Μολονότι δεν πρέπει να παίρνει κανείς στα σοβαρά τις προβλέψεις των προσχεδίων των κρατικών προϋπολογισμών, αλλά και των κανονικών που συζητούνται στη Βουλή κάθε Δεκέμβριο, μια ματιά στον πίνακα με τα έσοδα για το 2022 προκαλεί τρόμο και έντονο προβληματισμό. Από τον πίνακα αυτό προκύπτει ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα έσοδα από ΦΠΑ από 15,4 δισ. ευρώ (εκτίμηση) του 2021 θα διαμορφωθούν στα 18,8 δισ. ευρώ, δηλαδή θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 22,1%.

Χαρακτήρισα ως τρομακτική αυτή την εξέλιξη, διότι ο ΦΠΑ είναι έμμεσος φόρος και, δικαίως, θεωρείται αντιλαϊκός, αντικοινωνικός και αντιαναπτυξιακός, ενώ για τη χώρα μας διεκδικεί και την ευρωπαϊκή πρωτοτυπία ότι κάνει ανεστραμμένη τη σχέση μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων, δηλαδή οι τελευταίοι, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν εις τα… Ευρώπας, υπερτερούν σημαντικά των άμεσων φόρων (σχεδόν… διπλάσιοι!!!).

Αλλά, παρά το πάντα ραπιστικό σχόλιο του Κώστα Μητρόπουλου πριν από… 34 χρόνια («Οικονομικός Ταχυδρόμος» 29 Ιανουαρίου 1987!!!) όλα τα ίδια και χειρότερα… μένουν άδοντες… χαζοχαρούμενα…

Η μεγάλη αυτή αύξηση του ΦΠΑ δεν δικαιολογείται από την προβλεπόμενη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,5% ή του ονομαστικού ΑΕΠ κατά περίπου 6%. Διότι, η σχέση μεταβολής του ΑΕΠ και μεταβολής του ΦΠΑ (ελαστικότητα φορολογικών εσόδων) είναι στην περίπτωση αυτή 3,7 φορές. Η σωστή σχέση είναι η μονάδα. Όταν η σχέση αυτή υπερβαίνει τη μονάδα σημαίνει υπερφορολόγηση! ‘Ετσι, το 2022, τα έσοδα από ΦΠΑ θα είναι 3,7 φορές πάνω από όσα δικαιολογούνται από την αύξηση του ΑΕΠ.

Η ίδια διαπίστωση προκύπτει και από την αύξηση των συνολικών φόρων, η οποία για το 2022 προβλέπεται ότι θα είναι 8,8% (από 45,4 δις.ευρώ το 2021 σε 49,5 δισ. ευρώ το 2022. Με βάση τις προβλέψεις αυτές η ελαστικότητα των φορολογικών εσόδων θα έχει μια τάση πάνω από τη μονάδα (1,44 φορές), που σημαίνει ότι και πάλι δεν δικαιολογείται αυτή η αύξηση των συνολικών φόρων το 2022.

Από την άλλη μεριά, ενώ η υπερφορολόγηση αυτή τρομάζει οικονομία και νοικοκυριά, κάνει να χοροπηδάει από χαρά ο … πληθωρισμός, ο οποίος έχει «ξυπνήσει» πάλι για τα καλά και απειλεί ξανά τα ισχνά εισοδήματα…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion