Στις 31 Ιουλίου 1914, πριν από ακριβώς 107 χρόνια, κλείνουν επ’ αόριστον τα χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για την τρίτη φορά μέχρι τότε που συμβαίνει αυτό στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ τις προηγούμενες ημέρες έχουν κλείσει τις πόρτες τους όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης και του Καναδά.

Η απόφαση είναι αποτέλεσμα της ανησυχίας των κυβερνήσεων ότι οι μαζικές ρευστοποιήσεις που προκαλεί το κλίμα πανικού θα οδηγούσε σε ταχύτερες αρητικές επιπτώσεις στις οικονομίες.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ξεκινάει η επανέναρξη των συναλλαγών στα χρηματιστήρια, με εκείνο της Νέας Υόρκης να ανοίγει στις 12 Δεκεμβρίου, μετά από τη μεγαλύτερη περίοδο που έμεινε κλειστό στην ιστορία του μέχρι σήμερα.

Η 11η Σεπτεμβρίου

Μια από τις ιστορικές στιγμές όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, που άλλαξε τον ρουν της ιστορίας, η 11η Σεπτεμβρίου, ήταν εκείνη που σηματοδότησε και μια από τις πιο δραματικές περιόδους κλεισίματος του NYSE.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το NYSE έκλεισε για τέσσερις εμπορικές συναλλαγές, επιστρέφοντας τη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, μια από τις σπάνιες στιγμές που το NYSE έκλεισε για περισσότερες από μία συνεδρίες και μόνο για τρίτη φορά από τον Μάρτιο του 1933. Την πρώτη ημέρα, το NYSE υπέστη μείωση κατά 7,1% (684 μονάδες). Μετά από μια εβδομάδα, έπεσε κατά 14% (1.370 μονάδες).

Υπολογίστηκαν απώλειες ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εντός πέντε ημερών από την ημερομηνία διαπραγμάτευσης. Το NYSE ήταν μόνο 5 τετράγωνα μακριά από τους δίδυμους πύργους.

Πότε αργεί επίσημα

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι κλειστό την Πρωτοχρονιά, την ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στην επέτειο των γενεθλίων του Ουάσιγκτον, την Μεγάλη Παρασκευή, την Ημέρα Μνήμης, την 4η Ιουλίου, την Ημέρα Εργασίας, την Ημέρα των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα.

Όταν οι διακοπές γίνονται Σαββατοκύριακο, οι διακοπές γίνονται την πλησιέστερη ημέρα. Επιπλέον, το Χρηματιστήριο κλείνει νωρίς την ημέρα πριν από την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, την ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών και την ημέρα πριν από τα Χριστούγεννα. Το NYSE πραγματοποιεί κατά μέσο όρο περίπου 253 ημέρες συναλλαγών ετησίως.

Για την ιστορία

Η προέλευση του “NYSE” μπορεί να αναχθεί στις 17 Μαΐου 1792, όταν υπεγράφη η συμφωνία “Buttonwood” από 24 χρηματιστές, η οποία καθόριζε ένα επιτόκιο προμήθειας που χρεώνεται στους πελάτες και δέσμευσε τους υπογράφοντες στο να δώσουν προτίμηση στους άλλους υπογράφοντες σε πωλήσεις τίτλων, έξω από τον αριθμό 68 της Γουώλ Στρητ, στη Νέα Υόρκη, κάτω από ένα πλατάνι.

Προηγουμένως, η ανταλλαγή τίτλων είχε τους πληστηριαστές ως μεσολαβητές, που διεξήγαγαν, επίσης, πιο απλές δημοπρασίες εμπορευμάτων όπως σιταριού και καπνού. Οι πρώτοι τίτλοι που διαπραγματεύονταν ήταν ως επί το πλείστον κυβερνητικοί τίτλοι, όπως τα ομόλογα πολέμου από το απόθεμα του επαναστατικού πολέμου και της πρώτης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και το απόθεμα της Τράπεζας της Νέας Υόρκης ήταν μια μη κυβερνητική ασφάλεια που διαπραγματευόταν τις πρώτες μέρες.

Η Τράπεζα της Βόρειας Αμερικής μαζί με την Πρώτη Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών και την Τράπεζα της Νέας Υόρκης ήταν οι πρώτες μετοχές που διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στις 8 Μαρτίου 1817, η οργάνωση συνέταξε κανονισμό και μετονομάστηκε σε «New York Stock Exchange».

Το 1817 οι χρηματιστές της Νέας Υόρκης που λειτουργούσαν στο πλαίσιο της συμφωνίας Buttonwood θέσπισαν νέες μεταρρυθμίσεις και αναδιοργανώθηκαν. Αφού έστειλαν αντιπροσωπεία στην Φιλαδέλφεια για να παρακολουθήσουν την οργάνωση του συμβουλίου των χρηματιστών τους, εγκρίθηκαν περιορισμοί πάνω στη χειραγώγηση των συναλλαγών καθώς και επίσημα όργανα διακυβέρνησης.

Μετά τoν ανασχηματισμό του ως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η μεσιτική οργάνωση άρχισε να εκμισθώνει χώρο αποκλειστικά για εμπορία τίτλων, διαδικασία η οποία μέχρι τότε πραγματοποιούνταν στο Tontine Coffee House. Διάφορες τοποθεσίες χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ του 1817 και του 1865, μέχρι να εγκριθεί η σημερινή τοποθεσία.

Η πρώτη κεντρική τοποθεσία του Χρηματιστηρίου ήταν ένα δωμάτιο, νοικιασμένο το 1792 για $ 200 το μήνα. Μετά από την μεγάλη πυρκαγιά της Νέας Υόρκης το 1835, το Χρηματιστήριο μετακινήθηκε προς άλλη προσωρινή έδρα. Το νέο κτίριο, που βρίσκεται στον αριθμό 18 της Broad Street, κόστισε $ 4 εκατ. και άνοιξε στις 22 Απριλίου 1903.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή