Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα ή πολύ έντονα, δήλωσε ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν στην Handelsblatt, προσθέτοντας ότι πολλά εξαρτώνται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

“Εάν έρθει η ώρα τον Ιούνιο, σίγουρα θα ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα”, δήλωσε ο Χόλτσμαν. “Αλλά δε βλέπω κανέναν απολύτως λόγο να μειώσουμε τα βασικά επιτόκια πολύ γρήγορα και πολύ έντονα. Σε κάποιο βαθμό, τα δεδομένα και οι αποφάσεις μας επηρεάζονται φυσικά από τη Fed. Δεν εργαζόμαστε σε κενό αέρος. Με το δολάριο, η Fed είναι, μεταφορικά μιλώντας, ο γορίλας στο δωμάτιο”, πρόσθεσε.

Λέιν (ΕΚΤ): Πιο σίγουρος ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο

Τι θα συμβεί αν η ΕΚΤ μειώσει επιτόκια πριν από τη FED

Ο Ντανιέλ Λακάλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Tressis Gestion, εκτιμά ότι η μια ενδεχόμενη νωρίτερη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ συγκριτικά με τη FED, θα έφερνε πιθανώς πτώση του ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν οι εισαγωγές στην ευρωζώνη επιβαρύνοντας τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της οικονομίας του μπλόκ.

«Το πρόβλημα της μείωσης των επιτοκίων αυτή τη στιγμή είναι ότι η ΕΚΤ θεωρεί δεδομένη την ισχύ του ευρώ. Και αν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αυτό ουσιαστικά δίνει στον κόσμο το μήνυμα ότι το ευρώ πρέπει να αποδυναμωθεί» εξήγησε στην εκπομπή “Street Signs Europe” του CNBC. «Και αν το ευρώ αποδυναμωθεί, ο λογαριασμός εισαγωγών της ευρωζώνης θα αυξηθεί, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την ανάπτυξη της ευρωζώνης» πρόσθεσε.

Ο Λακάλ επεσήμανε ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει τις γερμανικές, γαλλικές ή ισπανικές επιχειρήσεις να πάρουν περισσότερες πιστώσεις «επειδή μια μικρή μείωση των επιτοκίων δεν είναι ο κινητήριος μοχλός της ζήτησης για δάνεια.»

Και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνει την πιστωτική ζήτηση ενδιαφέρουσα ή να αυξάνεται είναι το γεγονός ότι υπάρχουν οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες και αυτές περιορίζονται από τη ρύθμιση και την εσφαλμένη ενεργειακή πολιτική της ευρωζώνης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή