Το 8,4% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ κατανάλωνε καθημερινά αλκόολ, κατά το 2019, με το 28,8% να καταναλώνει αλκόολ σε εβδομαδιαία βάση, το 22,8% σε μηνιαία και το 26,2% να μην έχει καταναλώσει ποτέ αλκόολ ή να έχει αποφύγει την κατανάλωσή του κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με δεδομένα της Eurostat, η καθημερινή κατανάλωση αλκόολ αυξάνεται με την ηλικία. Πιο αναλυτικά, οι ηλικίες 15-24 (1% του πληθυσμού) φαίνεται να καταναλώνουν λιγότερο αλκόολ  σε σχέση με τους 75+ (16%) που καταναλώνουν περισσότερο. Ωστόσο, η τελευταία ηλικιακή ομάδα είναι αυτή που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά (40,3%) όσων δεν κατανάλωσαν ποτέ αλκόολ ή απέφυγαν την κατανάλωσή του κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Η εβδομαδιαία κατανάλωση αλκόολ φαίνεται να παραμένει σταθερή στις ηλικιακές ομάδες 25-64, με το μεγαλύτερο ποσοστό (33,5%) να συγκεντρώνουν οι ηλικίες 45-54.

Η μηνιαία κατανάλωση ή η κατανάλωση αλκόολ σε λιγότερο από μία φορά τον μήνα φαίνεται να μειώνεται με την ηλικία, με την ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών να συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό (28,5%) κατανάλωσης σε μηνιαία βάση.

Η καθημερινή ή εβδομαδιαία κατανάλωση αλκόολ ήταν περισσότερο συνήθης στον ανδρικό πληθυσμό παρά στον γυναικείο, με το 13% των ανδρών και το 4,1% των γυναικών να καταναλώνουν αλκόολ σε καθημερινή βάση και το 36,4% των ανδρών με το 21,7% των γυναικών να καταναλώνουν αλκόολ σε εβδομαδιαία βάση.

Τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού που καταναλώνουν αλκόολ σε καθημερινή βάση συγκεντρώνονται στην Πορτογαλία, ενώ τα χαμηλότερα στη Λιθουανία, με το ένα πέμπτο (20,7%) του πληθυσμού της Πορτογαλίας να καταναλώνει αλκόολ καθημερινά. Έπειτα, ακολουθεί η Ισπανία με 13% και η Ιταλία με 12,1%, ενώ η Λετονία και η Λιθουανία μοιράζονται το χαμηλότερο ποσοστό καθημερινής κατανάλωσης αλκόολ, γύρω στο 1,0%.

Σε ό,τι αφορά την Ολλανδία, περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της (47,3%) καταναλώνει αλκόολ σε εβδομαδιαία βάση. Μετά την Ολλανδία έπεται το Λουξεμβούργο (43,1%) και το Βέλγιο (40,8%).

Υψηλά ποσοστά μηνιαίας κατανάλωσης αλκόολ συγκεντρώνονται στη Λιθουανία (31,3%), τη Λετονία (31,1%) και την Κύπρο (30,4%).

Από τα κράτη της ΕΕ, η Κροατία είναι εκείνη όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της (38,3%) δεν είχε καταναλώσει ποτέ αλκόολ ή δεν κατανάλωσε αλκόολ τους τελευταίους 12 μήνες.

Χάσμα μεταξύ των δύο φύλων για την κατανάλωση αλκόολ

Σε ό,τι αφορά την καθημερινή κατανάλωση αλκόολ, το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ φύλων γίνεται εμφανές στην Πορτογαλία (33,4% έναντι 9,7%) και την Ισπανία (20,2% έναντι 6,1%), ενώ για την εβδομαδιαία κατανάλωση, στη Ρουμανία (32,2% έναντι 6,6%) και τη Σλοβακία (30,6% έναντι 8,8%). Εντούτοις, τα ποσοστά που αφορούν τη μηνιαία κατανάλωση αλκόολ είναι σχεδόν ίσα και για τα δύο φύλα.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες είναι εκείνες που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στην κατηγορία όσων δεν έχουν καναλώσει ποτέ αλκόολ ή έχουν αποφύγει την κατανάλωσή του τους τελευταίους 12 μήνες.

Δανία, Ρουμανία και Λουξεμβούργο: Υψηλή κατανάλωση αλκόολ τουλάχιστον μία φορά τον μήνα

Υψηλή κατανάλωση αλκόολ θεωρείται η πρόσληψη 60 γρ. καθαρής αιθανόλης ή και περισσότερων γραμμαρίων σε μία μόνο περίσταση.

Μεταξύ των κρατών της ΕΕ, το 4% του ενήλικου πληθυσμού στην Κύπρο και το 38% του ενήλικου πληθυσμού στη Δανία ανέφεραν ότι προβαίνουν σε υψηλή κατανάλωση αλκόολ τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

H θέση της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά τη θέση της χώρας μας, βάσει δεδομένων της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκόολ.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος στον πίνακα κατάταξης των χωρών με την υψηλότερη κατανάλωση αλκόολ τουλάχιστον για μία φορά το μήνα, συγκεντρώνοντας το ποσοστό του 6%, ποσοστό ίδιο με της Ισπανίας, ενώ, έπειτα, ακολουθούν η Ιταλία και η Κύπρος με ποσοστό 4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή