Τα στοιχεία που ανακοινώνονται για την αμερικανική αγορά εργασίας καταδεικνύουν τόνωση της απασχόλησης, με τις επιχειρήσεις να δίνουν ακόμα και μπόνους προκειμένου να δελεάσουν εργαζόμενους και να καλύψουν τις χιλιάδες κενές θέσεις, και να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε όλο το φάσμα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα από την Opportunity Insights, μια οικονομική ερευνητική πρωτοβουλία με έδρα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι θέσεις εργασίας για εργαζόμενους που κερδίζουν λιγότερα από 27.000 δολάρια ετησίως μειώθηκαν περίπου κατά 22% από τις 23 Ιουλίου σε σχέση με τα μέσα Ιανουαρίου του περασμένου έτους,

Εν τω μεταξύ, οι θέσεις εργασίας αυξάνονται περίπου κατά 10% την ίδια περίοδο για όσους κερδίζουν περισσότερα από $ 60.000 ετησίως και αυξάνονται πάνω από 3% για όσους κερδίζουν $ 27,000 έως $ 60,000.

Τα δεδομένα αναδεικνύουν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της οικονομίας στην πανδημία: μια γρήγορη ανάκαμψη για εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή και συνεχές πρόβλημα για εκείνους που βρίσκονται στο κάτω μέρος.

Το αρχικό σοκ της πανδημίας Covid προκάλεσε μαζική ανεργία σε όλες τις ομάδες εισοδήματος. Αλλά οι πλούσιοι έχασαν λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με άλλους και τις είχαν ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό μέχρι το καλοκαίρι του 2020, σύμφωνα με τον Τζον Φρίντμαν, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και συν-διευθυντή του Opportunity Insights.

Οι χαμηλότερα αμειβόμενοι είδαν σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας τους να εξατμίζονται στην κορύφωση της κρίσης τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Αν και το τρέχον επίπεδο απασχόλησής τους έχει ανακάμψει κάπως, έχει μείνει στάσιμο στο ίδιο περίπου μέρος που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Opportunity Insights.

«Τους τελευταίους 13 μήνες, δεν είδαμε πραγματικά καμία αύξηση στην απασχόληση εργαζομένων με χαμηλό μισθό», δήλωσε ο Friedman.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή