Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα που καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναπτύξουν περαιτέρω το πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων στον κυβερνοχώρο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης του δυναμικού μιας κοινής μονάδας κυβερνοχώρου.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο δίνει έμφαση στην ανάγκη ενοποίησης των υφιστάμενων δικτύων και καθιέρωσης χαρτογράφησης των πιθανών κενών και αναγκών ανταλλαγής πληροφοριών εντός και μεταξύ κυβερνοχώρων. Αυτό θα πρέπει στη συνέχεια να οδηγήσει σε συμφωνία σχετικά με πιθανούς πρωταρχικούς στόχους και προτεραιότητες μιας πιθανής κοινής μονάδας κυβερνοχώρου. Είναι μια σταδιακή, διαφανής και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία που είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Το Συμβούλιο έχει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία χάραξης πολιτικής και συντονισμού σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη του πλαισίου της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων στον κυβερνοχώρο και θα παρακολουθεί την πρόοδο και θα παρέχει καθοδήγηση για τη συμπλήρωση αυτού του πλαισίου.

Κατάλληλες μέθοδοι

Το Συμβούλιο τονίζει επίσης την ανάγκη καθιέρωσης κατάλληλων μεθόδων εργασίας και διακυβέρνησης που θα επιτρέπουν τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών στις συζητήσεις, την ανάπτυξη και την αποτελεσματική διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μια πιθανή κοινή μονάδα κυβερνοχώρου θα πρέπει να σέβεται τις ικανότητες, τις εντολές και τις νομικές εξουσίες των πιθανών μελλοντικών συμμετεχόντων της και οποιαδήποτε συμμετοχή των κρατών μελών θα είναι εθελοντικής φύσης.

Το Συμβούλιο ζητεί περαιτέρω σκέψη για επιμέρους στοιχεία της σύστασης για την κοινή μονάδα κυβερνοχώρου, συμπεριλαμβανομένων των ιδεών των ομάδων ταχείας αντίδρασης της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια και ενός σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών και κρίσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα