
Τα περισσότερα σχέδια για κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα καταργήθηκαν μετά τη συμφωνία του Παρισιού
Έκθεση από κλιματολογικές ομάδες διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των έργων απορρίφθηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας
Το παγκόσμιο δίκτυο νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με χρήση άνθρακα έχει καταρρεύσει μετά από την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, το 2015, σύμφωνα με έρευνα που υπογραμμίζει ότι το τέλος της ρυπογόνου πηγής ενέργειας είναι πλέον ορατό.
44 χώρες χωρίς σχέδια για νέα εργοστάσια
Η έκθεση διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των προγραμματισμένων εργοστασίων στον κόσμο έχουν καταργηθεί από την υπογραφή της κλιματικής συμφωνίας και αργότερα, πράγμα που σημαίνει ότι 44 χώρες δεν έχουν πλέον μελλοντικά σχέδια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.
Οι κλιματικές ομάδες που έχουν συντάξει την έκθεση – E3G, Global Energy Monitor και Ember – ανέφεραν ότι αυτές οι χώρες έχουν τώρα την ευκαιρία να ενταχθούν στις 40 χώρες που έχουν ήδη υπογράψει μια δέσμευση «no new carbon» («χωρίς νέο άνθρακα») ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων εκπομπών.
«Μόλις πριν από πέντε χρόνια, είχαν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν πολλοί νέοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είτε έχουν σταματήσει επίσημα είτε βρίσκονται σε φάση διακοπής και είναι απίθανο να κατασκευαστούν ποτέ», δήλωσε ο Ντέιβ Τζόουνς της Ember.

«No new coal»
«Πολλές χώρες μπορούν να προσθέσουν τη φωνή τους σε μια χιονοστιβάδα από δημόσιες δεσμεύσεις υπέρ του «no new coal», επιτυγχάνοντας συλλογικά ένα βασικό ορόσημο για την οριστική κατάργηση του άνθρακα».
Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα που παραμένουν σε σχεδιασμό προς υλοποίηση, κατανέμονται σε 31 χώρες, οι μισές από τις οποίες έχουν προγραμματίσει μόνο ένα τέτοιο εργοστάσιο για το μέλλον.
Ο Κρις Λιτλκοτ, αναπληρωτής διευθυντής του E3G, δήλωσε ότι η οικονομία του άνθρακα έχει γίνει «όλο και λιγότερο ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Η περίπτωση της Κίνας
Η έκθεση διαπίστωσε ότι εάν η Κίνα, η οποία είναι υπεύθυνη για περισσότερα από τα μισά εργοστάσια καύσης άνθρακα σε όλο τον κόσμο, επέλεγε να καταργήσει τα πρότζεκτ που έχει εξαγγείλει – μαζί με την Ινδία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, την Τουρκία και το Μπαγκλαντές – τότε ο αριθμός των σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα σε όλο τον κόσμο θα μειωνόταν σχεδόν κατά 90%.
Η Κριστίν Σίαρερ, διευθύντρια προγράμματος στο Global Energy Monitor και εκ των συντακτών της έκθεσης, είπε ότι οι κλιματικές συνομιλίες του COP26 που θα διεξαχθούν στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο είναι «μια κατάλληλη στιγμή για τους ηγέτες των μεγαλύτερων κρατών να συναντηθούν και να συνεργαστούν για έναν κόσμο χωρίς νέα εργοστάσια άνθρακα».
Ο Άλοκ Σάρμα, πρόεδρος του UK Cop26, δήλωσε ότι η προσπάθεια ώστε η παγκόσμια θερμοκρασία να μην ανέβει περισσότερο από 1,5 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολη» χωρίς τη δέσμευση των χωρών να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα.
Ο άνθρακας συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων που ευθύνονται για την κλιματική κρίση και ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι η χρήση του πρέπει να μειωθεί κατά 79% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, έως το τέλος της δεκαετίας, αν ο κόσμος ελπίζει να συμμορφωθεί με τα πρότυπα του Παρισιού και τους στόχους της συμφωνίας για το κλίμα.
Πηγή Guardian


Latest News

Μέτρα της ΡΑΕ για τη θωράκιση του ηλεκτρικού συστήματος - Οι επιπτώσεις της χαμηλής ζήτησης ρεύματος
Το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στο ηλεκτρικό σύστημα

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS-Στα μισά του δρόμου για το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας
Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο, το οποίο αν ξεπεραστεί τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά

Τεράστια η πέραση για ιδιωτικά τζετ -Ρεκορ πτήσεων το 2022
Παράλληλα όμως, υπερδιπλασιάστηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Επένδυση 4,5 δισ. δολαρίων της Ford σε εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών
Για το νέο εργοστάσιο στην Ινδονησία η Ford θα συνεργαστεί με την βραζιλιάνικη Vale και την κινεζική Huayou Cobalt

Μεταβιβάζονται λιγνιτικές εκτάσεις της ΔΕΗ στο Δημόσιο
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της εταιρείας

Η «ιστορική» απόφαση του ΟΗΕ για την κλιματική δικαιοσύνη - Η διαφωνία των ΗΠΑ
Τι περιλαμβάνει το κείμενο που στήριξαν μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολλά κράτη

Οι ΑΠΕ θα έχουν καλύψει το 42% των αναγκών ως το 2030 - Οι στόχοι της ΕΕ
Η πολιτική συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το ευρωκοινοβούλιο και τις χώρες της ΕΕ

Ποιο είναι το «κλειδί» για τη βιομηχανία πράσινου υδρογόνου
Η ικανότητα της Κίνας να κατασκευάζει ηλεκτρολύτες θα μπορούσε να αυξηθεί περίπου 20 φορές έως το 2028

Ψηφίζει και το Παρίσι... αλλά για το μέλλον των ηλεκτρικών σκούτερ
Οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα εάν θα εκδιώξουν τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά σκούτερ από την πόλη

Νέες επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από την Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος
H εταιρεία κατοχύρωσε 4 άδειες παραγωγής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών συνολικής ισχύος 386.4MW από τη ΡΑΕ