Σε εισήγηση υπέρ της χορήγησης δεύτερης ενισχυτικής δόσης προχώρησε η αμερικανική Johnson & Johnson, ανακοινώνοντας πως δύο προκαταρκτικές κλινικές μελέτες έδειξαν πως δημιουργεί ισχυρή ενίσχυση της ανοσίας έναντι του κορωνοϊού. Αυτό ουσιαστικά αιτιολογεί τη χορήγηση δεύτερης δόσης, οκτώ μήνες αφότου έχει αρχικά ληφθεί το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της εταιρείας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξάνονται κατά εννέα φορές μεταξύ των ατόμων που έλαβαν και δεύτερη δόση του εμβολίου της, σε σχέση με τον όγκο των αντισωμάτων που παρουσιάζουν τα άτομα ένα μήνα αφότου έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, στις μελέτες παρατηρήθηκαν οι αντιδράσεις ατόμων ηλικίας από 18 έως 55 ετών, αλλά και σε άτομα άνω των 65 ετών.

«Προσβλέπουμε να συζητήσουμε τα αποτελέσματα (των μελετών) με τους αρμόδιους αξιωματούχους του κλάδου υγείας και να διαμορφώσουμε μια στρατηγική για το εμβόλιο της Johnson & Johnson με ενισχυτική δόση οκτώ μήνες ή πιο πέρα μετά την λήψη του αρχικού μονοδοσικού εμβολίου» εξήγησε ο καθηγητής Ματάι Μάμεν, επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Janssen Pharmaceutical Cos, που ανήκει στον όμιλο J&J.

Θυμίζουμε πως οι αμερικανικές αρχές και το CDC έδωσαν, την περασμένη εβδομάδα, το πράσινο φως για την έναρξη ενισχυτικών δόσεων προς όλους τους Αμερικανούς, ηλικίας από 18 ετών και άνω, από τις 20 Σεπτεμβρίου και εφόσον έχει περάσει διάστημα τουλάχιστον οκτώ μήνες από τη δεύτερη δόση. Η συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί και τυπικά από την αρμόδια υπηρεσία του FDA, κάτι που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε σε πρώτη φάση μόνο τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Για το μονοδοσικό της J&J είχε ξεκαθαριστεί πως, αν και πιθανότατα θα χρειαστεί επίσης ενισχυτική δόση, εκκρεμούσε η λήψη οριστικής απόφασης, καθώς αναμένονταν επιπλέον επιστημονικά στοιχεία και μελέτες για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Επομένως, η ανακοίνωση των στοιχείων από την J&J αναφορικά με την επιρροή μιας ενισχυτικής δόσς, εφόσον οι κλινικές μελέτες επιβεβαιωθούν και περάσουν από την σχετική έγκριση των υγειονομικών υπηρεσιών, πιθανότατα θα ωθήσει τις αρχές να τροποποιήσουν την απόφαση τους συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων και όσους έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα