Η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα μια έκθεση με στατιστικά στοιχεία, σχετικά με το νομικό καθεστώς που διέπει την COVID-19 ως εργατικό ατύχημα ή / και επαγγελματική ασθένεια σε επίπεδο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ολόκληρη την ΕΕ, τον Νοέμβριο του 2020. Αυτή η αναγνώριση είναι καθοριστικός παράγοντας στις περιπτώσεις ασφάλισης των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, και οι 27 χώρες της ΕΕ λαμβάνουν υπόψη τους τον επαγγελματικό κίνδυνο της COVID-19. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές σχετικά με τον τρόπο διερεύνησης του φακέλου (εργατικό ατύχημα ή / και επαγγελματική ασθένεια) και ποιοι τομείς και επαγγέλματα περιλαμβάνονται σε αυτήν την πιθανή αναγνώριση (εάν περιορίζεται στον τομέα της υγείας ή επεκτείνεται σε άλλους τομείς).

Η έρευνα δείχνει ότι 17 χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν την COVID-19 ως επαγγελματική ασθένεια (Βουλγαρία, Κύπρος, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σουηδία), ενώ η Ιταλία, η Σλοβενία και η Ισπανία την αντιμετωπίζουν ως ατύχημα στην εργασία.

Ανάλογα με τα εθνικά κριτήρια, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία και η Φινλανδία μπορούν να το θεωρήσουν εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια.

Ελλάδα και Ιρλανδία

Η Ελλάδα και η Ιρλανδία συνδέουν επίσης την νόσηση από Covid-19 με την εργασία, αλλά είναι οι δύο χώρες της ΕΕ που δεν διευκρινίζουν εάν μπορεί να θεωρηθεί εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια. Ουσιαστική Ελλάδα και Ιρλανδία, όπως προκύπτει και από την κατάταξη της Εurostat (βλ. χάρτη πιο πάνω), είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που έχουν ένα… νεφελώδες καθεστώς για όσους εργαζόμενους νοσούν από κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση για την Ελλάδα, η COVID-19 θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως ασθένεια επαγγελματικής προέλευσης σε ορισμένους κλάδους (τομέας της υγειονομικής περίθαλψης) στους οποίους οι εργαζόμενοι εκτίθενται στον ιό κατά τη διάρκεια της εργασίας και λόγω της φύση της δραστηριότητάς τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 102/2020 (ΦΕΚ 244) και τα αποτελέσματα της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου.

Η έκθεση, που αντικατοπτρίζει την κατάσταση του Ιουνίου 2021, περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για τους εμπλεκόμενους οικονομικούς τομείς και επαγγέλματα και τα εθνικά κριτήρια που εφαρμόζονται. Ενώ σε ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι δυνητικά δυνατό να αναγνωριστεί ο κίνδυνος COVID-19 σε όλους τους οικονομικούς τομείς και επαγγέλματα, σε άλλες η αναγνώριση μπορεί να γίνει μόνο σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς και επαγγέλματα.

Η έρευνα ξεκίνησε μεταξύ των εθνικών στατιστικών αρχών που παράγουν τις στατιστικές ευρωπαϊκών ατυχημάτων στην εργασία (ESAW) και τις ευρωπαϊκές στατιστικές επαγγελματικών ασθενειών (EODS).

Δείτε την έκθεση της Eurostat

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία