Η Ελλάδα απελευθερώνεται σιγά-σιγά από τα δεσμά του κορωνοϊού, ο οποίος, ας μην ξεχνάμε, ακολούθησε μια πολυετή οικονομική κρίση. Ετσι, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία από την αρχή της θητείας της εργάστηκε για το οριστικό ξεπέρασμα της δεκαετούς κρίσης, ανέλαβε και την ευθύνη επούλωσης των πληγών της πανδημίας. Σε αυτή την προσπάθεια, πέρα από την αποφασιστική στήριξη της Δημόσιας Υγείας, 40 δισ. κατευθύνθηκαν στη στήριξη οικονομίας και κοινωνίας. Μόνο το Υπουργείο Εργασίας κατέβαλε σχεδόν 8 δισ. σε περισσότερους από 3 εκατ. δικαιούχους. Το μεγαλύτερο κοινωνικό πακέτο των τελευταίων δεκαετιών. Δεν σταματήσαμε, ωστόσο, να προετοιμαζόμαστε και για τη μετά COVID-19 ημέρα. Προετοιμασία η οποία σε σχέση με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κινείται γύρω από τρεις πυλώνες:

Πρώτος πυλώνας: Η εφαρμογή του ψηφισθέντος νόμου Προστασίας της Εργασίας.

Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος ανταποκρίνεται στις ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά εργασίας σε κοινωνικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, με την επικαιροποίηση της εργασιακής νομοθεσίας. Με πλήθος θετικών διατάξεων που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Η πιο βασική από όλες είναι η εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της «μαύρης» εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Αναβαθμίσαμε παράλληλα το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι ώστε να μην κατηγορείται πως επηρεάζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Δώσαμε, βάσει της ευρωπαϊκής Οδηγίας 1158, το δικαίωμα σε έναν εργαζόμενο, με αίτημά του, να «συμφιλιώσει» την επαγγελματική και οικογενειακή του ζωή, μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Ψηφίσαμε την πληρωμένη άδεια πατρότητος 14 ημερών σε κάθε πατέρα, όταν γεννιέται το παιδί του, αλλά και την προστασία του από απόλυση για 6 μήνες από τη γέννηση. Οπως και την επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια δύο μηνών και για τους δύο γονείς. Εισαγάγαμε (τρίτη χώρα μετά τη Γαλλία και την Ιταλία) το «δικαίωμα της αποσύνδεσης» των εργαζομένων σε τηλεργασία. Φέραμε μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων σε delivery και κούριερ. Ο νόμος Προστασίας της Εργασίας είναι όμως και ένας νόμος ο οποίος ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις με ρυθμίσεις όπως: H ενίσχυση των υπερωριών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. H προσθήκη στις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν στον γενικό κανόνα σε σχέση με την εργασία τις Κυριακές και ορισμένων επιπρόσθετων κλάδων, όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, η φαρμακοβιομηχανία. Η μείωση του γραφειοκρατικού βάρους με την αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Συνδυάζει συνεπώς τον στόχο για μια παραγωγική Ελλάδα με τον στόχο για ουσιαστική προστασία των εργαζομένων.

Δεύτερος πυλώνας: Η προωθούμενη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων.

Είναι μία μεταρρύθμιση που θα εκπληρώσει την προεκλογική μας δέσμευση για εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και, εθελοντικά, για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών. Με στόχους: Να δοθούν στους νέους ασφαλισμένους περισσότερες επιλογές, αλλά και η δυνατότητα να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο τελικό ύψος της σύνταξής τους (επιλέγοντας το ανάλογο επενδυτικό προφίλ). Να μειώσουμε τη δημογραφική επίπτωση στο ασφαλιστικό. Να θεσπίσουμε αντικίνητρα για τη μαύρη εργασία που έχει πολύ υψηλά ποσοστά στους νέους. Να αποταμιευθούν κεφάλαια τα οποία όταν επενδυθούν στην οικονομία θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Και, τελικά, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για υψηλότερες συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους.

Τρίτος πυλώνας: Τα κονδύλια για την κατάρτιση και την επανακατάρτιση.

Πρόκειται για κονδύλια που προέρχονται από το τρέχον ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, και από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Με στόχο λοιπόν να αξιοποιηθούν οι πόροι αυτοί αποτελεσματικά και να ανέβει η επίδοση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο λεγόμενο skills matching (την αντιστοίχιση δηλαδή των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας), θα φέρουμε νομοσχέδιο, το οποίο από τη μια πλευρά θα εκσυγχρονίσει τον ΟΑΕΔ και από την άλλη θα βάλει τα θεμέλια για να γίνει πολύ πιο αξιόπιστο το σύστημα της κατάρτισης και της επανακατάρτισης στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ως βασικές αρχές την ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων. Στόχος είναι η προσπάθεια αυτή να γίνει εμπροσθοβαρώς, ξεκινώντας από το Ταμείο Ανάκαμψης και, επίσης, τα χρήματα να πιάνουν τόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, θα φροντίσουμε ιδιαίτερα τους κλάδους της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού. Ενώ, θα δώσουμε έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Ωστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να διεκδικήσουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής και οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στο υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν στα δεδομένα της μέρας μετά τον κορωνοϊό.

Αυτό είναι το σχέδιό μας για την αγορά εργασίας: Ενα σχέδιο που αντιμετωπίζει γνωστά προβλήματα της αγοράς εργασίας. Ενα σχέδιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις. Ενα σχέδιο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη!

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά