Την απορρόφηση των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και από τις ιδιωτικές εταιρίες ενέργειας ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες ο κ. Σκρέκας με στελέχη της ΔΕΗ, των καθετοποιημένων ομίλων ενέργειας, των προμηθευτών και τον πρόεδρο της ΡΑΕ, κάλεσε και τις ανεξάρτητες εταιρίες της αγοράς ενέργειας να επιδείξουν την απαραίτητη κοινωνική ευθύνη ώστε να μετακυλίσουν μικρό μέρος των επιβαρύνσεων από την έκρηξη του ενεργειακού κόστους.

Ωστόσο, ο υπουργός ήρθε αντιμέτωπος με τη σκληρή κριτική παρόχων για την επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης του θέματος των μέτρων προστασίας των καταναλωτών από τις αυξήσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι εταιριών προμήθειας επέκριναν την τακτική της κυβέρνησης να διαφημίσει τις εκπτώσεις που κάνει η ΔΕΗ στους λογαριασμούς ρεύματος. Με υπαινιγμούς αλλά και με ευθείες αναφορές υποστήριξαν ότι υπάρχει παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για την ακρίβεια επικοινωνιακή προβολή του μεγαλύτερου παίκτη της αγοράς.

Τα στελέχη των εταιριών υποστήριξαν επίσης πως τα περιθώρια κέρδους τους έχουν εξανεμιστεί και πως θα ανέμεναν παρέμβαση της κυβέρνησης και των αρχών και στους υπόλοιπους κρίκους της αγοράς. Όπως στην αγορά εξισορρόπησης, στη διανομή κλπ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησαν να μάθουν από τον υπουργό ΠΕΝ τον τρόπο και το χρόνο διάθεση των πόρων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στην αγορά προκειμένου οι προμηθευτές με τη σειρά τους να περάσουν την επιδότηση των 9 ευρώ ανά λογαριασμός. Πηγές φέρουν τον κ. Σκρέκα να δεσμεύτηκε πως τα χρήματα θα δίνονται μέχρι τον Νοέμβριο προκαταβολικά ώστε και οι εταιρίες να έχουν την αναγκαία ρευστότητα.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πηγές, οι καθετοποιημένοι όμιλοι τηρούν στάση αναμονής ως προς την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν προκειμένου να απαντήσουν στις εκπτώσεις της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται, λένε αρμόδιοι παράγοντες, το προσεχές διάστημα να επικοινωνούν με τη σειρά τους τη δική τους εμπορική πολιτική.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Οι ζημιωμένοι της έκρηξης του ενεργειακού κόστους και οι χαμένες ευκαιρίες…
Ενέργεια |

Οι ζημιωμένοι της έκρηξης του ενεργειακού κόστους και οι χαμένες ευκαιρίες…

Η πρώτη αποτίμηση στελεχών της αγοράς ενέργειας και αναλυτών για τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων CO2. Πλήγμα στα νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες. Οι χαμένες ευκαιρίες της βιομηχανίας. Προς αναδιάταξη η αγορά λιανικής.

Αποθήκευση ενέργειας – Ελάφρυνση κατά 240 εκατ. ευρώ του ενεργειακού κόστους μόνο με 2 μεγάλα έργα
Ενέργεια |

Αποθήκευση ενέργειας: Ελάφρυνση κατά 240 εκατ. ευρώ του ενεργειακού κόστους μόνο με 2 μεγάλα έργα

Πως το κράτος δεν θα δαπανούσε 150 εκ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Η σημασία της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας.

Σκιές… Κίτρινων Γιλέκων πάνω από την «πράσινη Ευρώπη»
Green |

Σκιές… Κίτρινων Γιλέκων πάνω από την «πράσινη Ευρώπη»

Οι διαρκείς και εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτυπώνουν – ανάμεσα στα άλλα – το κόστος της μετάβασης στο νέο μοντέλο της οικονομίας, προκαλούν ήδη κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις

Καύση άνθρακα – Τρία στα τέσσερα εργοστάσια απορρίφθηκαν μετά τη συμφωνία του Παρισιού
Green |

Τρία στα τέσσερα εργοστάσια άνθρακα απορρίφθηκαν μετά τη συμφωνία του Παρισιού

Το παγκόσμιο δίκτυο νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με χρήση άνθρακα έχει καταρρεύσει μετά από την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, το 2015, σύμφωνα με νεότερη έρευνα