Ένα δυναμικότερο μακροοικονομικό χρηματοπιστωτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να «ξεκλειδωθούν» ιδιωτικά κεφάλαια που είναι απαραίτητα για τη χρηματοδότηση της πράσινης οικονομίας, ζήτησε από τις διεθνείς κυβερνήσεις και τα μέλη του G20 o διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ.

Μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη της Βενετίας για το κλίμα, η οποία πήρε τη… σκυτάλη από τη σύνοδο του G20 στην πόλη, ο κ. Φινκ εξήγησε πως δίχως ένα τέτοιο σχέδιο όλες οι τωρινές προσπάθειες θα είναι ανεπαρκείς. Μάλιστα για τον ίδιο λόγο υποστήριξε πως είναι απαραίτητη και η μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας τόσο του ΔΝΤ όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως εξήγησε, τα δύο θεσμικά όργανα δημιουργήθηκαν σχεδόν ογδόντα χρόνια πριν βασισμένα σε πολύ διαφορετικά μοντέλα, οπότε πρέπει να επανεξετάσουν το ρόλο τους και να ενθαρρύνουν τη ροή κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση των οικονομιών σε ένα πρασινότερο μοντέλο, κυρίως δε, στις αναδυόμενες αγορές.

Η BlackRock των 9 τρισ. δολαρίων σε assets συνεχίζει να διατηρεί σημαντικές επενδύσεις στον ευρύτερο κλάδο των ορυκτών καυσίμων, όμως έχει προ πολλού δρομολογήσει μια πιο πράσινη στρατηγική με σημαντικές επενδύσεις σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον projects. Μάλιστα, ο κ. Φινκ στάθηκε στο ρόλο του fund στη δημιουργία μιας πρωτοβουλίας ύψους 250 εκατ. δολαρίων σε ιδιωτικά κεφάλαια που έχει σαν στόχο να στηρίξει βιώσιμες υποδομές και project.

«Εάν δεν έχουμε τα διεθνή θεσμικά όργανα να μπορούν να αναλάβουν το ρόλο αυτό, της ομαλής εποπτείας τέτοιων επενδύσεων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται και μείωση του κόστους της χρηματοδότησης, δεν πρόκειται να είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε τα ιδιωτικά κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση των αναπτυσσόμενων αγορών» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green