Αλλαγές στους ταξιδιωτικούς κανόνες ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση σκληραίνοντας τη στάση της στο ζήτημα των εμβολιασμών με τρόπο που σχεδόν θα «κλείσει» την πόρτα των ΗΠΑ σε όλους τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Θυμίζουμε πως τον περασμένο μήνα ο Λευκός Οίκος είχε προχωρήσει στην πρώτη χαλάρωση του σκληρού απαγορευτικού που ίσχυε επί μήνες για τους ταξιδιώτες από 33 χώρες, μεταξύ τους και οι χώρες της Ευρώπης.

Τα σκληρά μέτρα είχαν εφαρμοστεί από τις αρχές 2020 με την έναρξη της πανδημίας, επί Ντόναλντ Τραμπ και είχαν διατηρηθεί και επί Τζο Μπάιντεν.

Αν και οι αμερικανικές αρχές πιέζονται να κρατήσουν τα σύνορα ανοιχτά για τους ταξιδιώτες, μεταξύ άλλων και από τις αεροπορικές εταιρείες, η αναζωπύρωση της πανδημίας και η αυστηρή γραμμή του Λευκού Οίκου σε θέματα εμβολιασμών αναπόφευκτα θα επεκταθεί και στις πτήσεις από το εξωτερικό. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο Λευκός Οίκος θα διαμορφώσει ένα νομικό πλαίσιο για την είσοδο στη χώρα, το οποίο θα απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού σχεδόν για όλους τους ταξιδιώτες, αφαιρώντας κάποιες από τις εξαιρέσεις που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μόνο από «επίσημη κρατική πηγή», επιβεβαιώνοντας ότι η τελευταία δόση του εμβολίου έχει ληφθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την ημερομηνία εισόδου στη χώρα. Όσον αφορά τον τύπο του εμβολίου, το CDC αναγνωρίζει μόνο τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ, αλλά και όσα έχουν επικυρωθεί επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αναλόγως οι αρχές θα θέσουν ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο και για τις ίδιες τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες θα είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν τους ξένους ταξιδιώτες και τα πιστοποιητικά τους πριν καν αποβιβαστούν στα αεροσκάφη με κατεύθυνση τις ΗΠΑ.

Το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 8 Νοεμβρίου, οπότε ενεργοποιείται και το προεδρικό διάταγμα Μπάιντεν για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των εμβολιασμών και για τους Αμερικανούς εργαζομένους, στο εσωτερικό της χώρας. Θα εξαιρεί δε, μόνο τα μικρά παιδιά, αν και το ηλικιακό όριο απομένει να αποσαφηνιστεί.

Πάντως, οι αεροπορικές εταιρείες ανησυχούν ότι το περιθώριο των δύο εβδομάδων που απομένει για το νέο καθεστώς και για την ενημέρωση των ταξιδιωτών που ενδεχομένως έχουν ήδη κάνει τα σχέδια τους, είναι μικρό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα