Μία νέα σελίδα στις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία επιχειρούν να ανοίξουν οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Ζάεφ.

Κι αυτό το καινούργιο κεφάλαιο πατάει… στην ενέργεια.

Στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο υπουργός Οικονομίας της γειτονικής χώρας αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

Ο αγωγός επί ελληνικού εδάφους θα έχει μήκος 54 χλμ., θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων.

Αντιστοίχως, το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Το κόστος για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού ανέρχεται στα 51,4 εκατ. ευρώ.

Η γειτονική χώρα με το έργο αυτό θα διαφοροποιήσει σημαντικά τις ενεργειακές της πηγές, ενώ ταυτόχρονα η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα θα της παρέχει ασφάλεια εφοδιασμού.

Πέραν αυτού, τα Σκόπια έχουν ξεκινήσει τις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής που ξεδιπλώνουν οι Βρυξέλλες για την ΕΕ.

Η Βορ. Μακεδονία είναι εξαρτημένη κατά 60% από τον λιγνίτη και η κυβέρνησή της έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 51% των εκπομπών αέριων ρύπων έως το 2030.

Ο αγωγός που θα ξεκινά από τη χώρα μας θα συνδράμει στην επίτευξη του επιδιωκόμενου, όπως περιγράφεται πιο πάνω, αποτελέσματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια