O αυξανόμενος πληθωρισμός θα αναγκάσει την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια στις ΗΠΑ τουλάχιστον δύο φορές μέχρι το τέλος του 2023, όπως εκτιμούν ακαδημαϊκοί σε δημοσκόπηση των Financial Times.

Η έρευνα, που συντάχθηκε από τους FT και την Πρωτοβουλία για τις Διεθνείς Αγορές στο Σχολή Booth του Πανεπιστημίου του Σικάγου, δείχνει προς ένα πιθανότατα πιο επιθετικό δρόμο νομισματικής πολιτικής απ΄ ότι περιγράφει ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ.  Οι απόψεις των οικονομολόγων ευθυγραμμίζονται με τις ατομικές προβλέψεις αξιωματούχων της Fed για το πότε και πόσο γρήγορα θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια από τα τρέχοντα σχεδόν μηδενικά επίπεδά τους καθώς η αμερικανική οικονομία ανάκαμπτει από την πανδημία και ο πληθωρισμός ξεπερνά τους στόχους της τράπεζας. Η δημοσίευση των απόψεων αυτών από τους κεντρικούς τραπεζίτες προκάλεσε αναταραχή στις αγορές νωρίτερα στη διάρκεια του μήνα καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής έφεραν πιο κοντά τη χρονική στιγμή για την αλλαγή πολιτικής επιτοκίων. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τον Πρόεδρο της Fed και άλλα ηγετικά στελέχη της κεντρικής τράπεζας να παρέμβουν αργότερα, επιμένοντας ότι θα είναι υπομονετικοί στη διατήρηση της νομισματικής πολιτικής στην τρέχουσα υποστηρικτική μορφή της.

Η έρευνα FT-IGM US Macroeconomics έγινε σε δείγμα 52 οικονομολόγων ακαδημαϊκών πάνω στην πιθανότητα το βασικό επιτόκιο της Fed να είναι υψηλότερο από τις 0.50 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του 2023. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε ότι η πιθανότητα για μια κίνηση ίσης ή μεγαλύτερης αξίας ήταν πάνω από 75%, ενώ μια μεγάλη μειοψηφία είδε αυτή την πιθανότητα στο 90%. Τρεις οικονομολόγοι δήλωσαν ότι αυτό ήταν μια βεβαιότητα. Η δημοσκόπηση υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα στο να μεταδώσει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με την εξελισσόμενη στάση της στη νομισματική πολιτική.

«Καθώς ο πληθωρισμός ανεβαίνει και η οικονομία βελτιώνεται, οι παραδοσιακές διαφορές ανάμεσα στα γεράκια και τα περιστέρια θα αρχίσουν να επανεμφανίζονται,» δήλωσε ο Αλαν Μπλάϊντερ του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, που είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Fed τη δεκαετία του 1990 και έλαβε μέρος στην έρευνα. «Το βλέπετε σήμερα και θα το δείτε περισσότερο στο μέλλον,» τόνισε, ενώ δήλωσε ότι προβλέπει αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν τον πληθωρισμό ως τον βασικό οδηγό της αλλαγής σκεπτικού στη Fed όσον αφορά στη χρονική στιγμή για την αύξηση των επιτοκίων. Ο τιμάριθμος εκτινάχθηκε στο 3,4% ετησίως τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο των 29 ετών. Η μέση πρόβλεψη αξιωματούχων της Fed θέλουν το πληθωρισμό να κυμαίνεται στο 2,1% στο τέλος του επόμενου έτους.

«Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ένα πιο θετικό πληθωριστικό περιβάλλον,» δήλωσε ο Νίκολας Μπλούμ, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Η έρευνα FT-IGM, που έγινε την περίοδο 25-28 Ιουνίου, θα συντάσσεται τακτικά στη διάρκεια του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ