Η πολυδιαφημιζόμενη και κατά πολλούς αμφιλογόμενη αναβάθμιση του λογισμικού του δεύτερου πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος, Ethereum είναι γεγονός από σήμερα. Η αναβάθμιση, που έχει ονομασία το «σκληρό πηρούνι του Λονδίνου» London hard fork,  συνέπεσε και με την αύξηση της τιμής του κατά 3,9 % το τελευταίο 24ωρο στα 2.620 δολλάρια.

Οι αλλαγές που φέρνει η αναβάθμιση του λογισμικού είναι σημαντικές και απαραίτητες και αφορούν τον κώδικα που υποστήριζει το ψηφιακό νόμισμα με σύμβολο τον αιθέρα.

Είναι γεγονός ότι οι χρήστες του Εthereum αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Το blockchain -η τεχνολογία που χρησιμοποιείται και επιδιώκει να κάνει τις συναλλαγές πιο διαφανείς και γρήγορες- έχει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα και επιπλέον οι χρεώσεις συναλλαγών ήταν εξαιρετικά απρόβλεπτες και μερικές φορές υπέρογκες. Το πρόβλημα έγινε χειρότερο τους τελευταίους μήνες λόγω της αύξηση του ενδιαφέροντος για τα NTF ή non-fungible tokens -ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» που μπορεί να αποτελούνται από μία μεγάλη γκάμα από χειροπιαστά ή άυλα αντικείμενα/έργα τέχνης-, καθώς  NTF βρίσκει κανείς στο blockchain του Ethereum.

Οι αλλαγές της Πέμπτης στον κώδικα, που δεν έχουν καμία σχέση με την πόλη του Λονδίνου, έχουν σχεδιαστεί για να διορθώσουν πολλά από αυτά τα ζητήματα. Αν σκέφτεί κανείς το Ethereum σαν έναν αυτοκινητόδρομο, το «Λονδίνο» προσθέτει μερικές λωρίδες για να αποσυμφορήσει την κυκλοφορία και τυποποιεί τις τιμές των διοδίων. «Προσθέτει πολυπλοκότητα στη λογική των τελών, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που θα μπορούσε ενδεχομένως να σταθεροποιήσει τη δυναμική τους», δήλωσε στο CNBC ο Nic Carter, συνεργάτης της Castle Island Ventures και συνιδρυτής της Coin Metrics.

Οι αλλαγές στις χρεώσεις

Αν και αλλαγές στο blockchain του Εthereum γίνονται συχνά, αυτή είναι η 11η, οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι μια αλλαγή που θα αλλάξει το παιχνίδι.

Πριν την αναβάθμιση, οι χρήστες μετείχαν σε μια ανοιχτή δημοπρασία για κάθε μπλοκ, όπου θα έπρεπε να δώσουν μια προσφορά στο miner (άνθρωπος των εξορύξεων, που πρέπει πρώτα να πιστοποιήσει τις συναλλαγές και να τις εντάξει στο μπλοκ). Η προσφορά αυτή έχει την ονομασία δημοπρασία πρώτης τιμής (first price auction). Η ρύθμιση κλειστής προσφοράς σήμαινε ότι οι χρήστες συχνά έπεφταν στο σκοτάδι, όταν πρότειναν τέλη συναλλαγής (γνωστά ως «τιμές φυσικού αερίου»), επιλέγοντας έναν αριθμό που θεωρούσαν ότι θα εγγυόταν την ένταξή τους στο επόμενο μπλοκ συναλλαγών.

Αντί λοιπόν για μια τυφλή δημοπρασία σε κάθε μπλοκ για τον προσδιορισμό της «τιμής του φυσικού αερίου», το πρωτόκολλο του Ethereum θα καθορίζει πλέον αλγοριθμικά το τέλος συναλλαγής με βάση τη συνολική ζήτηση στο δίκτυο. Το να διαμορφώνει το πρωτόκολλο μια ομοιόμορφη «τιμή φυσικού αερίου» θα μπορεί μεν να αποτρέψει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές, αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι φθηνότερο για τους αγοραστές.

Μια μεγαλύτερη αλλαγή που προωθεί αυτή η αναβάθμιση είναι ο διπλασιασμός του μεγέθους του μπλοκ. Ενώ θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι ο διπλάσιος αριθμός συναλλαγών μπορεί να συμβεί σε κάθε μπλοκ, η αναβάθμιση έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το πρωτόκολλο να «θέλει» το μπλοκ να είναι μισογεμάτο. Στόχος είναι να βοηθήσει στην εξομάλυνση των αιχμών της ζήτησης, βοηθώντας τα «τέλη αερίου» να παραμείνουν σταθερά. Ο Matt Hougan, επικεφαλής στο τμήμα επενδύσεων της Bitwise Asset Management, μιλώντας στο CNBC χρησιμοποιεί μια μεταφορά με ένα φέρι μποτ για να εξηγήσει τη λογική του σχεδιασμού. Εάν οι ακτοπλοϊκοί φορείς έχουν ορίσει την τιμή ενός εισιτηρίου πολύ χαμηλά, μπορεί να χρειαστούν όλη αυτή την επιπλέον χωρητικότητα για να φιλοξενήσουν τους επιβάτες που στέκονται στην αποβάθρα και  που θέλουν να επιβιβαστούν με τη βασική τιμή εισιτηρίου.

Η ωρολογιακή βόμβα

Η αναβάθμιση, όπως επισημαίνουν ειδικοί, ανακατευθύνει μέρος των εισοδημάτων που κατέχουν οι miners σ’ αυτούς πού έχουν περιουσιακά στοιχεία (token) του ψηφιακού νομίσματος. Το Ethereum που θα πήγαινε στους miners, τώρα θα «καίγεται», δηλαδή θα καταστρέφεται μόνιμα μια μερίδα του ψηφιακού νομίσματος, που μέχρι πριν την αναβάθμιση θα επέστρεφε πίσω στην κυκλοφορία.

Υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι η αναβάθμιση αυτή δημιουργεί αποπληθωριστικές πιέσεις στο ψηφιακό νόμισμα.

Ο Carter υποστηρίζει ότι η «καύση των τιμών του φυσικού αερίου» πιθανότατα δεν θα καταλήξει σε καθαρό αποπληθωρισμό, τουλάχιστον όχι υπό το τρέχον καθεστώς. Αλλά η καύση αυτών των τελών θα σημαίνει επίσης μια σημαντική αλλαγή για τους miners, αφήνοντάς τους πραγματικά μόνο δύο ροές εσόδων.

Μια ακόμα αλλαγή που υπάρχει σ αυτή την αναβάθμιση, είναι αυτή που ανοίγει το δρόμο για το Ethereum 2.0, μια αναβάθμιση και ολική αναθεώρηση του συστήματος, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Το Ethereum 2.0 θα μπορεί να μετατρέψει  το δίκτυο από ένα ενεργειακά εντατικό σύστημα εξόρυξης «απόδειξη εργασίας», όπου οι miners λύνουν δύσκολες μαθηματικές εξισώσεις για να δημιουργήσουν νέα νομίσματα, σε «απόδειξη συμμετοχής», το οποίο απλώς απαιτεί από τους χρήστες να αξιοποιήσουν το υπάρχουσα κρυφή μνήμη αιθέρα ως μέσο επαλήθευσης συναλλαγών και κοπής νέων περιουσιακών στοιχείων(token). Αυτή η αλλαγή θα είναι τεράστια όχι μόνο για το Ethereum, αλλά για την ευρύτερη κοινότητα των κρυπτονομισμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto