Χρυσές δουλειές κάνουν φέτος τα λεγόμενα distress funds, τα οποία αναζητούν κέρδη αγοράζοντας μετοχές, δικαιώματα και δάνεια από προβληματικές εταιρείες (ή ακόμη και οικονομίες) που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, εκμεταλλευόμενα τις συνθήκες που επικρατούν στον απόηχο της κρίσης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», οι εταιρείες του κλάδου κατέγραψαν τον Ιούλιο τον δέκατο συνεχόμενο μήνα κερδοφορίας διευρύνοντας τις αποδόσεις τους για τη χρονιά στο 11,45%.

Πρόκειται για την πλέον παρατεταμένη περίοδο κερδοφορίας για τον κλάδο από το 2009 (και την τότε χρηματοπιστωτική κρίση), με αποτέλεσμα μάλιστα να είναι και τα περισσότερο κερδισμένα hedge funds για τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurekahedge.

Σε αντίστοιχη πρόβλεψη της η HFR υπολόγισε τις αποδόσεις των distress funds στο 13,9% για τη φετινή χρονιά και μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σε σύγκριση με το ύψους 9,5% μέσο όρο αποδόσεων των υπολοίπων hedge funds. Σύμφωνα επίσης με την HFR, οι αποδόσεις των παικτών του κλάδου για την περσινή χρονιά ανήλθαν στο 11,8%.

Οι επιδόσεις αυτές οφείλονται στην ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης που κατεγράφη από τα πιο χαμηλά της πανδημίας, χάρη και στα μεγάλα πακέτα στήριξης που δρομολόγησαν οι κεντρικές τράπεζες αλλά και την επιτάχυνση των εμβολιασμών παγκοσμίως.

Θυμίζουμε πως τέτοιου είδους hedge funds, όπως το Oaktree Capital, το Apollo, το Elliott Management και το Strategic Value Partners τείνουν να επενδύουν όταν οι οικονομίες είναι σε ύφεση και σε κίνδυνο χρεοκοπίας και οι αγορές αντιστοίχως σε αβεβαιότητα, ελπίζοντας να κερδίσουν «καβαλώντας» το κύμα της ανάκαμψης, όταν αυτή έρθει. Πρόκειται προφανώς για κινήσεις υψηλού ρίσκου, με υψηλές αποδόσεις, όταν το αποτέλεσμα είναι επιτυχημένο.

Οι συνθήκες του τελευταίου ενάμισι χρόνου και κυρίως της περσινής χρονιάς πρόσφεραν υψηλές ευκαιρίες για τέτοιου είδους κινήσεις υψηλού ρίσκου, με τις οικονομίες και τις αγορές να καταρρέουν και κατόπιν να βιώνουν μια ταχύτατη ανάκαμψη χάρη στα επιθετικά μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και τα κυβερνητικά πακέτα δαπανών.

Σύμφωνα με τους FT, μεταξύ των κυριότερων κερδισμένων του κλάδου μέχρι και τα τέλη Μάϊου ήταν η Mudrick Capital Management και η Strategic Value Partners με αποδόσεις αντιστοίχως της τάξεως του 26,2% και 15,5% αντιστοίχως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή