από τη Πορτογαλία, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισημαίνει πως όχι μόνο δεν ενημερώθηκε για τη γερμανική απόφαση, αλλά πως το μέτρο αντιβαίνει σε όσα έχουν αποφασιστεί από τους «27» του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Υπενθυμίζουμε πως η Γερμανία κατέταξε την Πορτογαλία (όπως επίσης, τη Βρετανία, τη Ρωσία και κάποιες ακόμη χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας), στις περιοχές της “κόκκινης” λίστας, όπου διαπιστώνεται υψηλή διασπορά του πιο επικίνδυνου στελέχους Δέλτα. Για το λόγο αυτό από απόψε τα μεσάνυχτα, μόνο άτομα με τη γερμανική υπηκοότητα ή μόνιμοι κάτοικοι της Γερμανίας επιτρέπεται να εισέλθουν (με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς) στο γερμανικό έδαφος προερχόμενοι από την Πορτογαλία. Και μάλιστα τα άτομα αυτά θα είναι υποχρεωμένα να παραμείνουν επί 14 ημέρες σε καραντίνα, ανεξαρτήτως του εάν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει και θεραπευτεί από κορωνοϊό.

Κοινώς μπαίνει μπλόκο στους επισκέπτες από την Πορτογαλία και παρεμποδίζονται οι γερμανικές τουριστικές ροές προς τη χώρα. Μάλιστα, για τον άρον-άρον επαναπατρισμό όσων Γερμανών βρίσκονταν ήδη στην Πορτογαλία έγινε αγώνας δρόμου με τη συνδρομή διαφόρων ταξιδιωτικών εταιρειών.

Το θέμα, όπως ήταν εύλογο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λισαβόνας και αναπόφευκτα έφτασε και στα γραφεία της Κομισιόν, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα επικριτική προς το Βερολίνο. Πρώτον διότι οι Γερμανοί δεν ασχολήθηκαν καν να την ενημερώσουν και δεύτερον και κυριότερον διότι οι «27», με απόφαση τους, είχαν δεσμευτεί να συνεργαστούν για τη διευκόλυνση των ταξιδιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Κομισιόν, στην ανακοίνωση της, επισημαίνει πως η Γερμανία όφειλε να μείνει ευθυγραμμισμένη με όσα είχαν αποφασιστεί συλλογικά αναφορικά με την χρήση τεστ κορωνοϊού και την τυχόν επιβολή καραντίνας, ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως μιλάμε για τα ταξίδια μεταξύ δύο κρατών μελών. Όμως, οι επικρίσεις δεν έδειξαν να επηρεάζουν το Βερολίνο που επιμένει να απειλεί και άλλες χώρες με διεύρυνση των μέτρων και πιέζει, μάλιστα, να ληφθούν σχετικές αποφάσεις σε συλλογικό επίπεδο για τον περιορισμό της ινδικής μετάλλαξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα