Είχε καιρό να ακουστεί το όνομα του Ιβάν Σαββίδη στην αγορά.

Η… Επανεμφάνιση

Κάτι άρχισε να ακούγεται με αφορμή τη επιλογή της εταιρείας συμφερόντων του, της Porto Carras Marina – στη μικρή λίστα των διεκδικητών της Μαρίνας Καλαμαριάς, γνωστή στους Θεσσαλονικείς και ως Αρετσού.

Το τι θα γίνει με την υποψηφιότητά του κανείς δεν ξέρει, καθώς απέναντί του θα βρει σκληρούς διεκδικητές, όπως είναι οι εταιρείες της αγοράς των παραχωρήσεων που γνωρίζουν ακόμη και τις πέτρες…

————————————-

Η Διαπίστωση

Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για το «κατέβασμα» της Τράπεζας Πειραιώς στο Ελληνικό έγινε το «δώσε και μένα μπάρμπα» στον δεύτερο ουρανοξύστη που βρίσκεται προς τη μεριά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Σε αυτόν η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να αποκτήσει χώρους γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ.. Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός της πρώτης πενταετούς φάσης υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό, δηλαδή έως το 2025.

Η Επιλογή: Θα αποδειχθεί σκέτο χρυσάφι η επιλογή πρόβλεψη της Lamda για μεικτή χρήση του δεύτερου ουρανοξύστη που εκτός από γραφεία θα έχει και ικανό απόθεμα κατοικιών με θέα και ευκολία πρόσβασης από και προς το Ελληνικό. Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση τόσο για εκτεταμένους χώρους γραφείων αλλά και για προνομιακές κατοικίες, έχει εκτοξευθεί.

———————————

Η Έκθεση

Σε κάθε περίπτωση η φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (και πάλι λόγω της πανδημίας και των μεταλλάξεων) θα έχει υβριδικό χαρακτήρα – ακόμη και αν επιλεγεί να υπάρχει κοινό στις εκδηλώσεις, τα πάντα θα είναι αυστηρά ελεγχόμενα και με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι αξίες

Ποιο είναι το ακίνητο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Κέντρο της Αθήνας, που έχει την μεγαλύτερη οικονομική αξία;

Σύμφωνα με έγγραφα της ίδιας της Εκκλησίας της Ελλάδος που δόθηκαν στην δημοσιότητα, με αφορμή τη διενέργεια ενός ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού, το ακίνητο με τη μεγαλύτερη αξία βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως 15, μια ανάσα από την Πλατεία Συντάγματος.

Πρόκειται για το πολυώροφο κτήριο που άλλοτε στέγαζε το υπουργείο Παιδείας και σήμερα είναι εγκατεστημένη μια πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα με την επωνυμία Electra Metropolis Athens.

Πιο συγκεκριμένα, η αξία του ακινήτου των 12.730,84 τ.μ όπως αυτό εμφανίζεται στη λίστα των επαγγελματικών ακινήτων της Αττικής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι 11.457.765 ευρώ.

Στη δεύτερη θέση της ίδιας λίστας με 5.365.845 ευρώ βρίσκεται το κτήριο στη γωνία Σταδίου και Δραγατσανίου επί της Πλατείας Κλαυθμώνος – ένα κτήριο που για δεκαετίες φιλοξενεί διευθύνσεις και υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Τρίτο στη λίστα έρχεται το Συνοδικό Μέγαρο επί της Ιασίου στο Κολωνάκι όπου στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η αξία του ανέρχεται σε 4.639.460 ευρώ.

Και η πρώτη πεντάδα της λίστας των επαγγελματικών ακινήτων της περιοχής της Αττικής κλείνει με ένα ξενοδοχείο και ένα εμπορικό κέντρο στη Βουλιαγμένη.

Πιο συγκεκριμένα, στη 4η θέση το ξενοδοχείο Electra Athens στο 5 της πολυσύχναστης Ερμού (με αξία 3.528.990 ευρώ), ενώ στη 5η θέση βρίσκεται ένα εμπορικό κέντρο – με την επωνυμία STATUS- επί της Λεωφόρου Αθηνάς 41 στη Βουλιαγμένη. Πρόκειται για ακίνητο πολλών τετραγωνικών (3.232,08 τ.μ) η αξία του οποίου πλησιάζει τα 3 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 2.908.872).

Στην 6η θέση βρίσκεται ένα κτήριο επί της Οδού Βεντήρη 5 (απέναντι ακριβώς από το Hilton) όπου στεγάζεται γνωστό κέντρο αισθητικής και αδυνατίσματος. Η αξία του τελευταίου (με συνολικό αριθμό τ.μ 2.985,50) είναι 2.686.950 ευρώ. Και από την Βεντήρη στην Πατησίων όπου στον αριθμό 60 βρίσκεται κτήριο 2.700 τ.μ και αξίας 2.430.000 ευρώ που στεγάζει εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Η σχετικά λίστα με πάνω από 25 ακίνητα σε όλη την Αττική – στο Κέντρο της Αθήνας, τη Βουλιαγμένη, τη Κηφισιά και τον Πειραιά- «κουβαλάει» αξίες που υπερβαίνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

—————————–

Οι αξίες (2)

Στη λίστα των ιερών ακινήτων της Αττικής βρήκα και ένα ακίνητο (1.700 τ.μ) με την ένδειξη Island Βουλιαγμένη. Η καταγεγραμμένη στη λίστα αξία του υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 1.530.000 ευρώ).

Οι αξίες (3)

Στο σχετικό κατάλογο των ιερών ακινήτων της περιοχής Θεσσαλονίκης – τα αστικά λεγόμενα- φιγουράρει στην πρώτη θέση ένα ακίνητο 2.658, 22 τ.μ – 5ωροφο με 20 διαμερίσματα και ένα κατάστημα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος. Η αξία του, όπως καταγράφεται στη λίστα, είναι 2.924.042 ευρώ. Στη ενότητα των επαγγελματικών ακινήτων, πρώτο φιγουράρει ένα 8ωροφο κτήριο γραφείων στη γωνία Μανουσογιαννάκη 6 και Εθνικής Αμύνης (παλαιότερα ήταν γνωστό και ως κτήριο της Νομαρχίας). Η αξία του είναι 4.680.729 ευρώ.

—————————–

Ο Νέος Δείκτης

Και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δύο εταιρείες από την ίδια μετοχική μήτρα, συμμετέχουν στο νέο δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών – Δείκτης ATHEX ESG- ο οποίος ξεκινά τη διαδρομή του από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021. Ο νέος δείκτης – ο δείκτης της νέας κοινωνικής, περιβαλλοντικής και εταιρικής υπευθυνότητας- αποτελείται από μετοχές 35 εταιρειών και αναμένεται να είναι στο διάβα του ένα δείκτης αξιοπιστίας και ωριμότητας μιας αγοράς και μιας επιχειρηματικής κοινότητας που πρέπει να αρχίζει να σκέφτεται με τη λογική της Κιβωτού του Νώε.

—————————-

Η Τρίτη Ηλικία

Πώς θα μπορούσε η χώρα μας να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς του τουρισμού τρίτης ηλικίας και του τουρισμού υγείας, ειδικά μέσα στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία; Ένα κρίσιμο ερώτημα που επιχειρούν να απαντήσουν με κείμενο πολιτικής ο Γιάννης Τούντας, ο Αρίστος Δοξιάδης και η Αγγελική Κατσάπη – ένα κείμενο πολιτικής για τον ρόλο του τουρισμού υγείας και του τουρισμού τρίτης ηλικίας στην ανάπτυξη στη μετά-Covid εποχή, το οποίο βασίζεται σε αντίστοιχη μελέτη που είχε δημοσιευθεί πριν από δύο χρόνια.

Το κείμενο των 3 δημοσιεύεται και μπορείτε να το διαβάσετε στο site της ΔιαΝΕΟσις

Στη παρουσίαση που γίνεται στο site διαβάζω: «O τουρισμός τρίτης ηλικίας και ο τουρισμός υγείας αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής, η βελτίωση της υγείας όλων των ηλικιακών ομάδων και η μεγαλύτερη ταξιδιωτική μετακίνηση από χώρα σε χώρα για τουρισμό σε συνδυασμό με την άνοδο του ΑΕΠ των περισσότερων χωρών έχουν συντελέσει στη ραγδαία ανάπτυξη των συγκεκριμένων κατηγοριών τουρισμού».

Οι Ντρίπλες

Πρόκειται για μια παράμετρο, που τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη – για διαφορετικούς λόγους το καθένα – όλα τα κομματικά επιτελεία, ενόψει των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν γίνουν. Ο λόγος αφορά στη δημιουργία πολλών μικρών κομμάτων, που θα σπεύσουν να καταγράψουν τις δυνάμεις τους στις πρώτες κάλπες που θα στηθούν, με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Διπλές: Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι διπλές. Οι πρώτες θα γίνουν με το προηγούμενο σύστημα (της απλής αναλογικής) και οι δεύτερες με το νέο (της ενισχυμένης). Το πρώτο ευνοεί τα μικρά κόμματα, που θα αποκτήσουν παρουσία στην βραχείας διάρκειας Βουλή που θα σχηματισθεί. Έτσι εξηγείται κι ο πληθωρισμός τους, δεξιά κι αριστερά του πολιτικού συστήματος.

Το Λουκέτο

Μια από τις μεγαλύτερες πολυ-αίθουσες σινεμά στην Αθηνά, κατέβασε οριστικά ρολά. Πρόκειται για τα Village στην περιοχή του Φαλήρου. Η σύμβαση με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου λήγει και δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Οπερ σημαίνει ότι ένας ακόμα κρίκος της συγκεκριμένης αλυσίδας «σπάει».

Το Ιστορικό: Είχε προηγηθεί το κλείσιμο κι άλλων Village στην Αττική. Γενικότερα, το σινεμά αποδεικνύεται στην πράξη ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Η Χρήση: Το συγκεκριμένο κτίριο στο Φάληρο, στο εξής, μετά τις αναγκαίες μετατροπές, θα φιλοξενεί κυρίως γραφειακούς χώρους. Το κομμάτι αυτό του real estate έχει μέλλον.

—————————–

Οι Επιλογές

Κι οριστικά, η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για τον αγωγό Nord Stream 2, αποδεικνύει ότι η Ουάσιγκτον επέλεξε ως στρατηγικό partner στην Ευρώπη το Βερολίνο. Αλλιώς, δεν θα έδινε επ’ ουδενί τη συγκατάθεση της σε ένα project – ανάσα για τη Μόσχα και θηλιά για το Κίεβο.

Η Παρατήρηση: Πρόκειται για μια γεωστρατηγική εξέλιξη που τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ελληνικό ΥΠΕΞ, σχεδιάζοντας την στρατηγική τους, στο νέο τοπίο.

Η Προβλέψη: Η Αθήνα προσεχώς θα κάνει ό,τι μπορεί για να επαναπροσεγγίσει το Βερολίνο, που λόγω μεταναστευτικού βρίσκεται πολύ κοντά στην Άγκυρα.
________________________________________

Η Επιλογή

Ονομάζεται Omega-3 και είναι το εστιατόριο που επέλεξε για να φάει στη Σίφνο, στον Πλατύ Γιαλό, ο «πολύς» Jeff Bezos, όταν πέρασε από εκεί πρόσφατα. Του άρεσε πολύ, το επικοινώνησε μέσω των λογαριασμών του στα κοινωνικά δίκτυα και σήμερα αποτελεί must προορισμό. Οι Times του Λονδίνου, προχθές, του αφιέρωσαν μια ολόκληρη σελίδα.

Οι Αμοιβές

Ξέρετε ποιο ύψος αγγίζει η αξία των μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιο του ο ομογενής τραπεζίτης Jamie Dimon, που ανανέωσε για μια πενταετία τη θητεία του στη θέση του CEO της JP Morgan; Σύμφωνα με τους FT, στο 1 δις ευρώ.

Η Διευκρίνιση: Προσοχή, αυτή είναι μόνο η αξία των μετοχών της JP Morgan, που απέκτησε ως επικεφαλής της, τα τελευταία 16 χρόνια που κρατά τα ηνία της. Όχι ολόκληρη η περιουσία του, ούτε καν η αξία όλων των μετοχών του…

Η Στήριξη: Ο Dimon, προ πενταετίας, όταν η μετοχή της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας έκανε χαμηλές πτήσεις, τη στήριζε ενεργά, αγοράζοντας στα επίπεδα των 30 και 40 δολαρίων. Σήμερα επέστρεψε στα 150 δολάρια.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories