Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν, ούτε διεξάγει πολιτικές συνομιλίες με τους μαχητές, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα Σάββατο, μια εβδομάδα αφότου κατέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν.

Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά από επίσκεψή της σε κέντρο υποδοχής στη Μαδρίτη για Αφγανούς υπαλλήλους των ιδρυμάτων της ΕΕ που απομακρύνθηκαν από την Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν ολοκλήρωσαν αστραπιαία την κατάληψη του Αφγανιστάν την προηγούμενη Κυριακή, κάνοντας περίπατο στην πρωτεύουσα Καμπούλ χωρίς να ρίξουν έναν πυροβολισμό, αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, μεταδίδοντας τις δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα προτείνει αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας των 57 εκατ. ευρώ της Κομισιόν για το Αφγανιστάν. Σημείωσε, όμως, ότι η βοήθεια της ΕΕ συνδέεται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καλή μεταχείριση των μειονοτήτων και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Ακούμε προσεκτικά τι λένε οι Ταλιμπάν, αλλά θα τους κρίνουμε πάνω απ’ όλα με τα έργα τους», υπογράμμισε.

Είπε, ακόμη, ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει χρηματοδότηση σε χώρες της ΕΕ που βοηθούν στην επανεγκατάσταση προσφύγων και προτίθεται να θέσει το ζήτημα της επανεγκατάστασης σε στη συνάντηση της G7 την επόμενη εβδομάδα.

Μετά την κορύφωση το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες εισήλθαν στην ΕΕ, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, η ΕΕ μείωσε τον αριθμό των αφίξεων χάρη σε μια συμφωνία με την Τουρκία που λαμβάνει κοινοτικά κονδύλια για να φιλοξενήσει αιτούντες άσυλο στο έδαφός της, καταλήγει το ρεπορτάζ  του Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης