Θετικό αντίκτυπο ύψους 69,7 εκατ. ευρώ στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Fraportγια το πρώτο εξάμηνο του 2021 έφερε η συμφωνία κρατικής στήριξης λόγω COVID-19 προς την εταιρεία που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Την ίδια στιγμή, η επιβατική κίνηση στις ελληνικές πύλες εισόδου βελτιώνεται σταδιακά, με τις προβλέψεις να εκτιμούν ότι φέτος θα πιάσει σχεδόν το 50% της κίνησης της τελευταίας προ πανδημίας χρονιάς, με τις αφίξεις εξωτερικού να ανεβάζουν ρυθμούς.

Όπως σημειώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα της μητρικής Fraport AG για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εφάπαξ κρατικές οικονομικές ενισχύσεις που έλαβε η εταιρεία σε Γερμανία και Ελλάδα για τις συνέπειες της πανδημίας, συνέβαλαν στη βελτίωση του EBITDA του Ομίλου. Αυτό ανήλθε συνολικά σε 335,3 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 312,7 εκατ. ευρώ το EBITDA του πρώτου εξαμήνου του 2020, που είχε περιοριστεί στα 22,6 εκατ. ευρώ.

Η αποζημίωση των απωλειών της FraportGreeceλόγω της COVID-19, που επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, ανήλθε σε 177,9 εκατ. ευρώ. Αυτή δεν συνίσταται σε ζεστό χρήμα, αλλά αφορά συμψηφισμό με πληρωτέες αμοιβές προς το ΤΑΙΠΕΔ. Το ύψος της κρατικής στήριξης προέκυψε ως διαφορά μεταξύ των πραγματοποιηθέντων κερδών, όπως αποτυπώθηκαν στις εκθέσεις της PwCγια τις δύο συστάδες αεροδρομίων, ύψους 9,9 εκατ. ευρώ, και των προβλεφθέντων κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, ύψους 187,8 εκατ. ευρώ, όπως προέκυψαν κατ’ εφαρμογή του Οικονομικού Μοντέλου της σύμβασης παραχώρησης στην έκθεση της Deloitte.

Ο παραχωρησιούχος, από την πλευρά του, δεσμεύεται ότι παραιτείται από οποιαδήποτε περαιτέρω αξίωση σχετικά με απωλεσθέντα έσοδα ή ζημιές που υπέστη εντός του 2020, εξαιτίας των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών αυτής.

Βελτιωμένες οι επιδόσεις της FraportGreece

Ειδικότερα, για τη Fraport Greece, το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα έσοδα ανήλθαν σε 43,7 εκατ. έναντι 78,4 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ οι ζημιές συρρικνώθηκαν στα 9,5 εκατ. έναντι 67,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι δύο μήνες του 2020 είχαν σημειώσει πολύ θετικές επιδόσεις για τα ελληνικά αεροδρόμια, μέχρι που αυτές ανακόπηκαν από το χτύπημα της πανδημίας τον προηγούμενο Μάρτιο.

Για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καταγράφηκαν έσοδα 30,4 εκατ. ευρώ, έναντι 27,6 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, βελτιωμένα δηλαδή κατά 10,1%. Επίσης, η εταιρεία παρουσίασε κέρδη 32,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 37,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.

Αυξητική τάση για την κίνηση εξωτερικού τον Ιούλιο

Σύμφωνα με τα πιο επικαιροποιημένα trendsπου παρουσίασε η FraportAG, για την εβδομάδα 5 με 11 Ιουλίου στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece διακινήθηκαν περίπου 563.100 επιβάτες εξωτερικού και περίπου 132.100 επιβάτες εσωτερικού, καταγράφοντας αύξηση 313% και 84% αντίστοιχα σε σχέση με το 2020.Αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα μεγέθη του 2019, πλησιάζοντας στο πικ της θερινής σεζόν, για τους διεθνείς επιβάτες η απώλεια ήταν στο 43%.

Φτάνοντας δε στην τελευταία εβδομάδα του μήνα, 26 Ιουλίου με 1ηΑυγούστου οι επιβάτες εξωτερικού έφτασαν τις 812.100 και εκείνου του εσωτερικού τις 153.200, περίπου στο 76% και 81% αντίστοιχα της επιβατικής κίνησης του ίδιου διαστήματος του 2019.

Βλέποντας βέβαια συνολικά τα μεγέθη του εξαμήνου, ο δρόμος ου πρέπει να διανυθεί για να ανακάμψει η επιβατική κίνηση είναι μακρύς. Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας ανέκτησαν στο πρώτο εξάμηνο του 2021, μόλις το 22,2% της επιβατικής κίνησης της τελευταίας προ πανδημίας χρονιάς. Η βελτίωση σε σχέση με το 2020 ανήλθε σχεδόν στο 38%, καταγράφοντας 2,4 εκατ. επιβάτες έναντι 1,76 εκατ. Βεβαίως, το 2019, που ήταν και χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, οι περιφερειακές πύλες εισόδου της χώρας είχαν καταγράψει 10,9 εκατ. επιβάτες.

Δεδομένου ότι πρόκειται για τις τουριστικές πύλες σημαντικών νησιωτικών προορισμών, η κίνηση εξωτερικού υπερδιπλασιάστηκε στα 1,4 εκατ. επιβάτες. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ήταν οι επιδόσεις του Ιουνίου στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η FraportGreeceπου κατέγραψαν πάνω από 7 φορές περισσότερους επισκέπτες, συγκριτικά με το 2020.

Όσον αφορά δε ειδικότερα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι επιβάτες ανήλθαν σε 2,1 εκατ., μειωμένοι κατά 77% σε σχέση με το 2019, αλλά θεαματικά καλύτερη από το 2020, οπότε τα αεροσκάφη ήταν σχεδόν καθηλωμένα λόγω των καθολικών lockdowns.

Οι άλλες κρατικές αποζημιώσεις

Σημειώνεται ότι η Fraport AG έχει λάβει ακόμα αποζημίωση, συνολικού ύψους 159,8 εκατ. ευρώ, από το γερμανικό κρατίδιο της Έσσης για το πρώτο lockdown του 2020. Επίσης, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (Bundespolizei) σχετικά με την αμοιβή των υπηρεσιών αεροπορικής ασφάλειας, που παρείχε η Fraport στο παρελθόν. Αυτή απέφερε εξοικονόμηση ύψους 57,8 εκατ., η οποία και επηρέασε επίσης θετικά τα οικονομικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις