Με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στην απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας, σχετικά με την εξέλιξη που θα δώσει στη νομισματική της πολιτική που θα ανακοινωθεί σήμερα, οι επενδυτές ξεκίνησαν με αποτύπωση επιφυλάξεων. Η αγορά θεωρεί πως η ΒΟΕ Bank of England μπορεί να είναι η πρώτη που θα ξεκινήσει την πολιτική σύσφιξης στην υπέρ χαλάρωσης λόγω πανδημίας νομισματική της πολιτική. Καθώς το μέγεθος των μεταβολών διαμορφώνεται σταδιακά με νευρικότητα η εικόνα που αποκτούν οι μεταβολές των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών είναι μεικτή.

Στις 9:20 δική μας ώρα τα futures των ευρωπαϊκών δεικτών δεν έδειχναν με τίποτε την πιθανή κατεύθυνση των αγορών στο ξεκίνημα. Καθώς  η εικόνα ήταν μικτή ως προς τα πρόσημα των μεταβολών τους που ωστόσο ήταν οριακές της τάξης του +/- 0,02%. Στις 9:50 δική μας ώρα πτώση -0,10% είχαν τα ΣΜΕ του DAX, ενώ μεταβολή της τάξης του -0,01% εμφάνιζαν τα futures του CAC40 και για τον FTSE100 η μεταβολή των ΣΜΕ αντιστοιχούσε σε  πτώση κατά -0,15%. Αντίθετα, ανοδική εικόνα είχαν τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street με μεταβολή +0,10% σε αυτά του S&P500, προσφέροντας ένα αδύναμο αλλά θετικό μήνυμα για τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου των επενδυτών εκεί. Αλλά και αυτά για τον EUROSTOXX 50 είχαν απώλειες -0,10% υπογραμμίζοντας την κυριαρχία των απαισιόδοξων στοιχημάτων πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Η εταιρία που απασχόλησε πριν το άνοιγμα ήταν η Credite Agricole η τράπεζα ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών στα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου.  Επίσης σχολιάστηκαν οι ψαλιδισμένες για τους αγοραίους προσδοκίες για ενίσχυση των εσόδων της ADIDAS στο δεύτερο  εξάμηνο και τα καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη της WPP τις μεγαλύτερης διαφημιστικής εταιρίας στην Ευρώπη.

Στο άνοιγμα ο DAX είχε άνοδο +0,01% που αυξήθηκε στο πρώτο πεντάλεπτο, ο CAC40 μεταβολή +0,07% με τάση να αυξηθεί περισσότερο, ο IBEX έπεφτε -0,12% με τάση να διατηρήσει αυτά τα  επίπεδα, ο FTSE100 έχανε -0,27% με τάση για να μεγαλώσει την πτώση του. Υπήρξε συνεπώς σχετική συμφωνία με τις πτωτικές προσδοκίες  για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με βάση τα στοιχήματα των traders των παραγώγων. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ξεκίνησε με απώλειες -0,06% αλλά έπιασε γρήγορα το +0,03%.

Οι μετοχές που σφράγισαν με τις μεταβολές τους την έναρξη στην Ευρώπη ήταν ADIDAS με πτώση στα πρώτα λεπτά κατά -5,2%, ενώ η Lufthansa εντυπωσίασε με την εικόνα της κερδοφορίας της και ενισχύθηκε κατά +0,8%. Κέρδη πάνω από +2% για την Rolls Royce με την  WPP στο +2,5%. Ο κλάδος των εταιριών Τεχνολογίας κέρδιζε +0,80% των Βιομηχανικών προϊόντων +0,66% της Κοινής Ωφέλειας +0,65% των Ασφαλειών +0,52%, Στον αντίποδα με ισχυρές απώλειες ο κλάδων των Λιανικών Πωλήσεων -1,10%, των Πρώτων Υλών -1,03% της Αυτοκινητοβιομηχανίας -0,36% και των εταιριών Ενέργειας -0,33%.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών αποτύπωνε τη ύπαρξη νευρικότητας αλλά και διάθεση για εγκατάσταση σταθεροποιητικής δυναμικής  έναντι των 2 πρώτων λεπτών στις αγορές της ευρωζώνης και είχε ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την άνοδό του κατά +0,26% την προηγούμενη σύνοδο, εμφάνιζε μεταβολή -0,12% στις 10:14 δική μας ώρα. Ο DAX είχε πτώση -0,08% αφού την Τετάρτη ενισχύθηκε κατά +0,88%, ο CAC απόκτησε μεταβολή +0,19%, με άνοδο +0,33% την περασμένη συνεδρίαση. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με οριακή μεταβολή -0,04% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο +0,23%.  Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,11% με επίδοση την προηγούμενη +0,53%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο +0,61% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:15 ώρα Ελλάδας +0,21%. Η δυναμική ενισχύει το ενδεχόμενο για άνοδο στη συνέχεια.

Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης στην Ευρώπη

Οι αγορές εξετάζουν τα μικτά σήματα από τα δεδομένα της οικονομίας των ΗΠΑ και προσπαθούν να εκτιμήσουν τι θα κάνει η Fed τόνισαν όσοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τελευταίες κινήσεις προήλθαν από μια ομιλία του αντιπροέδρου της Fed, Richard Clarida, η οποία είχε έναν πιο σαφή υπέρ σύσφιξης τόνο. Ο Clarida, σημαντικός αρχιτέκτονας της νέας στρατηγικής της Fed, είπε ότι αισθάνθηκε ότι οι προϋποθέσεις για την αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσαν να πληρούνται μέχρι το τέλος του 2022. Αυτές οι παρατηρήσεις ενίσχυσαν τις αποδόσεις των ΗΠΑ και το δολάριο. Οι μετοχές των ΗΠΑ έκλεισαν κυρίως χαμηλότερα την Τετάρτη, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά -0,46% από το ρεκόρ υψηλών. Ο Dow υποχώρησε -0,92%, αν και ο τεχνολογικός  Nasdaq  σημείωσε μικρά κέρδη με τους επενδυτές να αποδίδουν μεγαλύτερο βάρος στα θετικά δεδομένα από τον τομέα των υπηρεσιών παρά στα αρνητικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών – τα e -minis του S&P 500 – σημείωσαν άνοδο 0,2% στις ασιατικές συναλλαγές.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε στο πρώτο μέρος κατά 0,22%, αλλά στις 10:25 δική μας ώρα ήταν στις 665,59 μονάδες με απώλειες -0,29% και ο ιαπωνικός Nikkei αυξήθηκε πριν τη διακοπή του μεσημεριού κατά +0,32%. Αλλά στις 10:25 δική μας ώρα ήταν στο +0,52%. Η αγορά της Αυστραλίας κέρδισε 0,11%, τα κινεζικά blue chips στις 10:25 υποχώρησαν 0,61% και το χρηματιστήριο του  Χονγκ Κονγκ ενώ στο πρώτο μέρος σημείωσε άνοδο +0,45%, στις 10:25 έχανε -0,76%

Τα προγραμματισμένα γεγονότα για σήμερα που ίσως επηρεάσουν

11:00 E19: Η ΕΚΤ δημοσιεύει το Οικονομικό Δελτίο

14:00 Ηνωμένο Βασίλειο: Απόφαση της MPC της BoE  επί πάσης φύσεως επιτοκίων,

14:00 Ηνωμένο Βασίλειο: Έκθεση επί της νομισματικής πολιτικής της BoE

17:00 ΗΠΑ: Ο κυβερνήτης της Fed Waller (ψηφοφόρος FOMC) μιλά για ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας σε μια εικονική εκδήλωση

17:00 Ρωσία: Πωλήσεις ελαφρών αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια του  Ιουλίου

07:30 Κάτω Χώρες: Εναρμονισμένος ΔΤΚ, Ιουλίου

09:00 Γερμανία: Παραγγελίες εργοστασίων, Ιουνίου

09:45 Γαλλία: Βιομηχανική παραγωγή, Ιουνίου

11:00 Ηνωμένο Βασίλειο: Νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων τον Ιούλιο

11:00 Ηνωμένο Βασίλειο: Βιομηχανικός PMI Ιουλίου

13:00 Ιρλανδία: Ποσοστό ανεργίας, Ιουλίου

15:30 ΗΠΑ: Νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας –

15:30 ΗΠΑ: Εμπορικό ισοζύγιο, Ιουνίου σε δισεκατομμύρια δολάρια

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες