Στους μεγάλους παίκτες του business real estate της Αττικής συγκαταλέγεται η Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς κατέχει (τουλάχιστον) 26 επαγγελματικά ακίνητα συνολικής έκτασης 56.133 τ.μ., η αξία των οποίων φθάνει τα 50,51 εκατ. ευρώ. Τα μισθώματα που εισπράττει η Εκκλησία της Ελλάδος από τα εν λόγω ακίνητα ανέρχονται σε 5.682.700 ευρώ.

Στη λίστα ακινήτων που δημοσιοποίησε τις προηγούμενες ημέρες η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) με αφορμή τη μαζική ασφάλισή τους, περιλαμβάνονται ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων μέχρι κέντρα διασκέδασης, αστυνομικό τμήμα, αλλά και η Λίμνη της Βουλιαγμένης.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι τιμές που αναγράφονται δεν αφορούν στην εμπορική αξία των ιδιοκτησιών, αλλά την ασφαλιζόμενη αξία.

Δείτε την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ασφάλιση εκκλησιαστικών ακινήτων

Τα «φιλέτα» της Βουλιαγμένης

Μεταξύ των «ιερών» επαγγελματικών ακινήτων στα νότια προάστια ξεχωρίζουν το γνωστό παραλιακό κέντρο διασκέδασης Island (1.700 τ.μ.), η έκταση της Λίμνης της Βουλιαγμένης (877 τ.μ.) και τα 11 εκμεταλλεύσιμα ακίνητα (γραφεία και καταστήματα) εντός του εμπορικού κέντρου Status (Λεωφόρος Αθηνάς 41 – Άρεως – Θησέως) επιφάνειας άνω των 3.000 τ.μ.

Η Λίμνη της Βουλιαγμένης

Μικρότερα επαγγελματικά ακίνητα διαθέτει επίσης στην Ποσειδώνος 20, Α’ Λιμενίσκος Βουλιαγμένης, στη Θησέως – Δήμητρας και Ιάσωνος και στην Ιάσωνος 67.

Ειδικά στη Βουλιαγμένη, μια από τις ακριβότερες περιοχές της Αττικής, η λίστα δεν εξαντλείται στα επαγγελματικά ακίνητα, καθώς η Εκκλησία διαθέτει και δεκάδες κατοικίες, τις οποίες επίσης μισθώνει. Πολυκατοικίες με κατοικίες διαθέτει επίσης και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.

Μεγαλοϊδιοκτήτης στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας

Το πιο γνωστό ακίνητο που κατέχει η Εκκλησία είναι το πολυώροφο κτίριο στη Μητροπόλεως 15, το οποίο αποτελεί από μόνο του ένα οικοδομικό τετράγωνο, συνολικής επιφανείας 12.730 τ.μ., όπως αναφέρεται στη σχετική λίστα που δημοσιοποίησε η ΕΚΥΟ.

Μέχρι το 2007 στέγαζε το υπουργείο Παιδείας και το 2014, μετά από 10 διαδοχικούς διαγωνισμούς, πολλοί εκ των οποίων κηρύχθηκαν είτε άγονοι, είτε δεν τελεσφόρησαν, η χρήση του κτιρίου πέρασε στα χέρια του ξενοδοχειακού ομίλου Ηλέκτρα, για να το μετατρέψει σε πεντάστερο ξενοδοχείο (Electra Metropolis Athens) 216 δωματίων.

Το Electra Metropolis Athens

Επίσης γνωστό είναι και το κτίριο 3.921 τ.μ. που στεγάζει το ξενοδοχείο Electra Athens στον αριθμό 5 της πολυσύχναστης Ερμού.

Το κτίριο στη γωνία Σταδίου και Δραγατσανίου επί της Πλατείας Κλαυθμώνος, που για δεκαετίες φιλοξενεί διευθύνσεις και υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, ώς το 1952 ανήκε στο Δημόσιο, αλλά το παραχώρησε στην Εκκλησία και από τότε πληρώνει ενοίκιο.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι πολλά από τα κτίρια που ανήκουν σήμερα στην Εκκλησία της Ελλάδος, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, της παραχωρήθηκαν με βάση τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 1952, όπως αποτυπώνεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Συγκεκριμένα, το Δημόσιο παραχώρησε 163 ακίνητα με αντάλλαγμα εκκλησιαστικά κτήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ιδιόκτητο είναι και το Συνοδικό Μέγαρο επί της Ιασίου 1, στο Κολωνάκι όπου στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στα «άγνωστα» κτίρια που κατέχει η Εκκλησία στο κέντρο της Αθήνας συγκαταλέγονται ένα πολυώροφο κτίριο γραφείων και καταστημάτων στην Ακαδημίας 95, ένα 6ώροφο κτίριο με γραφεία και μαγαζιά στην οδό Αθηνάς 30, ανάμεσα στην Ομόνοια και το Μοναστηράκι, το κτίριο στην Πατησίων 60 που είναι μισθωμένο σε ιδιωτικό ΙΕΚ, πολυκατοικία με γραφεία και κατάστημα στη Σόλωνος 120, γραφείο στην Απόλλωνος 1 και Νίκης 8 στο Σύνταγμα,

Πέριξ της πλατείας Συντάγματος η Εκκλησία κατέχει και το ακίνητο 1.907 τ.μ. που φιλοξενεί το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, στην οδό Μιμνέρμου 6-8 (σ.σ. πρόκειται για οδό κάθετη στη Ρηγίλλης).

Υπό εκκλησιαστική ιδιοκτησία είναι και το 4οροφο κτίριο στην οδό Κορνάρου 4, στο κάθετο στενάκι της Ερμού δίπλα στην πλατεία Συντάγματος, καθώς και το κτίριο στην οδό Φαλήρου 33, στο Κουκάκι, που λειτουργεί ως ξενοδοχείο διαμερισμάτων

Στην Εκκλησία της Ελλάδος ανήκει επίσης το 5ώροφο κτίριο στην οδό Σαρρή 30, στου Ψυρρή, εμβαδού 764 τ.μ., σύμφωνα πάντα με τη λίστα της ΕΚΥΟ. Να σημειωθεί ότι λίγα μέτρα πιο κάτω επί της οδού Σαρρή, στον αριθμό 26, βρίσκεται εξαώροφη πολυκατοικία 18 διαμερισμάτων, που ανήκει στη Μονή Ασωμάτων Πετράκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το συγκεκριμένο ακίνητο βγήκε προς μίσθωση με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό πριν από δύο χρόνια με στόχο να γίνει ξενοδοχείο. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα που ζητούσε η Μονή αντιστοιχούσε στο ποσό των 6.000 ευρώ, ενώ βάσει της προκήρυξης η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την οποία θα μίσθωνε το ακίνητο θα ήταν για περίοδο δώδεκα ετών.

Χίλτον, Συγγρού, Κηφισιά και Πειραιάς

Δύο διπλανά κτίρια γραφείων στη Συγγρού, στους αριθμούς 170 και 174, διαθέτει η Εκκλησία στο ύψος της Καλλιθέας, ενώ παραπλεύρως του ξενοδοχείου Χίλτον, στην οδό Βεντήρη στους αριθμούς 1 και 5 κατέχει δύο επαγγελματικά κτίρια, το ένα 5 ορόφων και το άλλο 6 ορόφων.

Εξαώροφη πολυκατοικία με γραφεία και καταστήματα έχει η Εκκλησία στην Λεωσθένους 21 και Χαριλάου Τρικούπη, στον Πειραιά, ενώ στην Τσαμαδού 43 και Ευρυπίδου, επίσης στον ίδιο δήμο, το κτίριο γραφείο που κατέχει είναι 7 ορόφων.

Στην Κηφισιά, μεταξύ άλλων, η Εκκλησία είναι ιδιοκτήτρια του ακινήτου όπου στεγάζεται το Tennis Club στην Τατοΐου 49 και Παύλου Μελά.

Ωστόσο το «ιερό» Ε9 δεν τελειώνει εδώ, καθώς η Εκκλησία διαθέτει δεκάδες ιδιόκτητα ακίνητα (επαγγελματικά, κατοικίες και οικόπεδα) σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.ο.κ.

Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη κατέχει εμπορικά καταστήματα στην δημοφιλέστερη εμπορική οδό της πόλης, στην Τσιμισκή, ξενοδοχεία, πάρκινγκ κ.λπ., ενώ στην Πάτρα ιδιοκτησίας της Εκκλησίας είναι κτίριο στην οδό Αγ.Διονυσίου και Νόρμαν όπου στεγάζεται το θέατρο «Επίκεντρο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα