«Ακόμη και εάν έχουμε βαθιές διαφορές, μιλάμε μεταξύ μας και αυτό πρέπει να συνεχιστεί», είπε η Ανγκελα Μέρκελ κατά την έναρξη της συνάντησής της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο επισκέφθηκε χθες στη Μόσχα. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκρυψε τη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία, τις οποίες όλα δείχνουν ότι θεωρεί πιο σημαντικές από ό,τι με το σύνολο της ΕΕ.

«Θα ήθελα να επισημάνω, ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας παραμένει  ένας από τους βασικούς εταίρους για μας και στην Ευρώπη και στον κόσμο γενικά. Και αυτό και χάρη στις δικές σας προσπάθειες κατά την διάρκεια των 16 προηγούμενων ετών με την ιδιότητα της ομοσπονδιακής καγκελαρίου. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι για μας ο δεύτερος εμπορικός και οικονομικός εταίρος μετά την Κίνα», είπε, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το χθεσινό ραντεβού δεν αποτελούσε μια «τυπική αποχαιρετιστήρια συνάντηση, ενόψει της αποχώρησης της Μέρκελ από την καγκελαρία, καθώς «πρέπει να συζητηθούν πολλά ζητήματα».

Ο Nord Stream 2

Υπενθυμίζεται ότι Γερμανία και Ρωσία, αλλά και προσωπικά Μέρκελ και Πούτιν, κατάφεραν να ξεπεράσουν τις έντονες αμερικανικές αντιδράσεις και να επιβάλουν την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Είναι, άλλωστε, κάτι που θα κληθεί να εξηγήσει η Μέρκελ στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο θα επισκεφθεί στο Κίεβο την Κυριακή.

Ανάμεσα στα άλλα, κεντρική θέση στις σημερινές συνομιλίες των δύο ηγετών θα έχουν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, καθώς και η κατάσταση στην Ουκρανία – ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να θέσει και το ζήτημα του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι. Άλλωστε, η σημερινή συνάντηση συμπίπτει με την πρώτη επέτειο από τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντικαθεστωτικού, η ευθύνη για την οποία έχει αποδοθεί από τη Δύση στο Μόσχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα