Σε μία ζοφερή πρόβλεψη για την παγκόσμια αγορά της λιανικής προχώρησε σουηδικός γίγαντας πώλησης επίπλων και οικιακού εξοπλισμού Ikea, εκτιμώντας ότι οι ελλείψεις λόγω της κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόβλημα μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Abrahamsson Ring, διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Ikea, Inter Ikea, δήλωσε ότι οι προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας διήρκεσαν περισσότερο από το αναμενόμενο. «Οι ελλείψεις πιθανότατα θα συνεχιστούν για το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι για ολόκληρο το οικονομικό έτους της Ikea, που λήγει τον Αύγουστο του 2022, είπε.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η Ikea πρέπει να δώσει προτεραιότητα και να εστιάσει την προσφορά των πιο δημοφιλών προϊόντων της, δήλωσε ο Abrahamsson Ring, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για ολόκληρη την υποδομή εφοδιασμού», τόνισε ο CEO.

Ρεκόρ τζίρου

Η Inter Ikea, η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης οικιακών επίπλων στον κόσμο, σημείωσε ρεκόρ τζίρου το προηγούμενο οικονομικό έτος, που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021. ανακάμπτοντας από την πρώτη της πτώση τους προηγούμενους 12 μήνες, όταν λόγω της πανδημίας, έκλεισε τα καταστήματα της.

Ειδικότερα τα έσοδα από τις πωλήσεις από τα φυσικά καταστήματα και από το ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων, ανήλθαν στα 41,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,8%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Οι κατασκευαστές με προϊόντα DIY (do-it-yourself), έχουν επωφεληθεί καθώς οι καταναλωτές που εργάζονται από το σπίτι προχωρούν σε ανακαινίσεις.

Έμφαση στα προϊόντα χαμηλότερης τιμής

Η άνοδος των τιμών για τις μεταφορές και τις πρώτες ύλες που παρατηρήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες σημαίνει αυξημένο κόστος, το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να απορροφήσει και όχι να περάσει στους πελάτες της Ikea.

«Θέλουμε να κάνουμε την Ikea ακόμη πιο προσιτή», δήλωσε ο Abrahamsson Ring. Η εταιρεία σχεδιάζει να λάβει μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων από προϊόντα χαμηλότερης τιμής, πρόσθεσε.

Η Ikea έχει επίσης λάβει άλλα μέτρα για να μεταφέρει προϊόντα στα καταστήματά της, όπως η ενοικίαση εμπορευματοκιβωτίων και η εξεύρεση εναλλακτικών διαδρομών με τρένα.

Φόβοι για μείωση πωλήσεων από τους παγκόσμιους λιανοπωλητές

Οι ελλείψεις σε εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς και τα μπλοκαρισμένα λιμάνια έχουν προκαλέσει προβλήματα στα logistics των λιανοπωλητών σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα ορισμένες εταιρείες, από την Hennes & Mauritz (Η&Μ) έως την βρετανική Αsos, προχώρησαν σε προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για επιβράδυνση στην αύξηση των πωλήσεων και υψηλότερο κόστος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή